Artikel top billede

(Foto: Francois Genon)

Skarp kritik af Europol ovenpå ulovlig dataindsamling - Milliardvis af persondata skal slettes

Den fælleseuropæiske politimyndighed skal stå skoleret overfor kontrolinstans ovenpå kritik af sin praksis for datainsamling.

Det fælleseuropæiske politisamarbejde Europol skal stå skoleret overfor det europæiske parlament ovenpå ugens påbud fra det europæiske datatilsyn, EDPS.

Mandag lød det i en meddelelse fra tilsynet, at Europol fra 3 januar 2022 er blevet påbudt at slette indsamlede data vedrørende borgere som ikke er forbundet til kriminel aktivitet.

Dataene gemmer på milliardvis af personlige oplysninger fra mindst 250.000 personer indsamlet over de seneste seks år.

Påbuddet får Europa-parlamentmedlem Morten Helveg Petersn (R) til at indlede en sag i parlamentets kontroludvalg, skriver Politiken.

”Det er dybt kritisabelt, at netop Europol ikke respekterer den gældende lovgivning. Jeg er stor tilhænger af Europol, der spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af kriminalitet i Europa. Men det skal foregå ordentligt og inden for lovgivningens rammer. Det siger sig selv,” siger han til mediet.

I en meddelelse oplyser Europol, at man vil følge det europæiske datatilsyns påbud, men påpeger samtidig at kravet om sletning efter seks måneder vil få konsekvenser for myndighedens arbejde.

”EDPS’ beslutning vil få indflydelse på Europols evne til at analysere store og komplekse datasets for EU medlemmers politimyndigheder. Det vedrører data som ejes af EU medlemslandene og operationelle partnere og som er videreført til Europol i forbindelse med efterforskning indenfor myndighedens mandat. Det inkluderer blandt andet terrorisme, cyberkriminalitet, international narkotikasmugling og pedofili,” lyder det fra Europol, som tilføjer, at myndighedens efterforskningsarbejde ofte strækker sig over mere end seks måneder.

Påbuddet kommer samtidig med, at Parlamentet og Ministerrådet er i færd med at behandle et lovforslag fra EU-Kommissionen, som vil legalisere Europols indsamlingspraksis, lyder det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere