Artikel top billede

(Foto: Torben Klint) (Foto: Dell, Michael Dell 20120418Foto: Torben Klint /)

Michael Dell: Steve Jobs ville have mig til at sælge Dell-computere med Mac OS - hans forslag kunne have ændret pc-verdenen for altid

Apples Steve Jobs forsøgte at overtale Michael Dell til at indbygge Mac OS X på sine Dell-computere i et forslag, der kunne have ændret computer-landskabet dramatisk.

Verdens laptop- og desktop computere er i dag i det store og hele opdelt i Apple-maskiner, der kører Mac OS X, og pc’er af et væld af fabrikater, der kører Windows.

Dette scenarie kunne imidlertid meget vel have set markant anderledes ud, hvis det havde stået til Apple-stifter Steve Jobs.

Det fortæller manden bag den mægtige amerikanske hardware-producent Dell, Michael Dell, i sin nye biografi, som netop er udkommet med titlen “Play nice but win.”

Michael Dell fortæller her om sin ungdoms fascination af den 10 år ældre Steve Jobs, som han mødte mange gange.

Michael Dell fortæller også, at Steve Jobs ville have Michael Dell til at anvende Apple-styresystemet Mac OS X på sine Intelbaserede Dell-computere, som på der på dette tidspunkt for alvor var begyndt at komme salg i.

Ifølge Michael Dell yndede medierne at portrættere de to som ærkerivaler, men sandheden var ifølge Michael Dell, at de to faktisk var gode venner.

Genial iværksætter

Michael Dell beskriver Steve Jobs som en genial iværksætter, en drømmer og idealist med en god næse for effektiv marketing.

Til Cnet fortæller Michael Dell, at hans første computer var en Apple II, som han efter længere tids plagen fik lov til at købe af sine forældre, da han var 14 år i 1979.

Steve Jobs blev smidt ud af Apple i 1993 og etablerede her sit eget selskab, Next, der stod bag en computer med sit eget styresystem.

Ifølge Michael Dell besøgte Steve Jobs i denne periode Michael Dell mange gange i Dells hjem i Houston, hvor Steve Jobs forsøgte at overbevise Michael Dell om at satse på Next-styresystemet, Mach, som Jobs mente var mange bedre end det dengang næsten totalt dominerende Windows fra Microsoft.

Steve Jobs havde også fundet på WebObjects, som var et system, som udviklerne kunne anvende til at bygge webbaserede applikationer.

Steve Jobs vendte tilbage til Apple i 1997 og arbejdede her blandt andet med en udgave af Mac-softwaren, som var baseret på Nexts Mach, som kørte på Intel x86-chip, som Dell anvendte i sine computere.

Både Windows og Mac OS

Ifølge Michael Dell tilbød Steve Jobs her Michael Dell at anvende Mac OS på Dell-computere.

Steve Jobs sagde, at Michael Dell kunne tilbyde pc-køberne et valg mellem at få installeret Apples software eller Microsofts Windows på deres nye pc’er.

Det syntes Michael Dell var en fremragende ide, og han tilbød Steve Jobs at betale et beløb for hver Dell-pc solgt med Mac OS.

Steve Jobs mente dog, at denne model kunne ramme salget af Apples egne computere, da Dell-computerne også dengang var væsentligt billigere.

Steve Jobs ville derfor have, at Michael Dell ab fabrik loadede både Mac OS og Windows på alle Dell-pc’er, så køberne selv kunne vælge hen ad vejen.

Til gengæld ville han så have en betaling for alle solgte Dell-pc’er, der blev langet over disken.

Kunder ville ikke

“Det ville jo løbe op i flere hundrede millioner dollar, og regnestykket gik simpelthen ikke op, da langt de fleste af vores kunder - især større virksomheder - ikke rigtigt havde noget ønske om at bruge Mac-styresystemet,” skriver Michael Dell.

Desuden ville Steve Jobs ikke garantere, at Dell-brugerne ville have adgang til opdateringer og lignende af Mac OS flere år frem i tiden.

Ikke desto mindre peger Michael Dell på, at denne aftale kunne have ændret hele computer-landskabet, som vi kender det i dag.

“Det kunne have ændret kursen for både Windows og Mac OS,” siger Michael Dell.

Det hele endte med, at Steve Jobs og Apple videreudviklede det Next-inspirerede Mac OS og lancerede den berømte spraglede iMac i 1998 fulgt af iPod i 2001 og så videre.