Det får du i artiklen
- Hvor meget hurtigere din pc bliver ved at skifte fra ældre til nyere komponenter
- Resultater fra Premiere Pro og Cinebench
Forbrugere har derfor med ro i sindet kunne lade pengene blive i lommen og istedet sprunget en, to eller fire generationer over.
Af samme grund har undertegnedes Intel-baserede hjemme-pc efterhånden rundet syv år.
Nænsomt opgraderet trak den lystigt to 4K skærme, forskellige spil og en del opgaver i både Adobe Lightroom og Premiere Pro.
Ikke lynhurtigt, men heller ikke langsomt.
Så med alt for god tid i juleferien besluttede jeg mig for at måle, hvor meget du reelt kan vinde ved at opgradere det, der for syv år siden var en high-end Intel-pc til nyeste generation af AMD-processorer.
Udstyret, som jeg sagde farvel, til var en Intel i7 4960X-processor fra 2013 på 3,6 GHz og med seks kerner.
Den var koblet til et X79 bundkort, 24 GB DDR3 RAM og et par SATA II SSD-diske. Altså high-end komponenter i den dyre ende – for syv år siden.
Fra Intel til AMD
Ind kom i stedet AMD's salgshit i form af 5800X-processoren med 3,8 GHz og otte kerner.
Bundkortet bruger et 590X-chipset, og jeg satte 32 GB DDR4 RAM i. Og så installerede jeg et NVMe SSD-drev, som anvender den nyeste PCIe 4.0-standard som systemdisk.
Netop den standard var vigtig, for netop AMD giver adgang til de ekstremt hurtige diske med deres AM4-platform.
Det gør en kæmpe forskel i de teoretiske målinger.
Hvor de gamle 256 gb SSD-drev kunne svinge sig op på omkring 550 mb/s i CrystalDiskMark, så kan den nye WD Black-disk på 1 tb flytte hele 7000 mb/s i sekundet.
Altså en målt hastighed, som er mere end 12 gange hurtigere.
Nu er teoretiske diskhastigheder ikke så spændende, men jov: Jeg kan mærke, at Windows nu starter på få sekunder. Det er rart, men ikke opgraderingen værd.
Processortest elsker mange kerner
En anden teoretisk test, som fokuserer på processoren, er Cinebench.
Det findes i forskellige versioner, men jeg bruger R15, da jeg så kan sammenligne med en række ældre målinger, som jeg har.
I Cinebench R15 får min nu pensionerede Intel-pc anno 2013 965 point - og min Intel i7 965 EE pc fra 2008 får 496 point. Men den nye pc med AMDs 5800X-processor lander på hele 2.421 point. Eller 2,5 gange mere end det, som min gamle pc kunne levere.
Igen: Det er teoretiske målinger. Og med lidt overclocking eller lidt hurtigere RAM kunne scoren sagtens komme endnu højere på.
Det interessante er, hvad forskellen er i dagligdagen. Der, hvor alle komponenterne skal spille sammen.
Stor forskel i Adobe Premiere Pro
Til det har jeg renderet samme Adobe Premiere Pro-projekt. Her skal pc'erme samle et datatungt green screen videoklip på 10 gigabyte, justere farver, justere lyden, arbejde med flere lag af Photoshop-overlays, indsætte en animeret sekvens som baggrund og til sidst eksportere det som en mp4-fil.
På den gamle pc tog det 4 minutter og 21 sekunder. På den nye pc tager det 1 minut og 56 sekunder. Den er altså mere end dobbelt så hurtig. Og samtidig føles den langt mere responsiv, når jeg flytter rundt på 4K-videoklip eller starter spil op.
Om den opgradering er de 9.000 kroner værd, som de nye komponenter koster, er op til dig.
Bruger du din pc til Word og lidt surfing, så kan mindre gøre det. For du vinder højest lidt hastighed når pc'en booter op, når arbejdsdagen begynder.
Men bruger du din pc som mig til Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, lidt halvstore Excel-ark og et spil i ny og næ, så er den opsparede forbedring egentligt imponerende.
For hvor mange andre teknologiske ting i dit liv er blevet 2,5 gange bedre de seneste syv år?
Nu satser jeg så på, at maskinen holder seks til syv år endnu. Dog suppleret af et af Nvidias nye 3070 grafikkort, når de engang lander i butikkerne.