Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

It-valgkamp: Hvad slås de egentlig om?

<B STYLE="color:#C8000A;font-size:12px"> Valg:</b> Regeringen ser fra vælgernes synspunkt ud til at have haft mange succeser på it-området, og oppositionens it-løfter er svære at skelne fra regeringens. Socialdemokraternes Thomas Adelskov er ikke enig. S vil for eksempel have mere magt bag den digitale taskforce, siger han.

Billedet forud for valget viser en regering med succes på it-området. Dermed går oppositionen en svær valgkamp i møde på it-fronten.

Hurtigere internetforbindelser til alle. Flere pc?er til folkeskolen. Digital forvaltning i det offentlige. En digital signatur til alle borgere i Danmark. Åbne standarder og XML-dokumenter i det offentlige.

Sådan lød nogle af valgløfterne fra de nuværende regeringspartier forud for valget i 2001 og i regeringsgrundlaget. Og det ser ud til, at hovedparten af løfterne er blevet indfriet eller er godt på vej til at blive det.

Løfter stort set indfriet
Sådan så det da i hvert fald ud, da Computerworld satte sig for hurtigt at få gennemtjekket rækken af de konkrete valgløfter fra det seneste valg:

  • Det lykkedes for regeringen at få indført en digital signatur, og der er i dag over 300.000 borgerne med digital signatur.

  • Der er i den seneste regeringsperiode brugt 370 millioner kroner på nye pc?er i folkeskolen.

  • Projekt digital forvaltning er godt i gang, og kun otte dage før valget vil alle myndigheder være klar til at modtage elektronisk, krypteret og signeret post fra borgere og alle andre (Edag2), ligesom det offentlige er godt på vej til at kunne udveksle informationer med hinanden under åbne standarder.

    Svært at se forskel
    Samtidig er det i udmeldingerne fra oppositionspartierne svært for alvor at få øje på løfter og planer, der for alvor adskiller sig fra dem, som partierne Venstre og De Konservative allerede har opstillet eller er ved at opstille i den nuværende valgkamp.

    Dermed kan det se ud som om, at oppositionen går en meget svær valgkamp i møde. Den er oppe imod masser af it-succeser fra regeringens side og har et stort problem med at differentiere sig med hensyn til løfter på it-området.

    Vi spurgte Thomas Adelskov, it-ordfører for det største udfordrende parti, Socialdemokraterne, hvordan hans parti adskiller sig på it-området.

    ? Danmark har siddet for meget og ventet på, at andre skulle melde ud på it-området. Vi har ikke taget førertrøjen på, når det drejer sig om digitalisering af den offentlige forvaltning. Det dur ikke, hvis man tror på det som vækstområde. Der skal for eksempel mere magt og muskler bag den digitale taskforce. Samtidig skal kommunalreformen bruges til nye opfindelser, it-vækst og til at skabe alternative it-leverandører til kommunerne i stedet for KMD, siger han.

    Thomas Adelskov vil have Danmark i front på området for åbne standarder og have Danmark til at gå forrest med nye standarder.

    ? Et område, hvor vi vil gå forrest, er på open source-området i stedet for at fortsætte med Microsoft-produkter, som vi betaler i dyre domme for.

    Vk fatter ikke åbne standarder
    Han nævner et eksempel på, at den nuværende regering slet ikke har forstået, hvad åbne standarder og open source handler om.

    ? Når ministerierne sender besvarelser til Folketinget, får vi stadig Word-dokumenter. Vi får ikke pdf-dokumenter, som ellers er fastlagt som den fælles offentlige standard, siger Thomas Adelskov.

    ? Den nuværende regering har i det hele taget ikke den nødvendige fremdrift på it-området og den digitale forvaltning. Det virker mere som en snakkeklub, siger han

    Et andet område, hvor Thomas Adelskov har et klart bud på, hvad Socialdemokraterne vil gøre anderledes, er det offentliges digitale signatur.

    ? Vi vil finde nogle veje til, at det offentliges digitale signatur bliver accepteret af bankerne også.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Advania Danmark A/S
    Hardware, licenser, konsulentydelser

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

    Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

    30. april 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    01. maj 2024 | Læs mere


    ERP-trends 2024

    Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

    02. maj 2024 | Læs mere