Artikel top billede

(Foto: Colin Bamford)

Store ændringer kan være på vej for computer-spillet Fifa efter 30 år: Forbundet Fifa og spil-udvikleren EA i totterne på hinanden

Efter 30 år kan det snart være slut med computer-spillet Fifa, som spil-producenten EA står bag. For EA og kæmpeforbundet Fifa er kommet på kant med hinanden over penge og rettigheder. Nu overvejer EA at gå sine egne veje med nyt spil.

Er du en af de mange millioner gamere, der spiller fodbold-spillet Fifa, kan der meget vel være store ændringer på vej.

For den amerikanske spil-producent Electronic Arts (eller EA) og fodboldforbundet Fifa er 30 år efter, at de indgik aftale om spillet, kommet på kant med hinanden.

Fifa-spillet er en af gamer-verdenens allerstørste kommercielle successer og spilles af anslået 100 millioner gamere verden over med dens anvendelse af de forskellige fodbold-stjerners og stjerne-klubbers figurer.

Men nu er parterne røget i totterne på hinanden over, hvor meget brandet ‘Fifa’ egentlig er værd, skriver Financial Times.

De kendte fodbold-stjerner og klubberne vil kort og godt have en større del af kagen, og EA overvejer derfor helt at droppe navnet og samarbejdet.

“Vi er ikke sikre på, at vi vil fortsætte med FIFA som rettigheds-partner,” lyder det fra EA ifølge avisen.

Selskabet har allerede registreret navnet ‘EA Sports F.C’ i de europæiske lande og meddeler, at der vil blive taget en endelig beslutning om det fremtidige samarbejde inden årets udgang.

Ifølge Financial Times skyldes balladen, at en række af de store fodboldstjerner vil have en større andel af Fifa-spillets betydelige omsætning.

EA betaler ifølge Financial Times omkring 150 millioner dollar årligt til Fifa for brugen af klubber og spilleres navne. Parternes 10-årige navne-aftale løber frem til afslutningen af VM i Quatar i 2022.

EA ønsker fremadrettet en bred aftale, der også omfatter franchise som digitale tokens, e-sports-turneringer og lignende under Fifa-navnet, mens Fifa selv sigter efter en smal aftale, som kun omhandler selve spillet.

Stor-klubber som Roma, Juventus og Lazio har allerede trukket sig ud af spillet. Top-agenten Mino Raiola - der repræsenterer blandt andet Zlatan og Paul Pogba - siger til avisen, at ‘hundredevis’ af spillere vil sagsøge EA på grund af selskabets brug af figurer, der ligner dem.

Selv hævder EA, at selskabet har aftaler, der sikrer, at selskabet må bruge spillerne.

Faktisk har EA allerede indgået egne aftaler med de 300 mest fremtrædende spillere, klubber og ligaer - herunder UEFA.

Det sikrer, at spillet også vil kunne udkomme i de kommende bare - men altså måske bare under et andet navn.

Foruden selve de årlige fornyelser og opdateringer af spillet til nogle hundrede kroner, meddeler EA ifølge Financial Times, at knap hver tredje af spillerne af Fifa 21 har købt ydelser i spillet [‘in-game køb,’ red]