Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

Antallet af ransomware-angreb falder - har vi endelig fået øjnene op for it-sikkerhed?

Cybertruslerne mod verdens virksomheder stiger. Men sikkerhedsvirksomheden Trend Micro har observeret et drastisk fald på ét områe - nemlig de fyrgtede ransomwareangreb. Men hvorfor? Se ekspertens svar her.

På trods af den massive stigning i det samlede antal trusler, som verden ser disse år, har sikkerhedsvirksomheden Trend Micro observeret et fald på hele 66 procent i antallet af ransomwareangreb.

Ransomwareangreb har i mange år været den mest omtalte og frygtede form for angreb blandt virksomheder, også i Danmark.

Ifølge Christian K. Beck, der er der er landechef for Trend Micros danske forretning, er der flere forklaringer på det bemærkelsesværdige fald.

“Vi har set en tendens til, at ransomwareangreb er blevet langt mere målrettede end tidligere. I stedet for at skyde med spredehagl er de cyberkriminelle begyndt at bruge ressourcerne på at udvælge deres ofre mere nøje, fordi det giver en bedre succesrate. Samtidig ser vi også, at flere ransomwareangreb bliver opdaget og blokeret i de tidlige faser, inden de cyberkriminelle når at arbejde sig langt ind i it-systemerne.”

I 2021 bremsede Trend Micro således mere end 14 millioner ransomwareangreb, inden de for alvor nåede at påvirke de angrebne virksomheders it-systemer, fortæller selskabet.

IoT-enheder og færre ressourcer udfordrer SMV'erne

Men ligesom en ulykke sjældent kommer alene, så mangler der ikke angrebsvarianter på markedet. I 2021 steg antallet af zero-day exploits til rekordhøjde, fortæller Beck.

Zero-day exploits er situationer, hvor hackerne når at udnytte en sårbarhed i et system eller et program, inden producenterne selv opdager sårbarheden og når at lappe den med en patch.

"Vi ser også flere angreb på cloudservices, som enten er ubeskyttede eller fejlkonfigurerede. Derudover er der også en stigning i angreb på IoT-devices. Dog er det vigtigt at understrege, at selvom ransomwareangrebene er faldet i antal, så stiger angrebenes kvalitet og dermed også deres farlighed."

Hvem er det så nu, der særligt skal frygte disse målrettede ransomware-angreb – hvilken type af virksomheder?

"Ingen brancher kan vide sig sikre. Men vi ser en klar tendens til, at hackerne går mere efter små og mellemstore virksomheder. Det skyldes, at de typisk har ringere sikkerhed end større virksomheder, fordi de ikke har en egentlig it-sikkerhedsafdeling."

Især IoT-enheder - som webkameraer, højtalere og kaffemaskiner med indbygget trådløst netværk - i små- og mellemstore virksomheder vil være et typisk afsæt for angrebene.

Siden en del af ransomware-angrebene bliver stoppet ved roden, hvad fortæller det os om udviklingen i cybersikkerhed hos erhvervslivet? Har virksomhederne langt om længe fået øjnene rigtigt op for sikkerhed?

"Vi oplever klart, at it-sikkerhed generelt er kommet meget mere i fokus i erhvervslivet. De er blandt andet blevet bedre til at opbygge deres sikkerhedsløsninger i lag. Hvad det ene lag ikke fanger, fanger det næste lag. Derudover er sikkerhedsløsninger generelt også blevet bedre til at modstå blandt andet ransomware."

Hvorfor kan det ikke længere betale sig for it-kriminelle at skyde med spredehagl?

"Det hænger lidt sammen med mit forrige svar. Sikkerhedsløsningerne er blevet bedre til at beskytte imod generiske angreb. Derfor er hackerne nødt til at skifte strategi. De bruger mere tid på at overvåge virksomhederne for at finde de mest sårbare ofre, inden de sætter et angreb ind," siger Beck, og fortsætter:

"Vi ser også, at der kommer mere brugervenlig hyldevaremalware, som er nemmere at tilpasse for kriminelle uden den store tekniske indsigt. Det betyder, at selv helt nystartede cyberkriminelle ikke længere behøver at bruge generiske værktøjer, fordi de nu i højere grad selv kan tilpasse malwaren, så den rammer mere nøjagtigt end tidligere."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere