Artikel top billede

(Foto: Copyright 2016 Filip Gielda. All rights reserved.)

E-valgsystem med indbygget MitID til Grønland? Forskere og Lars Seiers Concordium har fået millioner til at tjekke muligheden

Lars Seiers Concordium Blockchain har sammen med Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet og IT-Universitetet fået 3,6 millioner kroner, til at undersøge, hvordan man skaber det bedst mulige online-afstemningssystem for Grønland. Måske med indbygget MitID. Hvis det lykkes, kan systemet snart komme i brug.

En gruppe forskere fra Concordium Blockchain, Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet og IT-Universitetet skal undersøge, om et blockchain-baseret system vil give mere troværdige e-valg på verdens største ø.

På grund af en lovændring i 2020 vil mange grønlændere muligvis skulle afgive deres stemme online ved det kommende valg til Grønlands Selvstyre.

DIREC, som er et samarbejde mellem datalogiske afdelinger på otte danske universiteter og Alexandra Instituttet, har netop bevilget 3,6 millioner kroner til projektet, og Grønlands Social-, Arbejdsmarkeds- og Indenrigsminister vil arbejde tæt sammen med gruppen om det.

”Der er selvfølgelig mange fordele ved et online valg, men mistillid og mangel på reguleringsklare og sikre løsninger har forhindret langt de fleste lande i at komme videre. Vi fra Concordium, som er en videnskabsbaseret decentraliseret blockchain med ID på protokolniveau, er vi ivrige efter at deltage og løse de potentielle problemer med at bygge online valg på vores blockchain," siger Kåre Kjelstrøm, CTO hos Concordium.

I Grønland, hvor enorme afstande gør det svært for folk at møde op og afgive deres stemme, kan en onlineløsning potentielt øge vælgerdeltagelsen, og det er en af ​​grundene til, at en lovændring i 2020 banede vejen for, at den grønlandske regering kunne give grønlænderne mulighed for at afgive deres stemme online i fremtiden.

Ukendt territorium

”Mit mål er, at vi kan give de grønlandske beslutningstagere gode betingelser for at beslutte, hvilket system de skal bruge til at afholde onlinevalg. Ud fra et forskningsmæssigt synspunkt kan projektet også være værdifuldt", siger professor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann, der er Principal Investigator på projektet.

"Teknologisk set bevæger vi os ind på ukendt territorium, og afhængigt af vores resultater kan man sagtens forestille sig, at mange lande vil kunne bruge vores resultater. Og endelig er Grønland – med sit begrænsede indbyggertal og store afstande – et optimalt sted at tage udgangspunkt i, siger Carsten Schürmann.

Er blockchain løsningen?

Bas Spitters, lektor ved Aarhus Universitet og forsker ved Concordium Blockchain Research Center Aarhus, som er internationalt anerkendt for sin forskning relateret til verifikation af blockchain-teknologier, ser et stort potentiale i projektet:

”Elektroniske valgprotokoller bruger en slags opslagstavle, og blockchains kan bruges som en privat og sikker opslagstavle. De bruges allerede ved mindre valg for at sikre, at vælgerne kan kontrollere, at deres stemmer er registreret korrekt. I dette projekt vil vi undersøge, om det også kan bruges ved større valg.”

“Vi sigter især efter at verificere, at de protokoller, der bruges til at verificere stemmerne, er utilgængelige for udenforstående, og at de er sikre. Derudover skal vi i samarbejde med Concordium undersøge, om det ved at integrere MitID i deres blockchain vil være muligt at give vælgerne mulighed for at identificere sig samtidig med, at deres private oplysninger er beskyttet” siger Bas Spitters.

Professor Carsten Schürmann fra IT-Universitetet, som mange betragter som en af ​​verdens førende eksperter i valgteknologi, er overbevist om, at online-afstemning vil blive udbredt i de kommende år.

”Blockchains giver nogle relativt nye muligheder for at skabe sikkerhed og øge gennemsigtigheden, hvilket kan være rigtig interessant, når vi taler om e-valg. Med dette projekt vil vi konkret undersøge, hvordan blockchain-teknologier kan bruges til at bremse angreb på valgprocessen, opdage tekniske og menneskelige fejl og bevare afstemningshemmeligheden. Det vil vi gøre ved at udvikle nogle protokoller til et system, som kan verificeres, og som vi kalder software-uafhængige,” siger Carsten Schürmann.