Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Giver du også dine brugere en ladt automatriffel i hånden?

Den helt nye bog ”Digital etik – Hvordan vi designer en mere ansvarlig verden” tager livtag med blandt andet datamisbrug samt adfærdsdesign og rummer redskaber til at designe løsninger, der gør mere godt end skidt.

Digitale værktøjer har en del til fælles med våben, da de i udgangspunktet hverken er gode eller onde; det afhænger alene af den praktiske anvendelse samt af værktøjets design.

Det er blandt pointerne i den helt nye bog ”Digital etik – Hvordan vi designer en mere ansvarlig verden.”

Her bruger forfatter Peter Svarre blandt andet våbenanalogien til at illustrere det ansvar, designere af digitale værktøjer har.

Et godt skydevåben kan udgøre forskellen på liv og død, hvis man skal forsvare sig selv i en konfliktzone – eller mod en sulten bjørn i ødemarken.

Men det er mindre heldigt, hvis automatrifler med store magasiner nemt kan anskaffes af mennesker med et horn i siden på chefen eller elever på en nærliggende skole.

Ligeledes kan apps, sociale medier, spil og streamingtjenester tjene nyttige eller fornøjelige formål. Men kan også skade brugernes mentale velfærd eller stjæle alt for meget af deres tid.

Og når skaberne af for eksempel en forsikringsapp skal logge og analysere bilisters kørevaner, bør de samtidig være opmærksomme på ikke at overskride grænsen til tvivlsom – men potentielt profitmaksimerende – indsamling af data om, hvad kunderne ellers render og foretager sig.

I ”Digital etik – Hvordan vi designer en mere ansvarlig verden” tager Peter Svarre livtag med alt fra misbrug af data og diskriminerende algoritmer til manipulerende adfærdsdesign.

Det sker blandt andet med henblik på at give læseren redskaber, en begrebsverden og et sprog, der giver mening når man vil designe services og apps, der gør mere godt end skidt.

Bogen trækker på både konkrete eksempler fra den digitale verden og klassisk filosofi, og rummer desuden en række øvelser og spørgsmål, man bør stille sig selv som udvikler.

Herunder hvordan man med et blik på det moralske kompas formår både at sætte mennesket – brugeren – i centrum, men samtidig bygger bedre produkter og en bæredygtig forretningsmodel.

Eller, som der står på bogens omslag: ”Skal vi bygge en bedre og mere menneskelig digital verden, starter det med dig og dine valg. Denne bog hjælper dig med at træffe de rette valg.”

Titel: Digital etik – Hvordan vi designer en mere ansvarlig verden

Forfatter: Peter Svarre.