Fyn bringer WM-data i front i EPJ-kapløbet

Fyns Amt har valgt WM-datas EPJ-system, fordi det står klar til at tage i brug. Også Nordjyllands Amt siger nej til udviklingsprojekter. "Vi tror ikke på konceptet med prækvalifikation," lyder meldingen fra amterne, der vil prøve bukserne, inden de købes.

Kapløbet om de danske EPJ-ordrer er inde i slutfasen. Fyns Amt underskrev i går en kontrakt til 55 millioner kroner med svenskeejede WM-data.

Hovedstadens Sygehusfællesskab afventer resultatet af det andet af sine to store udbud. Det sidste store udbud kommer fra Nordjyllands Amt i december.

Med ordren fra Fyns Amt har WM-data kørt sig i stilling som den største leverandør af systemer til elektroniske patientjournaler herhjemme, men amtet har dog en kattelem i kontrakten.

Skal afprøves i praksis

Først skal WM-datas system afprøves i praksis. Går alt vel, bekræftes kontrakten endeligt ved månedsskiftet november/december.

? Vi tror ikke på konceptet med prækvalifikation, hvor man kun ser tingene på papiret. Vi vil i prøverummet og prøve "bukserne", før vi køber, siger Henrik Lindholm, EPJ-konsulent i Fyns Amts EPJ-sekretariat.

  • Fire leverandører trækker fra feltet
    Fire leverandører var i foråret trukket frem forrest i feltet, når det kommer til antallet af sygehusejere, som de leverer EPJ-moduler til.

    IBM?s nylige opkøb af Acure giver en midlertidig førerposition i denne opgørelse, ligesom WM-data vandt terræn på forårets opkøb af B-Data.
    Siden denne status per maj 2004 har WM-data scoret de fleste nye ordrer.

  • IBM (inkl. Acure): Ni
  • CSC-Scandihealth: Seks
  • WM-data (inkl. B-Data): Seks
  • Systematic: Tre

    Kilde: EPJ-Observatoriets årsrapport 2004. Tallene er baseret på sygehusejernes oplysninger per maj 2004
  • Amtet havde dog ønsketto leverandører i "prøverummet".

    ? Men de tre andre, der bød, skulle først hjem og udvikle mere, siger Henrik Lindholm.

    Også i Nordjyllands Amt går man efter det afprøvede. Her gælder udbuddet amtets sidste, men største modul, notatmodulet.

    Det er patientjournalen, som lægen noterer sine observationer i, og der er sat et "mindre, tocifret millionbeløb" af til systemet.

    ? Vi ønsker standardløsninger, ikke udviklingsprojekter, siger Frank Petersen, it-chef i Nordjyllands Amts sundhedssektor.

    Skal leve op til ny standard

    ? Men vi kræver, at systemet skal leve op til Sundhedsstyrelsens nye standard, den såkaldt G-EPJ-standard, som først er lovet helt færdig i november. Derfor siger vi kun, at de væsentlige elementer skal fungere i praksis, tilføjer han.

    Hos WM-data vurderer Martin Pedersen, afdelingschef for sundhedsområdet, at man med Fyn-ordren er det firma med størst omsætning på det rene EPJ-marked.

    ? Men CSC Scandihealth har en stor omsætning på sine patientadministrative systemer, siger Martin Petersen.
    CSC?s har flere generationer af systemet, der udelukkende gælder administrative formål ? ikke behandling.

    Disse systemer bruges på hele Sjælland og i flere andre befolkningstunge amter, oplyser marketingdirektør Poul Henrik Petersen, CSC Scandihealth, som er baseret på opkøbet af det sygehusdatacenter, Kommunedata (nu KMD) oprindeligt opbyggede.

    Også han skønner, at WM ligger i den øverste ende.

    ? Vi har imidlertid også en del EPJ-løsninger kørende, og vi regner med flere ordrer, siger Poul Henrik Petersen.
    Den tredje store spiller på det danske marked er IBM efter opkøbet af Mærsk Datas Acure.

    Den eneste større rent danske spiller, der er tilbage i kampen efter de udenlandske opkøb, er Århus-firmaet Systematic.

    Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om EPJ.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Itm8 | IT Relation A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

    Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

    24. april 2024 | Læs mere


    Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

    Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

    25. april 2024 | Læs mere


    OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

    Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

    30. april 2024 | Læs mere