Millionbevilling skal rette op på EPJ-knas

Øget trafik og øget pres får Århus Amtsråd til at poste flere millioner ind i dets kostbare EPJ-projekt. En ekstrabevilling på syv millioner kroner og en forhøjelse af driftsbudgettet skal sikre, at den centrale it-hovedvej, Amtsnettet, ikke går ned. Det er sket flere gange på det seneste, hvilket har været en plage for EPJ-brugerne.

En kontant og omgående håndsrækning på godt syv millioner kroner skal rette op på det knas på Århus Amts grundlæggende it-infrastruktur, det såkaldte "Amtsnettet", som blandt andet har forøget risikoen for fejlbetjening og meget lange svartider på amtets EPJ-system.

Samtidig forhøjer Århus Amt det generelle it-budget fra og med næste år med 4,2 millioner kroner om året.

Dermed presser Århus Amts prestigefyldte og stærkt fordyrede EPJ-projekt endnu flere millioner ud af amtets pengetank, efter det samlede EPJ-budget i sommer blev forhøjet med yderligere 60 millioner kroner til samlet 240 millioner kroner.

I 1999 hed budgetrammen 50 millioner kroner - dog for et mere skrabet projekt.

Amtsnettet må ikke gå ned

- Der er ingen tvivl om, at der skal noget i denne stil til for at løfte Amtsnettet til det nødvendige behov. Overalt bliver it-systemerne mere og mere kritiske for forretningen, og Amtsnettet er kritisk for at kunne drive sygehus hos os. Vi har grundlæggende brug for, at Amtsnettet aldrig nogensinde går ned, siger Lars Gleerup, EPJ-projektleder i Århus Amt.

Det gør det i dag.

Århus Amt har i den seneste tid oplevet en række nedbrud på Amtsnettet, der blandt har ført til, at EPJ-systemet har været plaget af ekstraordinært lange svartider, tekniske problemer og flere udfald.

Alene i de seneste uger har der været fire udfald på Amtsnettet, som alle har været forårsaget af menneskelige bommerter, viser et notat fra amtet. Grunden skal blandt andet findes i arbejdspres i informatikafdelingen, hedder det.

Dette arbejdspres bliver kun større i forbindelse med strukturreformen, og derfor skal en del af ekstrabevillingen anvendes til en opnormering af amtets informatik-afdeling, der står for it-driften, med i alt syv årsværk.

Heraf går de to alene til Amtsnettets drift og vedligeholdelse.

Desuden skal der bruges penge på nyt overvågningsudstyr, som skal sikre en mere effektiv drift af nettet.

- Der har været en række steder, hvor der ikke har været lighedstegn mellem ydelserne og de forventninger, der er blevet stillet til amtets informatikafdeling. Derfor opnormerer vi nu generelt afdelingen, så den er bemandet på en måde, der gør, at vi kan stå inde for en stabil drift. Der er ingen tvivl om, at afdelingen har været presset, siger konstitueret informatikchef, Lars G. Knudsen.

Har vansmægtet
Mens Århus Amt har pumpet millioner af kroner ind i det prestigefyldte EPJ-projekt har resten af amtets it stået og vansmægtet på grund af den manglende opmærksomhed.

Mens opgaverne er steget - blandt andet på grund af de voldsomt stigende mængder spam og virusangreb og indførelsen af den digitale signatur - er pengene ikke fulgt tilsvarende med.

Med ekstrabevillingerne skal der derfor også ansættes to nye medarbejdere til at varetage den almindelige it-drift på amtsgården og en enkelt medarbejder til it-support på amtets institutioner.

Amterne har i den seneste tid fået øget fokus på de elektroniske patientjournaler, selv om det trods visse fremskridt for længst er blevet klart, at amterne ikke kan leve op til deres oprindelige løfte om at indføre patientjournalerne med udgangen af 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere