Juleferien bød på old school nørderi med BIOS-opdateringer og kølepasta. Læs om resultatet i artiklen.

Jeg har opgraderet min syv år gamle Intel-pc til AMD's nyeste system - her er resultaterne

Hvor meget kan du reelt vinde ved at opgradere din pc? Og hvor langt er processorerne kommet de seneste seks-syv år? Computerworld har bygget en pc med AMD's nye 5800X processor for at give dig svaret – og har sammenlignet resultatet med pc´er fra 2008 og 2013. Se resultaterne her.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Hvor meget hurtigere din pc bliver ved at skifte fra ældre til nyere komponenter
  • Resultater fra Premiere Pro og Cinebench
652
3:30 min
En af de halvstore udfordringer for processor-producenterne er, at forbedringerne de seneste år har være begrænsede.

Forbrugere har derfor med ro i sindet kunne lade pengene blive i lommen og istedet sprunget en, to eller fire generationer over.

Af samme grund har undertegnedes Intel-baserede hjemme-pc efterhånden rundet syv år.

Nænsomt opgraderet trak den lystigt to 4K skærme, forskellige spil og en del opgaver i både Adobe Lightroom og Premiere Pro.

Ikke lynhurtigt, men heller ikke langsomt.

Så med alt for god tid i juleferien besluttede jeg mig for at måle, hvor meget du reelt kan vinde ved at opgradere det, der for syv år siden var en high-end Intel-pc til nyeste generation af AMD-processorer.

Udstyret, som jeg sagde farvel, til var en Intel i7 4960X-processor fra 2013 på 3,6 GHz og med seks kerner.

Den var koblet til et X79 bundkort, 24 GB DDR3 RAM og et par SATA II SSD-diske. Altså high-end komponenter i den dyre ende – for syv år siden.

Fra Intel til AMD
Ind kom i stedet AMD's salgshit i form af 5800X-processoren med 3,8 GHz og otte kerner.

Bundkortet bruger et 590X-chipset, og jeg satte 32 GB DDR4 RAM i. Og så installerede jeg et NVMe SSD-drev, som anvender den nyeste PCIe 4.0-standard som systemdisk.

Netop den standard var vigtig, for netop AMD giver adgang til de ekstremt hurtige diske med deres AM4-platform.

Det gør en kæmpe forskel i de teoretiske målinger.

Hvor de gamle 256 gb SSD-drev kunne svinge sig op på omkring 550 mb/s i CrystalDiskMark, så kan den nye WD Black-disk på 1 tb flytte hele 7000 mb/s i sekundet.

Altså en målt hastighed, som er mere end 12 gange hurtigere.

Nu er teoretiske diskhastigheder ikke så spændende, men jov: Jeg kan mærke, at Windows nu starter på få sekunder. Det er rart, men ikke opgraderingen værd.

Processortest elsker mange kerner
En anden teoretisk test, som fokuserer på processoren, er Cinebench.

Det findes i forskellige versioner, men jeg bruger R15, da jeg så kan sammenligne med en række ældre målinger, som jeg har.

I Cinebench R15 får min nu pensionerede Intel-pc anno 2013 965 point - og min Intel i7 965 EE pc fra 2008 får 496 point. Men den nye pc med AMDs 5800X-processor lander på hele 2.421 point. Eller 2,5 gange mere end det, som min gamle pc kunne levere.

Igen: Det er teoretiske målinger. Og med lidt overclocking eller lidt hurtigere RAM kunne scoren sagtens komme endnu højere på.

Det interessante er, hvad forskellen er i dagligdagen. Der, hvor alle komponenterne skal spille sammen.

Stor forskel i Adobe Premiere Pro
Til det har jeg renderet samme Adobe Premiere Pro-projekt. Her skal pc'erme samle et datatungt green screen videoklip på 10 gigabyte, justere farver, justere lyden, arbejde med flere lag af Photoshop-overlays, indsætte en animeret sekvens som baggrund og til sidst eksportere det som en mp4-fil.

På den gamle pc tog det 4 minutter og 21 sekunder. På den nye pc tager det 1 minut og 56 sekunder. Den er altså mere end dobbelt så hurtig. Og samtidig føles den langt mere responsiv, når jeg flytter rundt på 4K-videoklip eller starter spil op.

Om den opgradering er de 9.000 kroner værd, som de nye komponenter koster, er op til dig.

Bruger du din pc til Word og lidt surfing, så kan mindre gøre det. For du vinder højest lidt hastighed når pc'en booter op, når arbejdsdagen begynder.

Men bruger du din pc som mig til Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, lidt halvstore Excel-ark og et spil i ny og næ, så er den opsparede forbedring egentligt imponerende.

For hvor mange andre teknologiske ting i dit liv er blevet 2,5 gange bedre de seneste syv år?

Nu satser jeg så på, at maskinen holder seks til syv år endnu. Dog suppleret af et af Nvidias nye 3070 grafikkort, når de engang lander i butikkerne.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Test af super-NAS og 10 gigabit netværk: Flyt terabyte af data med op til 1.000 megabyte i sekundet

0 Premium-indhold

Forsinket inddrivelsessystem har nu kradset skattegæld ind for 10 milliarder kroner - 400 offentlige kreditorer koblet på

0 Premium-indhold

Martin Thorborg frygter, at vi knækker internettets rygrad i klapjagten på Facebook: “Det er måske mere relevant at kigge på, hvordan vi får nogle skattekroner ud af de røvhuller“

0 Premium-indhold

Faxe Kommune prøver igen efter to kuldsejlede forsøg: Sender ERP-udbud i markedet for tredje gang

0 Premium-indhold

Coronakrisen satte ild under den danske e-handel i 2020: Rekord-omsætning på 154 milliarder kroner


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.