Artikel top billede

(Foto: Francois Genon)

Skarp kritik af Europol ovenpå ulovlig dataindsamling - Milliardvis af persondata skal slettes

Den fælleseuropæiske politimyndighed skal stå skoleret overfor kontrolinstans ovenpå kritik af sin praksis for datainsamling.

Det fælleseuropæiske politisamarbejde Europol skal stå skoleret overfor det europæiske parlament ovenpå ugens påbud fra det europæiske datatilsyn, EDPS.

Mandag lød det i en meddelelse fra tilsynet, at Europol fra 3 januar 2022 er blevet påbudt at slette indsamlede data vedrørende borgere som ikke er forbundet til kriminel aktivitet.

Dataene gemmer på milliardvis af personlige oplysninger fra mindst 250.000 personer indsamlet over de seneste seks år.

Påbuddet får Europa-parlamentmedlem Morten Helveg Petersn (R) til at indlede en sag i parlamentets kontroludvalg, skriver Politiken.

”Det er dybt kritisabelt, at netop Europol ikke respekterer den gældende lovgivning. Jeg er stor tilhænger af Europol, der spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af kriminalitet i Europa. Men det skal foregå ordentligt og inden for lovgivningens rammer. Det siger sig selv,” siger han til mediet.

I en meddelelse oplyser Europol, at man vil følge det europæiske datatilsyns påbud, men påpeger samtidig at kravet om sletning efter seks måneder vil få konsekvenser for myndighedens arbejde.

”EDPS’ beslutning vil få indflydelse på Europols evne til at analysere store og komplekse datasets for EU medlemmers politimyndigheder. Det vedrører data som ejes af EU medlemslandene og operationelle partnere og som er videreført til Europol i forbindelse med efterforskning indenfor myndighedens mandat. Det inkluderer blandt andet terrorisme, cyberkriminalitet, international narkotikasmugling og pedofili,” lyder det fra Europol, som tilføjer, at myndighedens efterforskningsarbejde ofte strækker sig over mere end seks måneder.

Påbuddet kommer samtidig med, at Parlamentet og Ministerrådet er i færd med at behandle et lovforslag fra EU-Kommissionen, som vil legalisere Europols indsamlingspraksis, lyder det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere