Læger dumper elektroniske journaler

Lægerne er langt fra tilfredse med Sundhedsstyrelsens bud på en fælles standard for elektroniske patientjournaler, G-EPJ. Modellen er en tidsrøver, som slet ikke giver noget overblik over, hvordan en patient har det, mener flere af de læger, der har afprøvet modellen.

Sundhedsstyrelsens nationale standard, der skal sætte sygehusenes elektroniskes patientjournaler i stand til at snakke sammen, får dumpekarakter af landets læger. Det skriver Dagens Medicin.

De læger, der har afprøvet den såkaldte G-EPJ-model, klager over, at bruger for meget tid på registrering og mister overblikket.

G-EPJ er Sundhedsstyrelsens løsning på at få sygehusenes mange forskellige EPJ-systemer til at kunne udveksle information.

En tidsrøver

Men standarden dur ikke ifølge lægerne, som mener, at det i sidste ende kommer til at betyde mindre tid til patienterne og dårligere overblik.

- G-EPJ er en tidsmæssig røver, men det store problem var, at jeg mistede overblikket, og selv efter nogle måneder føler jeg mig ikke tryg ved det komplicerede patientforløb. Det kan i sidste ende betyde, at jeg ikke kan yde den optimale behandling, siger afdelingslæge Sten Lund fra Århus Sygehus til Dagens Medicin.

Hans kollega overlæge Jørgen Weeke fra medicinsk afdeling på Århus Sygehus forklarer, at det typisk tager de øvede brugere en time at skrive oplysningerne om en medicinsk patient ind i EPJ-systemet.

Han foreslår, at Sundhedsstyrelsen helt skrotter idéen om at registrere patientbehandlingen i forløb med millimeterpræcision.

- Selve G-EPJ-modellen dur ikke. Den fjerner den samlede indsigt i patientens tilstand og splitter journalen op i notater og resultater. Det giver i sig selv ikke noget billede af, hvordan patienten har det, siger Jørgen Weeke til Dagens Medicin.

Hasardspil med amters økonomi

Amterne er heller ikke lune på Sundhedsstyrelsens EPJ-standard. I et notat til den centrale EPJ-styregruppe skriver amterne, at det er rent hasardspil med sygehusenes økonomi at indføre G-EPJ-modellen uden at have afprøvet den ordentligt.

- Vi er nødt til at have en grundstruktur for EPJ, men for mig at se, har G-EPJ-modellen alt for mange og alt for høje ambitioner inden for alt for kort tid, siger amtssundhedsdirektør Leif Vestergaard fra Århus Amt til Dagens Medicin.

Den kritik preller dog af på Sundhedsstyrelsen, som påpeger, at det er op til amterne at byde ind på at få testet EPJ-modellen.

Kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Arne Kverneland, mener, at G-EPJ uden tvivl vil give effektiviseringer på sygehusene.

- G-EPJ koster nogle investeringer, men på længere sigt er det en fordel at få data systematiseret, så man kan kommunikere på tværs af amter, siger han til Dagens Medicin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere