Datatilsynet freder Jubii efter mail-læk

Jubiis læk af mere end 345.000 email-adresser kommer alene til at koste på imagesiden. Persondataloven er overtrådt, men de lækkede oplysninger er ikke tilstrækkeligt følsomme til, at Datatilsynet forfølger sagen. Imageproblemet for Jubii er garanti for, at portalen selv griber tilstrækkeligt ind, mener tilsynet.

Jubiis læk af 346.438 email-adresser er et brud på Persondataloven, men internetportalen slipper for videre tiltale og nøjes med ridser i lakken på sit image.

Datatilsynet griber nemlig ikke til videre undersøgelse af fadæsen, hvor de mange tusinde email-adresser har ligget frit tilgængeligt på Jubiis server i otte måneder.

Email-adresserne lå i en fil på Jubiis offentligt tilgængelige server, hvor der også ligger spil, film og andet til rådighed for portalens brugere.

- Det er en alvorlig fejl af den slags, som ikke må ske, siger it-chef Ib Alfred Larsen fra Datatilsynet på baggrund af artiklen, som Computerworld bragte i går.

Men udover at anerkende, at det er en alvorlig fejl og følge med i pressen, går Datatilsynet ikke af egen drift ind og undersøger sagen nærmere.

Email-adresser er handelsvare

At det er et alvorligt problem, er chefkonsulent Preben Andersen fra DK Cert helt enig i. Gyldige email-adresser bliver ifølge sikkerhedseksperten handlet i stor stil på nettet.

- Det er nærmest blevet en industri i sig selv, siger Preben Andersen.

Email-adresser bliver blandt andet afsøgt af automatiske agenter, der jager nettet rundt og samler oplysninger op hver gang, den støder på snabel a'er.

- Den agent kan jo slet ikke komme til for bare lykke, når der ligger 345.000 email-adresser, der bare kan høstes, siger Preben Andersen.

I tilfældet Jubii er filen hentet fra portalens servere i syv tilfælde, hvor Jubii ikke kender modtageren.

Preben Andersen kritiserer Jubii for ikke at værne bedre om brugernes privatliv.

- Det er et betydeligt problem, at man ikke håndterer sine kunder på en bedre måde, siger sikkerhedseksperten.

Ufølsomme oplysninger

Grove tilfælde af brud på Persondataloven kan ifølge it-chef Ib Alfred Larsen fra Datatilsynet følge til politianmeldelse.

Men Jubiis brud er ifølge it-chefen langt fra at være af en kaliber, hvor Datatilsynet griber ind.

Dels handler det ifølge it-chefen om karakteren af oplysningerne, der er lækket. Der skulle angiveligt alene være tale om email-adresser.

- De forbryder sig mod Persondataloven. Men da der alene er tale om email-adresser, så vidt jeg er orienteret, så er der ifølge loven ikke tale om personfølsomme eller fortrolige oplysninger, siger Ib Alfred Larsen.

Imageproblem rydder op

Det er ifølge it-chefen hos Datatilsynet en anden snak, hvis det er email-adresser på alle, der tilhører et bestemt parti, eller personer, der har en bestemt sygdom.

- Så får du knyttet nogle oplysninger til i de kategorier, der er følsomme, siger Ib Alfred Larsen.

Datatilsynet prioriterer hellere ressourcerne på tilfælde, hvor der er "egentlige problemer med personfølsomme eller fortrolige oplysninger" eller tilfælde, hvor der opbygges et system, der giver problemer med sikkerheden.

It-chefen hæfter sig i øvrigt ved, at Jubii selv i gårsdagens artikel giver udtryk for, at lækken er et alvorligt imageproblem.

- De skal sørge for at have deres procedurer i orden, og det er jeg sikker på, at de også får nu, siger Ib Alfred Larsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere