Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Alexander Debieve)

En it-naturlov er sat ud af spil: Det kan ikke længere svare sig at købe sidste års model

Der plejede at være gode gevinster ved at købe sidste års model fra komponent-hylderne. Det er faktisk en meget dårlig idé i dag.

Igennem de seneste årtier har det været en naturlov nærmest på linie med Moores lov: Når du købte pc, kunne du regne med at værdien på dit grej vil blive halveret på et til to år.

Omvendt fulgte en sidegevinst: Du kunne købe sidste års model eller komponenter og nærmest forvente kun at slippe det halve.

Men sådan ligger landet slet ikke længere.

Chip-mangel, corona-boom i efterspørgsel og logistiske flaskehalse har alle været med til at presse priserne i vejret.

Og med ét er den naturkraft, der hidtil har gjort det interessant at købe brugt eller sidste års model, sat ud af kraft.

Op er ned

Man skal ikke dykke særligt langt ned i forhandlernes udvalg for at erfare, at pc-markedet ikke spiller efter de samme regler som tidligere.

Det gælder i udpræget høj grad, når man ser på nøglekomponenter som processorer og grafikkort, hvor man nu kan være bedst tjent ved at købe nyt fremfor yt.

Overvejer du eksempelvis at sammenstykke en ny midrange-maskine, står det oplagte valg eksempelvis mellem enten nyeste Ryzen 5-model fra AMD eller en Ryzen 7 fra forrige generation.

En Ryzen 5600X yder oftest lige over en Ryzen 3800XT, men debutterer ved lige under 2.100 kroner, mens dagsprisen der skal spenderes yderlige på forgængeren er 600 kroner højere.

Et lignende billede tegner sig i Intel-lejren hvor den kernerige Core i5-12600K, der performance-mæssigt matcher eller overhale den afgående Core i7-11700K, men altså koster 2.150 kroner – godt 600 kroner mindre end top-processoren fra sidste år.

Her ses vel at mærke kun på produkter på lager eller med kort leveringstid igennem søgetjenesten Pricerunner.

Grafikkort-galimatias

Når man ser på hvordan tingene forholder sig i grafikkort-verdenen starter man med hurtigt at konstatere at priserne er oppe i et skørt leje, hvor det er fristende at vente bare lidt endnu med at opgradere ens system.

Et godt grafikkort i mellemklassen såsom Nvidias RTX 3060 Ti kort er nu blevet en pebret sag, der debuterer ved 5.800 kroner.

Det er dog en kæmpe besparelse i forhold til det ligeså kraftige kort fra forrige generation, RTX 2080 Super, som ikke er til at opdrive for under 10.000 kroner. Begge kort har endda otte gigabyte ram.

Man får altså det nye, mere strømbesparende kort til nærmest det halve af, hvad forgængeren nu går for.

Kigger man på AMD’s side af grafikkort-markedet er historien lidt en anden, mens resultatet bliver det samme.

Man kan slet ikke opdrive nogle ældre modeller af AMD’s grafikkort. Man bliver derfor henvist til at købe den nyeste generation i form af RX 6000-serien.

Skøre tider

Hvor længe markedet for de afgørende pc-komponenter vil være vendt på hovedet, vil med al sandsynlighed afhænge af, hvor længe den nuværende chip-tørke trækker ud.

Står der verserende bud, som førende analytiker i dag har afgivet til troende, ser det ud til, at der vil skulle ventes til årets udgang, før bedringen kommer.

Den nuværende mangel på selv aldrende komponenter kræver dog at det nuværende lager får lov til at samle støv, for det ryger på udsalg.

Her kan chip-tørken bevirke, at der går mere tid, før det bliver aktuelt.