Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

23 år efter lanceringen af Napster: Piratkopiering er stadig udbredt blandt unge

Mange unge har en adfærd der er risikabel og i nogle tilfælde også kriminel på nettet. Eksempelvis brug af privatkopieret materiale stadigvæk udbredte, selvom der i dag findes mange lovlige streamingtjenester.

Det er næsten et kvart århundrede siden, at lanceringen af Napster sendte en skræk i livet på hele musikbranchen.

I dag har lovlige streamingtjenester i stort omfang afløst de tidligere yderst populære ulovlige tjenester, men alligevel viser en ny undersøgelse blandt unge i ni europæiske lande ifølge The Guardian, at 34 procent af de unge har tilgået piratkopieret materiale.

I undersøgelsen er 8.000 unge mellem 16 og 19 år blevet spurgt om deres adfærd online, og det fremgår af undersøgelse, at en stor del af de medvirkende i undersøgelse har deltaget i risikabel og i mange tilfælde kriminel adfærd online.

Helt konkret bliver de unge spurgt om de har deltaget i 20 forskellige aktiviteter, og knap halvdelen af de adspurgte svarer ja til, at de har deltaget i en eller aktiviteter, der kan karakteriseres som kriminel.

Mange har opfordret til vold

Udover at piratkopiering stadigvæk er udbredt, så viser undersøgelsen også, at 27 procent har medvirket til at trolle folk online, 22 procent har opfordret til vold online, mens 12 procent har deltaget i online chikane og 11 procent har været del i "hate speech" på nettet.

Undersøgelsen viser også, at 44 procent oplyser, at de har set pornografisk på nettet.

Undersøgelsens resultatet har skabt frygt for, at risikabel og kriminel adfærd på nettet kan blive normaliseret blandt en generation af europæere.

”Undersøgelsen indikerer, at en stor del af de unge i EU har deltaget i en eller anden form for cyber-kriminalitet, og det i en sådan grad, at mindre kriminelle forseelser og risikabel adfærd på nettet nærmest er blevet normaliseret,” siger Julia Davidsen, medforfatter til rapporten og professor i kriminologi ved University of East London, til The Guardian.