Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

Antallet af ransomware-angreb falder - har vi endelig fået øjnene op for it-sikkerhed?

Cybertruslerne mod verdens virksomheder stiger. Men sikkerhedsvirksomheden Trend Micro har observeret et drastisk fald på ét områe - nemlig de fyrgtede ransomwareangreb. Men hvorfor? Se ekspertens svar her.

På trods af den massive stigning i det samlede antal trusler, som verden ser disse år, har sikkerhedsvirksomheden Trend Micro observeret et fald på hele 66 procent i antallet af ransomwareangreb.

Ransomwareangreb har i mange år været den mest omtalte og frygtede form for angreb blandt virksomheder, også i Danmark.

Ifølge Christian K. Beck, der er der er landechef for Trend Micros danske forretning, er der flere forklaringer på det bemærkelsesværdige fald.

“Vi har set en tendens til, at ransomwareangreb er blevet langt mere målrettede end tidligere. I stedet for at skyde med spredehagl er de cyberkriminelle begyndt at bruge ressourcerne på at udvælge deres ofre mere nøje, fordi det giver en bedre succesrate. Samtidig ser vi også, at flere ransomwareangreb bliver opdaget og blokeret i de tidlige faser, inden de cyberkriminelle når at arbejde sig langt ind i it-systemerne.”

I 2021 bremsede Trend Micro således mere end 14 millioner ransomwareangreb, inden de for alvor nåede at påvirke de angrebne virksomheders it-systemer, fortæller selskabet.

IoT-enheder og færre ressourcer udfordrer SMV'erne

Men ligesom en ulykke sjældent kommer alene, så mangler der ikke angrebsvarianter på markedet. I 2021 steg antallet af zero-day exploits til rekordhøjde, fortæller Beck.

Zero-day exploits er situationer, hvor hackerne når at udnytte en sårbarhed i et system eller et program, inden producenterne selv opdager sårbarheden og når at lappe den med en patch.

"Vi ser også flere angreb på cloudservices, som enten er ubeskyttede eller fejlkonfigurerede. Derudover er der også en stigning i angreb på IoT-devices. Dog er det vigtigt at understrege, at selvom ransomwareangrebene er faldet i antal, så stiger angrebenes kvalitet og dermed også deres farlighed."

Hvem er det så nu, der særligt skal frygte disse målrettede ransomware-angreb – hvilken type af virksomheder?

"Ingen brancher kan vide sig sikre. Men vi ser en klar tendens til, at hackerne går mere efter små og mellemstore virksomheder. Det skyldes, at de typisk har ringere sikkerhed end større virksomheder, fordi de ikke har en egentlig it-sikkerhedsafdeling."

Især IoT-enheder - som webkameraer, højtalere og kaffemaskiner med indbygget trådløst netværk - i små- og mellemstore virksomheder vil være et typisk afsæt for angrebene.

Siden en del af ransomware-angrebene bliver stoppet ved roden, hvad fortæller det os om udviklingen i cybersikkerhed hos erhvervslivet? Har virksomhederne langt om længe fået øjnene rigtigt op for sikkerhed?

"Vi oplever klart, at it-sikkerhed generelt er kommet meget mere i fokus i erhvervslivet. De er blandt andet blevet bedre til at opbygge deres sikkerhedsløsninger i lag. Hvad det ene lag ikke fanger, fanger det næste lag. Derudover er sikkerhedsløsninger generelt også blevet bedre til at modstå blandt andet ransomware."

Hvorfor kan det ikke længere betale sig for it-kriminelle at skyde med spredehagl?

"Det hænger lidt sammen med mit forrige svar. Sikkerhedsløsningerne er blevet bedre til at beskytte imod generiske angreb. Derfor er hackerne nødt til at skifte strategi. De bruger mere tid på at overvåge virksomhederne for at finde de mest sårbare ofre, inden de sætter et angreb ind," siger Beck, og fortsætter:

"Vi ser også, at der kommer mere brugervenlig hyldevaremalware, som er nemmere at tilpasse for kriminelle uden den store tekniske indsigt. Det betyder, at selv helt nystartede cyberkriminelle ikke længere behøver at bruge generiske værktøjer, fordi de nu i højere grad selv kan tilpasse malwaren, så den rammer mere nøjagtigt end tidligere."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere