Artikel top billede

Bog: Derfor bliver vi dummere foran skærmen - og sådan retter vi op på det

Ny bog giver en underholdende og forskningsbaseret forklaring på, hvordan vores sanser, mavefornemmelse og aktivitetsniveau er afgørende for indsigt, produktivitet, indlæring og kreativitet.

“Walk with me!” lyder det undertiden i amerikanske film, når det endelig lykkes hovedpersonen at komme tæt nok på præsidenten, topchefen eller professoren til at nuppe fem minutter af vedkommendes kostbare tid, mens han eller hun bevæger sig fra A til B.

Det lyder måske nedladende – og sådan er det muligvis undertiden også ment. Men faktum er, at man simpelthen tænker bedre og mere intuitivt, når man går en tur og fører en samtale imens.

Ja, faktisk begrænser man sig selv i helt urimelig grad ved udelukkende at arbejde alene på sin flade indendøre i ”.. den iltfattige luft, det lave loft, det trange rum.”

Sådan skriver filosoffen Friedrich Nietzsche i hvert ifølge den helt nye bog Kunsten at tænke ud af hjernen – The Extended Mind. Den danske titel er muligvis lidt klumset, men fortæller på den anden side helt nøjagtig, hvad bogen handler om.

Nemlig at vi er allerbedst – næsten uanset hvad vi foretager os – når vi er i bevægelse og gerne benytter flere sanser end blot vores øjne. Eksempelvis ved at lytte til en inspirerende fortælling i stedet for blot at læse den.

Og når vi endelig skal læse noget, som vi virkelig gerne vil huske, foregår det allerbedst på et stykke papir, vi holder i hånden, for så sætter det sig bedre fast.

Men der er mange flere pointer i Kunsten at tænke ud af hjernen, som med fordel kan læses af ledere og undervisere. Eller af alle andre, der måske ellers let falder i fælden med at tro, at man sagtens kan koncentrere sig og få det ene geniale indfald efter det andet, mens man sidder i timevis på en stol i kunstigt lys og med let sammenfaldet krop.

I bogen får man bl.a. råd og viden om, hvordan man:

  • Håndterer en overflod af information
  • Øger tankeaktivitet og kreativitet gennem bevægelse
  • Bruger sine hænder
  • Arbejder sammen
  • Tager en pause og går en tur udendørs
Forfatteren, den amerikanske videnskabsjournalist Annie Murphy Paul, trækker på en lang række forskningskilder samt på moderne og klassisk viden.

Det er med at gøre bogen til en inspirerende og indsigtsfuld rejse i, hvordan tankeprocesser og kreativitet ikke udelukkende defineres af den grå masse mellem ørerne, men også af vore sanser og af, hvordan vi bruger resten af vores korpus.

Annie Murphy Paul besøgte bl.a. The Psychology Podcast i oktober sidste år og fortalte om bogen, og det interview kan man høre her.

Titel: Kunsten at tænke ud af hjernen – The Extended Mind / Forfatter: Annie Murphy Paul

Udkom på dansk i april 2022 på forlaget Content Publishing