Kaotisk dansk projekt koster IBM dyrt

IBM-selskabet Organisator er løbet ind i voldsomme problemer i forbindelse med leveringen af et nyt medlemssystem til fagforbundet Træ, Industri og Byg (TIB). Alene i de seneste tre måneder har projektet kostet fem millioner kroner i tab - og nu overvejes fyringer.

Leveringen af et nyt medlemskartotek og et kontingentsystem til fagforbundet Træ, Industri og Byg (TIB) og tilhørende a-kasser har været en for stor mundfuld for IBM-selskabet Organisator.

Projektet, der går under navnet Kontiki, har overskredet tidsfristen med flere længder, og det er gået ud over kundens tålmodighed og ikke mindst Organisators indtjening.

Kontiki skulle være færdigleveret for halvandet år siden, men er stadig forsinket.

- Projektet er mere end fordoblet i forhold til det estimerede tidsforbrug, så derfor er der ikke noget at sige til, at det koster dem penge. Det har jeg da også fået bekræftet, når jeg fra tid til anden har siddet i møde med selskabet, hvor de gentagne gange har beklaget, at projektet endnu ikke er landet, siger hovedkasserer Aage Haagen fra TIB.

Det tidligere Mærsk Data-ejede Organisator havde i 2003 en omsætning på knap 148 millioner kroner og et overskud på otte millioner kroner. Ifølge en kilde tæt på virksomheden ser det ud til, at overskuddet for 2004 er pist væk hovedsageligt på grund af massive tab på et eneste projekt.

Leveret til fast pris

TIB har oprindeligt købt projektet til en fast pris på cirka 10 millioner kroner plus moms, men det er siden hævet til godt 13 millioner kroner på grund af bestilte tillægsydelser.

Til gengæld er kontingentsystemet blevet hægtet af, og Aage Haagen tror, at projektet ville være endnu mere forsinket, hvis det skulle være etableret i sin helhed.

- Vi kan naturligvis ikke være tilfreds med, at Organisator underdimensionerer et projekt i den her størrelsesorden. Slet ikke. Vi bliver til grin tidsmæssigt over for vores egne brugere og beslutningstagere, fordi det aldrig bliver færdigt til de tidspunkter, vi aftaler med dem, siger Aage Haagen.

Flere revideringer af projektet har blot ført til nye forsinkelser.

Fem millioner tabt på et kvartal

Organisator har angiveligt som følge af det øgede tidsforbrug måttet afskrive omkring fem millioner kroner på Kontiki-projektet alene for de seneste tre måneder.

- Det lyder realistisk for det seneste kvartal, men jeg tror ikke, det kan gøre det totalt set, påpeger Aage Haagen.

Kontiki-projektet skal gennem de seneste to år have været ledet af Organisators egen administrerende direktør, Olav Holst, der på trods af seks fejlslagne prøvekonverteringer ikke har hentet hjælp udefra til at få rettet de tekniske vanskeligheder.

Fyringer overvejes

Nu lader det i stedet til, at det direktør-ledede projekt kommer til at koste hoveder længere nede i organisationen, da en fyringsrunde overvejes for at dæmme op for den skrumpende indtjening.

Hverken hos Organisators ledelse eller hos ejeren IBM ønsker man dog at kommentere oplysningerne, og karakteriserer dem som rygter.

- Det er vores politik ikke at kommentere rygter, siger Rikke Ploug Niemann, der er IBM's nordiske pr-chef for IBM Business Consulting Services.

Hos TIB afventer man dog stadig på, at Kontiki-projektet kan afsluttes. Aage Haagen giver dog Organisator-folkene den ros, at de har vist god vilje til at få løst problemerne og få gennemført projektet.

- De har bare ikke været i stand til at efterleve egne estimater, konkluderer TIB's hovedkasserer.

Organisator blev solgt af Mærsk Data til IBM i sommeren 2004.

Selskabet er udsprunget af den tidligere fagbevægelsesejede virksomhed, K-D Data, der blev købt af Mærsk i 1999. Organisator leverer IT brancheløsninger til alle typer organisationer i foreningsdanmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere