Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Google Maps afslører berygtet mafiaboss på flugt / Roaming-afgifter på vej mellem Storbritannien og EU / Streamingtjenesten HBO Max vokser hurtigt, men væksten blegner i forhold til Disney Plus

Google Maps afslører berygtet mafiaboss på flugt. Roaming-afgifter på vej mellem Storbritannien og EU. Streamingtjenesten HBO Max vokser hurtigt, men blegner i forhold til Disney. Stor undersøgelse: På disse områder er vi skeptiske ved kunstig intelligens. Dansk software-selskab får ny topchef. Lunar henter hr-chef med fortid hos Nets og KMD.

God fredag, folkens

Weekenden står for døren, og du har netop åbnet ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.

Det betyder også, at det for sidste gang i denne omgang er Jacob Wittorff, der svinger morgen-briefing-pisken med en hård og kærlig hånd.

I næste uge er det Niels de Boissezon, der som "Monsieur News" vil stå tidligt op og servere små lune nyhedscroissanter for dig.

Men lad os komme til sagen.

Dagens første historie viser med al ønskelig tydelighed, at det er næsten umuligt at leve et liv uden for de store it-giganters søgelys:

Google Maps afslører berygtet mafiaboss på flugt

Den drabsdømte sicilianske mafiaboss Gioacchino Gammino havde været på flugt i 20 år, efter at han stak af fra et fængsel i Rom.

Men den 17. december blev han pågrebet i den spanske by Galapagar, hvor han ernærede sig som kok og levede under et nyt navn og med en ny identitet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fandt politiet frem til ham, fordi han var blevet genkendt på Google Maps, hvor han tilsyneladende intetanende var blevet fotograferet foran en grønthandler.

“Billedet af ham kunne bekræfte den efterforskning, som allerede var i gang af mere traditionelle veje,” siger Nicola Altiero fra det italienske anti-mafia-politi til Reuters.

Roaming-afgifter på vej mellem Storbritannien og EU

EU afskaffede roaming-afgifterne i 2017, men på grund af brexit kan roaming-afgifterne nu igen blive indført mellem EU og Storbritannien.

Derfor har det været planen, at britiske Vodafone-kunder allerede fra den 6. januar skulle betale roaming-afgifter, når de rejste til EU-lande.

Men teleselskabet har ifølge BBC valgt at udskyde genindførelsen af roaming-afgifterne med yderligere tre uger.

Det skyldes at Vodafone har valgt at indføre en roaming-pakke, hvor brugerne for et pund om dagen kan roame uden yderligere ekstraudgifter, og det er problemer med den løsning, som har ført til udskydelsen.

”Vi har skubbet introduktionen af roaming-afgifter til slutningen af januar så vi kan teste løsninge yderligere og give vores kunder den bedst mulige oplevelse, når de køber pakken,” oplyser selskabet til BBC.

Streamingtjenesten HBO Max vokser hurtigt, men blegner i forhold til Disney

Tv-kanalen HBO’s to streamingtjenster HBO og HBO Max kom ud af det forgangne år med 73, 8 millioner abonnementskunder, hvilket er højere end kanalens egne målsætninger.

Ved udgangen af 2020 havde HBO 61 millioner abonnementskunder

Selvom tallet lyder imponerende blegner de dog i forhold til konkurrenten Disney, der afsluttede året med 118,1 betalende Disney Plus-kunder. Hvilket er en betydelig fremgang i forhold til de 73,7 millioner kunder Disney Plus havde ved udgangen af 2020.

Just-Eat-rigmand skyder penge i biogas-anlæg

Når folk siger Just-Eat tænker de fleste danskere nok på Jesper Buch.

Men den danske iværksætter Bo Bendtsen, der fører et liv langt væk fra rampelyset, har som Just Eat-investor tjent en formue på takeaway-tjenesten.

Ifølge Børsen har han nu investeret i en helt anden type forretning og har skudt et større beløb i Vinkel Bioenergi, der ligger ved Skive og er et af Danmarks største biogasanlæg.

Udover sit medejerskab af Just-Eat har Bo Bendtsen også stiftet det britiske hostingselskab UK2 Group.

Stor undersøgelse: På disse områder er vi skeptiske ved kunstig intelligens

En ny stor undersøgelse som World Economic Forum har fået foretaget blandt 19.504 voksne i 27 lande, giver et indblik, hvor folk forventer at kunstig intelligens vil have den største positive og negative på deres liv.

Ifølge Finans viser undersøgelsen, at et flertal af de adspurgte forventer, at kunstig intelligens vil gøre lidt livet lettere for dem, når det gælder uddannelse, læring, hjemmet, transport, indkøb, fødevarer, ernæring, sikkerhed, miljø og oplevelser.

Til gengæld er det kun et mindretal, der mener, at kunstig intelligens vil være en fordel for dem, når det gælder leveomkostninger, frihed og menneskerettigheder.

Dansk software-selskab får ny topchef

Det danske software-selskab Clerk.io, der udvikler løsninger til e-handlen, har fået ny topchef.

I en pressemeddelelse oplyser selskabets stifter Hans-Kristian Bjerregaard, at han træder tilbage som administrerende direktør og overtager i stedet rolle som bestyrelsesformand, mens Clek.io’s nuværende finansdirektør overtager posten som administrerende direktør.

”Skabelsen af Clerk.io har været en vanvittig spændende rejse, men tiden er nu inde til at placere den bedst kvalificerede i CEO-stolen, og her er jeg ikke i tvivl om, at Mikkel er det helt rigtige valg”. Samtidigt ser jeg frem til at dedikere mig mere til vores produkt med henblik på at fastholde Clerk.io’s e-commerce løsninger som én af verdens førende” slutter Hans-Kristian Bjerregaard i pressemeddelse.

Lunar henter hr-chef med fortid hos Nets og KMD

Den fremadstormende danske digitale bank Lunar har ansat Charmaine Erica som ny HR-chef.

Det oplyser hun selv på LinkedIn.

”Den første bank i Danmark, som ikke har nogen fysisk placering, men hvor alt sker online. Jeg har fulgt Lunar med stor interesse de sidste par år og jeg er virkelig stolt af, at jeg får lov at sætte mit præg på virksomhedens HR strategi,” skriver hun på LinkedIn

Charmaine Erica har en fortid hos Nets og KMD.

For 95 år siden blev det første transatlantiske telefonopkald gennemført

I dag er det 95 år siden, at det første transatlantiske telefonopkald blev gennemført.

Den 7. januar 1927 blev verdens første transatlantiske telefonopkald gennemført mellem Sir Evelyn Murray, chef for det britiske postvæsen, i London og Walter Sherman Gifford, direktør for telefonselskabet AT&T (American Telephone and Telegraph Company), i New York.

Forbindelsen blev dengang etableret via radiosignaler i stedet for gennem undersøiske kabler eller satellit- teknologi, som det er tilfældet i dag.