Artikel top billede

(Foto: CC licens)

Mere end halvdelen af alle bitcoin-handler er falske

En analyse af 157 såkaldte kryptobørser viser, at mere end halvdelen af de bitcoin-handler, der er rapporteres, med stor sandsynlighed er falske.

Mere end halvdelen af alle de daglige indrapporterede bitcoin-handler er angiveligt falske.

Det er kommet frem, efter det amerikanske erhvervsmagasin Forbes har udarbejdet en analyse af 157 kryptobørser og handelsplatforme, hvor der til daglig handles bitcoins for flere milliarder kroner.

Og ifølge denne analyse er 51 procent af handelsvolumen for de indrapporterede bitcoin-salg altså falske, skriver mediet.

”Vi anslår, at den daglige globale bitcoin volumen for industrien lå på 128 milliarder dollar 14. juni."

Det er 51 procent lavere end de 262 milliarder dollar, man ville få, hvis man tog summen for den selvrapporterede volumen fra flere kilder, rapporterer mediet på grundlag af analysen.

Bitcoin, der er den mest kendte og værdifulde kryptovaluta, udgør i dag 40 procent af de i alt en billion dollar, der menes at være i udestående kryptovaluta.

Der findes ifølge rapporten ingen ægte metode til at udregne volumen af bitcoin-handlerne, ”selv blandt industriens mest velrenommerede analysevirksomheder,” lyder det.

Et eksempel på denne meget forskellige udregning kan findes på kryptobørsen CoinmarketCap, der oplyser, at der de seneste 24 timer er blevet handlet for 32,7 milliarder dollar.

Hvis man derimod kigger på CoinGecko, der er en anden kryptobørs, så er der blevet handlet bitcoins for 28,4 milliarder dollar.

Det vil altså sige, at de de to kryptobørser, der taler om det samme, kommer frem til to forskellige resultater til en værdi af mere end fire milliarder dollar, eller mere end 30 milliarder danske kroner på en enkelt dag.

Markedsmanipulation kan være en del af forklaringen

Ifølge Forbes er en af forklaringerne på disse store store forskelle, at der begås det, der kaldes for wash trading.

Wash trading er en form for markedsmanipulation.

Årsagen til, at nogle kryptohandlere begiver sig ud i denne manipulation er for at være med til at få det til at se ud, som om der bliver solgt meget af et aktiv – i dette tilfælde bitcoin – og dermed give et indtryk af, at aktivet er mere eftertragtet, end det reelt er.

Dette kan gøres på flere forskellige måder med blandt andet bots, der er sat til at foretage manipulation og på den måde være med til at påvirke prisen.

Disse wash trades hjælper også kryptobørserne, fordi det får dem til at fremstå, som nogle der har flere handler på deres børs, end de reelt har, hvilket kan være medvirkende til, at de rent faktisk får flere til at handle på deres børs.

Efter at have vist tegn på stabilisering i de sidste par uger, så faldt bitcoins værdi til under 20.000 dollar atter en gang.

Før det havde prisen ligget stabilt på mellem 23-24.000 dollar, efter værdien var styrtdykket til under 20.000 i juni.