Gartner: Tempoet daler for globalt pc-salg

De globale leverancer af pc'er vil aftage i 2005, da den seneste bølge med udskiftning af aldrende maskiner vil tabe kraft. Der vil dog stadig være tale om en vækst på ni procent fra 2004. Men presset på væksten fortsætter, spår Gartner.

Pc-udskibningen sker i et stadigt sløvere tempo, da virksomhederne snart er færdige med at udskifte ældre pc'er med nye, forklarer analysehuset Gartner, der dog estimerer en vækst på ni procent i 2005 sammenlignet med stigningen på knap 12 procent i 2004.

Analysefirmaet skønner, at 199 millioner pc'er vil blive sendt ud fra producenterne i år sammenlignet med 183 millioner i 2004.

For 2006 spås væksten at droppe til syv procent, og den sløve udvikling ventes at fortsætte ind i 2007 og 2008.

- Vi regner med et dobbelt slag med både lav vækst og flad omsætning, siger analytiker Ranjit Atwal fra Gartner.

Omsætningsfaldet sker på grund af dalende pc-priser, og det bliver udpræget, da hovedparten af pc-væksten kommer til at ske på de prisfølsomme nye markeder, der hælder til at købe flere billige pc'er.

Bærbare eftertragtede

Bærbare computere vil drive væksten med en stigning på 17,4 procent fra 2004, mens desktop-pc'er vil vokse mere beskedne 6,1 procent.

Bærbare har været i førertrøjen på pc-fronten i et stykke tid, da priserne er faldet, og de har appelleret til et bredere spektrum af brugere med udvidede trådløse og multimedie-funktioner, oplyser Gartner. Men forkærligheden for bærbare pc'er er ikke nok til holde markedsvæksten flyvende.

Og skal desktop-pc'erne genvinde en prominent status, skal producenterne positionere dem som digitale medie-hubs, vurderer analysehuset.

En anden udfordring for desktop-pc'en er dens relativt lave niveau af samarbejdsmuligheder med andet medie-udstyr (eks. Bluetooth, infrarød, Red.), samt det mindre sexede image sammenlignet med notebook-pc'en. I dag findes der er en række multimedie desktop-pc'er på markedet, men priserne er stadig høje, påpeger Gartner.

En anden faktor, der vil hæmme væksten i salget af pc'er, er udskiftsningscyklus, der er forlænget på grund af bedre teknologi i de nyeste computere. Når pc'erne bliver mere sofistikerede, ser brugerne ingen grund til at udskifte dem ofte.

I øjeblikket vurderer Gartner, at desktop pc'er udskiftes hver fjerde år, mens bærbare pc'er udskiftes hver tredje år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere