Artikel top billede

Er den aktuelle massive logning af alle danskere virkelig nødvendig?

Podcast: Er den aktuelle massive logning af alle danskere virkelig nødvendig? Og hvad kan politiet ellers med de mange gode data de samler op? Hør Lene Lentz forsker i cybercrime og Niels Bertelsen, formand for PROSA, forklare en af tidens store it-dilemmaer.

Hvem du er, hvem du ringer til, hvor du bor, hvilket udstyr du brugte, hvornår det skete og hvor du var da du ringede, bliver hver dag gemt - og kan gives til myndighederne.

Alt sammen fordi Justitsministeriet skønner ”at der foreligger tilstrækkeligt konkrete omstændigheder, der giver anledning til at antage, at Danmark står over for en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed, som må anses for at være reel og aktuel eller forudsigelig.”, som der står i materialet bag.

Efter terrorangreb i Stockholm, Paris, London, Berlin, Nice og København er den vurdering svær at argumentere imod.

Nødvendig logning?

Men er den massive logning af alle, som overvågningen betyder, virkelig nødvendig? Og hvad kan politiet ellers med de mange gode data de samler op?

For al erfaring viser, at når først data om os findes så er det meget meget svært ikke at anvende dem til meget andet end forebyggelse af terror.

Den massive danske logning er derfor et ægte dilemma, som denne episodes to gæster hjælper med at belyse.

De er:

- Niels Bertelsen, formand for PROSA.

- Lene Lentz, forsker i cybercrime ved Juridisk Institut, Aalborg Universitet.

Lene har blandt andet skrevet PhD om den retlige regulering af politiets hemmelige efterforskning på internettet.

Vært på episoden er Lars Jacobsen, chefredaktør på Computerworld.

Husk du kan abonnere på Cyberjunglen på iTunes (link), Spotify (link) eller RSS (link)

Virksomheder, privatlivet og selve demokratiet er under angreb online. I podcasten Cyberjunglen går Computerworld og Rådet for Digital Sikkerhed sammen med en række eksperter bag om truslerne, lovgivningen og teknologier for at forstå og forklare de aktuelle trusler, dilemmaer og debatter inden for informationssikkerhed.

I de kommende episoder kan du blandt andet høre om krigen i Ukraine, udfordringerne med cloud og compliance, den omfattende logning af danske borgere og om kunstig intelligens og de etiske overvejelser, der følger med.

Vi hører meget gerne, hvad du syntes om den konkrete episode. Så tøv ikke med at sende en mail til lja@cw.dk med din feedback.

Du kan også finde andre episoder her: