Artikel top billede

(Foto: Vlad Gorshkov/Unsplash)

Spilselskabet bag Fortnite skal betale milliardbøde for ulovlig indsamling af børns data

Spilfirmaet Epic Games, som nok er mest kendt for kæmpesuccesen Fortnite, skal betale en bøde på flere milliarder af kroner for at indsamle børns data på ulovlig vis.

Epic Games skal betale 520 millioner dollar, hvilket svarer til omkring 3,6 milliarder kroner.

Det drejer sig om en bøde på 1,9 milliarder kroner for overtrædelse af amerikansk lov vedrørende børns privacy, Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).

Dertil skal selskabet refundere kunder for 1,7 milliarder kroner for vildledende praksis for metoder, der narrede brugere til at foretage uønskede køb gennem designtricks kendt som ’dark patterns’.

Det meddeler den amerikanske myndighed Federal Trade Commission, FTC, som har udstedt bøden.

Det er den største straf FTC nogensinde har givet, fremgår det.

Skal have ny praksis

Dertil kommer også en bestemmelse om, at Epic Games er forpligtet til at implementere nye standardindstillinger for privatliv for børn og teenagere, hvilket sikrer, at stemme- og tekstkommunikation er slået fra som standard, skriver myndigheden.

"Som vores klager bemærker, brugte Epic privatlivsinvasive standardindstillinger og vildledende grænseflader, der narrede Fortnite-brugere, inklusive teenagere og børn," udtaler FTC’s formand Lina M. Khan i meddelelsen og fortsætter:

"Beskyttelse af offentligheden, og især børn, mod krænkelser af privatlivets fred og mørke mønstre er en topprioritet for Kommissionen, og disse håndhævelsesforanstaltninger gør det klart for virksomhederne, at FTC slår ned på denne ulovlige praksis."

Konkret har Epic Games indsamlet data fra brugere af spilet Fornite, som har været under 13 år, uden at informere forældrene eller indhente forældreverificerbar godkendelse til dette. Og derudover har selskabet brudt regler ved som standard at aktivere tale- og tekstchatkommunikation for børn og teenagere.

"Epic satte børn og teenagere i fare gennem sin slappe privatlivspraksis og kostede forbrugere millioner i ulovlige afgifter gennem sin brug af mørke mønstre," udtaler Samuel Levine, direktør for FTC's Bureau of Consumer Protection i meddelelsen.

Afgørelsen sender et vigtigt signal lyder det i meddelelsen fra associate attorney general, Vanita Gupta, som kalder det ”en besked til alle onlineudbydere om, at indsamling af børns personlige oplysninger uden forældrenes samtykke ikke vil blive tolereret."