Fyn bringer WM-data i front i EPJ-kapløbet

Fyns Amt har valgt WM-datas EPJ-system, fordi det står klar til at tage i brug. Også Nordjyllands Amt siger nej til udviklingsprojekter. "Vi tror ikke på konceptet med prækvalifikation," lyder meldingen fra amterne, der vil prøve bukserne, inden de købes.

Kapløbet om de danske EPJ-ordrer er inde i slutfasen. Fyns Amt underskrev i går en kontrakt til 55 millioner kroner med svenskeejede WM-data.

Hovedstadens Sygehusfællesskab afventer resultatet af det andet af sine to store udbud. Det sidste store udbud kommer fra Nordjyllands Amt i december.

Med ordren fra Fyns Amt har WM-data kørt sig i stilling som den største leverandør af systemer til elektroniske patientjournaler herhjemme, men amtet har dog en kattelem i kontrakten.

Skal afprøves i praksis
Først skal WM-datas system afprøves i praksis. Går alt vel, bekræftes kontrakten endeligt ved månedsskiftet november/december.

? Vi tror ikke på konceptet med prækvalifikation, hvor man kun ser tingene på papiret. Vi vil i prøverummet og prøve "bukserne", før vi køber, siger Henrik Lindholm, EPJ-konsulent i Fyns Amts EPJ-sekretariat.

 • Fire leverandører trækker fra feltet
  Fire leverandører var i foråret trukket frem forrest i feltet, når det kommer til antallet af sygehusejere, som de leverer EPJ-moduler til.

  IBM?s nylige opkøb af Acure giver en midlertidig førerposition i denne opgørelse, ligesom WM-data vandt terræn på forårets opkøb af B-Data.
  Siden denne status per maj 2004 har WM-data scoret de fleste nye ordrer.

 • IBM (inkl. Acure): Ni
 • CSC-Scandihealth: Seks
 • WM-data (inkl. B-Data): Seks
 • Systematic: Tre

  Kilde: EPJ-Observatoriets årsrapport 2004. Tallene er baseret på sygehusejernes oplysninger per maj 2004
 • Amtet havde dog ønsketto leverandører i "prøverummet".

  ? Men de tre andre, der bød, skulle først hjem og udvikle mere, siger Henrik Lindholm.

  Også i Nordjyllands Amt går man efter det afprøvede. Her gælder udbuddet amtets sidste, men største modul, notatmodulet.

  Det er patientjournalen, som lægen noterer sine observationer i, og der er sat et "mindre, tocifret millionbeløb" af til systemet.

  ? Vi ønsker standardløsninger, ikke udviklingsprojekter, siger Frank Petersen, it-chef i Nordjyllands Amts sundhedssektor.

  Skal leve op til ny standard
  ? Men vi kræver, at systemet skal leve op til Sundhedsstyrelsens nye standard, den såkaldt G-EPJ-standard, som først er lovet helt færdig i november. Derfor siger vi kun, at de væsentlige elementer skal fungere i praksis, tilføjer han.

  Hos WM-data vurderer Martin Pedersen, afdelingschef for sundhedsområdet, at man med Fyn-ordren er det firma med størst omsætning på det rene EPJ-marked.

  ? Men CSC Scandihealth har en stor omsætning på sine patientadministrative systemer, siger Martin Petersen.
  CSC?s har flere generationer af systemet, der udelukkende gælder administrative formål ? ikke behandling.

  Disse systemer bruges på hele Sjælland og i flere andre befolkningstunge amter, oplyser marketingdirektør Poul Henrik Petersen, CSC Scandihealth, som er baseret på opkøbet af det sygehusdatacenter, Kommunedata (nu KMD) oprindeligt opbyggede.

  Også han skønner, at WM ligger i den øverste ende.

  ? Vi har imidlertid også en del EPJ-løsninger kørende, og vi regner med flere ordrer, siger Poul Henrik Petersen.
  Den tredje store spiller på det danske marked er IBM efter opkøbet af Mærsk Datas Acure.

  Den eneste større rent danske spiller, der er tilbage i kampen efter de udenlandske opkøb, er Århus-firmaet Systematic.

  Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om EPJ.

  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Ed A/S
  Salg af hard- og software.

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

  God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

  26. januar 2021 | Læs mere


  Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

  It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

  28. januar 2021 | Læs mere


  Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

  Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

  29. januar 2021 | Læs mere


  Premium
  Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
  Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
  Computerworld
  Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
  En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
  CIO
  Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
  The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
  White paper
  Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
  Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.