Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Test: AMD’s Ryzen 9 7950X3D viser sig at være klodens hurtigste gamer-cpu

AMD's særlige cache-rige Ryzen 7950X3D er den hurtigste gamer-processor du kan få fingrene i. Og det får du lov at betale for.

Moores lov er så godt som aflivet. Parolen hed ellers, at antallet af transistorer – og dermed processorers hastighed – jævnligt blev fordoblet hvert et til to år, holdt i flere årtier, men den tid ovre nu.

I stedet skal CPU-producenterne til at anvende stadig flere kneb for evigt at levere højere ydelse til vores maskiner.

Jobspecifikke kerner, nye instruktionssæt og nyt printtekniker er hidtil nogen af de kneb, som chip-producenterne har tyet til for at sikre stadig højere performance.

Et af de nyere greb vi har set, er signeret af AMD, med sin V-Cache teknologi.

Ved at bruge ny 3D-printlitografi, har producenten fundet en måde at integrere rigelige mængder cache-hukommelse – et træk der effektivt fjerner falskehalse, når store mængder data skal finde vej ind og ud af processoren.

Resultatet giver gevinst: AMD’s nye Ryzen 9 7950X3D viser sig at være klodens hurtigste gamer-cpu.

Mød den mægtige processor

Det er ikke første gang, at AMD trækker overskrifter med sin 3D V-cache teknologi.

Sidste år kunne Ryzen 7 5800X3D præsentere teknologien med løfter om omkring 12 procent højere ydelse end den sædvanlige model (Ryzen 7 5800X) bygget omkring de samme otte kerner.

Dagens testemne er dog bestykket med dobbelt så mange regnekerner og er tilmed bygget omkring den nye Zen 4-arkitektur, som blandt andet åbner op for den hurtige DDR5 hukommelse, som giver endnu et ekstra boost.

Serien har dog et lille aber dabei. Den har jo sine vilde 128 megabyte Level 3 Cache – det dobbelte af standardmodellen, hvilket sætter en begrænsningen på hvor hurtigt processoren kan snurre. Standard-frekvensen hedder derfor 4,2 i stedet for 4,5 GHz. Topfrekvensen er dog fortsat 4,7 GHz.

Ryzen 9 5950X3D er derfor også den nye regerende top-processor i AMD’s portefølje, når man fraregner de monstrøse Threadripper-cpu’er som leverer op til 64 kerner til workstation-maskiner.

En magtdemonstration

Således ekviperet med masser af cache-hukommelse og masser af kerner, lægger 3D-processoren fra land med at ydmyge det processor-markedet ellers har at byde på.

I et spil som Watchdogs Legion leveres 20 til 25 procent højere ydelse end hvad Ryzen 9 7950X og Intels pendant Core i9-13900K kan tilbyde.

Artiklen fortsætter under grafen...

I World War Z med alle effekter skruet op til ’Ultra’ tegner sig et lignende billede med mellem 25 og 30 procents forspring.

Enkelte spil er den nye processor dog ikke gode venner med, hvilket ses tydeligst i Metro Exodus i ’Extreme’ indstillinger, hvor Intel Core i9 13900K blæser forbi med 166 fps mod 142 fps for den nye top-cpu.

Denne bliver endda passeret af den almindelige 7905X processor, som har mindre cache at arbejde med, men givetvis kan holde frekvensen kørende i et højere leje.

I PCWorlds samlede test-suite af spil leverer den nye AMD-stjerne et overtag på 10 procent eller mere i halvdelen af de 14 afprøvede spiltitler.

Dertil bliver det til et enkelt dødt løb, mens Intel Core i9 lige får et meget lille overtag i de øvrige seks spiltitler.

Artiklen fortsætter under graferne...

Også til kontoret

Selvom AMD 3D-chips er skabt med gamerne in mente, giver cache-dopingen også gevinster i flere kontor-discipliner.

Gevinsterne er ikke nær så overbevisende som i spil, men i programmer som renderingsapp’en Blender og raytracing-programmet V-ray dominerer den nye AMD cpu.

I andre discipliner såsom Adobes programpakke dominerer Intels Core i9-processorer feltet ganske overbevisende, hvilket dermed levner plads i markedet til Intels top-processorer.

Den ultimative gamer-cpu

Gaming har længe været Intels hjemmebane i en tid hvor AMD har vist sig at blive stadig mere konkurrencedygtige med sine Zen-baserede processorer, skaber AMD nu røre ved definitivt at fravriste gamer-tronen fra Intel.

Så er der det med prisen. Den europæiske pris lyder på 800 euro, hvilket betyder en merpris på omkring 1.200 kroner i forhold til de omkring 4.800 kroner en standard 7950X eller Intels i9 13900K løber op i.

Dertil skal medregnes, at et AM-bundkort koster fra omkring 1.400 kroner og op, mens der skal budgetteres med DDR5 ram, hvis du ikke har det i forvejen.

AMD-løsningen er altså lidt dyrere, men Ryzen 7950X3D er nu den hurtigste gamer-cpu på kloden – og det får som altid lov til at betale ekstra for.


Loading ikon