Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

Antallet af ransomware-angreb falder - har vi endelig fået øjnene op for it-sikkerhed?

Cybertruslerne mod verdens virksomheder stiger. Men sikkerhedsvirksomheden Trend Micro har observeret et drastisk fald på ét områe - nemlig de fyrgtede ransomwareangreb. Men hvorfor? Se ekspertens svar her.

På trods af den massive stigning i det samlede antal trusler, som verden ser disse år, har sikkerhedsvirksomheden Trend Micro observeret et fald på hele 66 procent i antallet af ransomwareangreb.

Ransomwareangreb har i mange år været den mest omtalte og frygtede form for angreb blandt virksomheder, også i Danmark.

Ifølge Christian K. Beck, der er der er landechef for Trend Micros danske forretning, er der flere forklaringer på det bemærkelsesværdige fald.

“Vi har set en tendens til, at ransomwareangreb er blevet langt mere målrettede end tidligere. I stedet for at skyde med spredehagl er de cyberkriminelle begyndt at bruge ressourcerne på at udvælge deres ofre mere nøje, fordi det giver en bedre succesrate. Samtidig ser vi også, at flere ransomwareangreb bliver opdaget og blokeret i de tidlige faser, inden de cyberkriminelle når at arbejde sig langt ind i it-systemerne.”

I 2021 bremsede Trend Micro således mere end 14 millioner ransomwareangreb, inden de for alvor nåede at påvirke de angrebne virksomheders it-systemer, fortæller selskabet.

IoT-enheder og færre ressourcer udfordrer SMV'erne

Men ligesom en ulykke sjældent kommer alene, så mangler der ikke angrebsvarianter på markedet. I 2021 steg antallet af zero-day exploits til rekordhøjde, fortæller Beck.

Zero-day exploits er situationer, hvor hackerne når at udnytte en sårbarhed i et system eller et program, inden producenterne selv opdager sårbarheden og når at lappe den med en patch.

"Vi ser også flere angreb på cloudservices, som enten er ubeskyttede eller fejlkonfigurerede. Derudover er der også en stigning i angreb på IoT-devices. Dog er det vigtigt at understrege, at selvom ransomwareangrebene er faldet i antal, så stiger angrebenes kvalitet og dermed også deres farlighed."

Hvem er det så nu, der særligt skal frygte disse målrettede ransomware-angreb – hvilken type af virksomheder?

"Ingen brancher kan vide sig sikre. Men vi ser en klar tendens til, at hackerne går mere efter små og mellemstore virksomheder. Det skyldes, at de typisk har ringere sikkerhed end større virksomheder, fordi de ikke har en egentlig it-sikkerhedsafdeling."

Især IoT-enheder - som webkameraer, højtalere og kaffemaskiner med indbygget trådløst netværk - i små- og mellemstore virksomheder vil være et typisk afsæt for angrebene.

Siden en del af ransomware-angrebene bliver stoppet ved roden, hvad fortæller det os om udviklingen i cybersikkerhed hos erhvervslivet? Har virksomhederne langt om længe fået øjnene rigtigt op for sikkerhed?

"Vi oplever klart, at it-sikkerhed generelt er kommet meget mere i fokus i erhvervslivet. De er blandt andet blevet bedre til at opbygge deres sikkerhedsløsninger i lag. Hvad det ene lag ikke fanger, fanger det næste lag. Derudover er sikkerhedsløsninger generelt også blevet bedre til at modstå blandt andet ransomware."

Hvorfor kan det ikke længere betale sig for it-kriminelle at skyde med spredehagl?

"Det hænger lidt sammen med mit forrige svar. Sikkerhedsløsningerne er blevet bedre til at beskytte imod generiske angreb. Derfor er hackerne nødt til at skifte strategi. De bruger mere tid på at overvåge virksomhederne for at finde de mest sårbare ofre, inden de sætter et angreb ind," siger Beck, og fortsætter:

"Vi ser også, at der kommer mere brugervenlig hyldevaremalware, som er nemmere at tilpasse for kriminelle uden den store tekniske indsigt. Det betyder, at selv helt nystartede cyberkriminelle ikke længere behøver at bruge generiske værktøjer, fordi de nu i højere grad selv kan tilpasse malwaren, så den rammer mere nøjagtigt end tidligere."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere