Mild dom til Valus-hacker - to frifundet

En adresselinje kopieret ind i en web-browser var nok til at idømme en Computerworld-læser 10 dagbøder à 250 kroner for at hacke betalingssystemet Valus. To andre tiltalte blev derimod frifundet ved Københavns Byret.

Det blev til en mild dom på 10 dagbøder à 250 kroner til en enkelt person, da tre Computerworld-læsere ved Københavns Byret mandag stod tiltalt for at have hacket betalingssystemet Valus i maj 2002.

Derimod var der frifindelse til it-udvikler Søren Christensen, der startede sagen ved at finde et sikkerhedshul i Valus og offentliggøre det på Computerworld Onlines debatforum.

Samtidig blev en tredje person frifundet for at have fulgt Søren Christensens anvisning, da flere personer havde adgang til hans computer og retten ikke fandt det bevist, at han forsøgt at hacke Valus.

- Jeg er tilfreds, men det er ikke noget, der har behøvet at tage to år, sagde Søren Christensen efter retssagen.

Den holdning fik opbakning af den anden frifundne, der har måttet investere i en ny computer, fordi hans pc har været beslaglagt i mere end to år.

Store sikkerhedshuller
Sagen opstod, da Foreningen af Danske Internetmedier i maj 2002 lancerede betalingssystemet Valus.

Straffeloven

§ 263
Stk. 2. Med bøde, hæfte eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget skaffer sig adgang til en andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et anlæg til elektronisk databehandling.

§ 291
Den, som ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, straffes med bøde, hæfte eller med fængsel indtil 1 år.

Ovenpå lanceringen fulgte en debat om sikkerheden i systemet, som fik it-udvikler Søren Christensen til at beskrive på Computerworld Onlines debatforum, hvordan man ved at indtaste en simpel adresse i sin web-browser kunne lægge hjemmesiden ned.

Søren Christensen blev efterfølgende tiltalt af politiet for at lave anvisningen, mens fire andre blev tiltalt for at følge den.

Ved Københavns Byret blev Søren Christensen frifundet af en enig domsmandsret, fordi han havde offentliggjort sikkerhedshullet på en måde, hvor det stod klart, at det var et indlæg i en debat og ikke havde til hensigt at ødelægge hjemmesiden.

"Lad være med at klikke - det er jo næsten for let," skrev Søren Christensen i en parentes efter sit debatindlæg.

Teknisk svært
Dommeren efterspurgte efter domsafsigelsen mere indsigt i, hvad der rent teknisk var foregået.

Et af vidnerne i sagen var den administrerende direktør for det norske firma Netaxept, der står bag Valus, men han kastede ikke meget lys over sagen med en forvirrende vidneforklaring.

- Retssagen viser, hvor svært anklagemyndigheden har ved at håndtere it-sager, for sagen skulle aldrig være rejst. Det var os på forsvarssiden, der måtte forklare teknikken, og det er helt uhørt, sagde forsvarsadvokat Michael Brandt efter retssagen.

De tiltalte i sagen har været tiltalt efter straffelovens paragraf 263, stykke 2 - den såkaldte hackerparagraf - og paragraf 291, stykke 1, der handler om hærværk.

Forsæt eller ej
Centralt i sagen var, om de tiltalte havde til forsæt at skade den norske hjemmeside.

Retten mente, at den ene mand, der blev dømt - en uddannet elektriker, der på nettet kalder sig for Cubus - havde sandsynlighedsforsæt, selvom han i retten forklarede, at han anså det for usandsynligt, at det ville lægge serveren ned, hvis han fulgte linket.

En fjerde tiltalt opholder sig i udlandet, og hans sag er derfor ikke afgjort endnu.

En 28-årig mand fik en betinget dom allerede i november 2002 for at have hacket Computerworld Online og for forsøg på at hacke Valus.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?