Artikel top billede

Anonymous Sudan benytter billedet af en kutteklædt mand, der står i et ørkenlandskab, når gruppen giver oplysninger om angreb. Anonymous Sudan/Telegram

Hackergruppe med tråde til Rusland truer atter Danmark: Bliver mere alvorligt end tidligere

Hackergruppen Anonymous Sudan vil igen rette blikket mod Danmark og angribe mål i Danmark. Denne gang bliver det mere alvorligt, lyder det fra gruppen.

Listen af mål, som hackergruppen Anonymous Sudan har taget ansvaret for i de seneste uger, er lang.

Alt fra Københavns Lufthavn, danske universiteter og hospitalerne i Region Hovedstaden er blevet ramt af de såkaldte DDoS-angreb – også kendt som overbelastningsangreb – der har lagt hjemmesiderne ned eller gjort dem ustabile i kortere eller længere tid.

Nu varsler gruppen dog, at Danmark vil blive angrebet mere alvorligt end tidligere.

Det sker i en melding på beskedtjenesten Telegram.

Her lyder det, at angrebene mod Danmark vil ske i protest mod afbrændingen af Koranen i Danmark.

Gruppen oplyser også, at Australien står for skud, men at det er Danmark, der er det primære mål.

Gruppen har på Telegram tilkendegivet, at angrebene er rettet mod Danmark og Sverige på grund af koranafbrændinger i de to lande.

"Vi deklarerer og bekræfter, at vi vil vende tilbage til at angribe Danmark mere alvorligt denne gang grundet afbrændingen af Koranen igen, og vi vil ikke stoppe med at angribe igen," skriver gruppen og fortsætter.

"Vi vil fordele angrebene mellem Australien og Danmark, men størst fokus vil være på Danmark."

Der er ingen nærmere oplysninger om, hvilke mål gruppen har udset sig, eller hvornår disse angreb skal forventes.

Den russiske forbindelse

Listen af mål, som hackergruppen Anonymous Sudan har taget ansvaret for i de seneste uger, er lang.

Gruppen har på Telegram tilkendegivet, at angrebene er rettet mod Danmark og Sverige på grund af koranafbrændinger i de to lande.

Cybersikkerhedsekspert Peter Kruse har tidligere forklaret til Computeworld, at der er flere teorier om gruppen og dennes agenda.

"Det er en gruppe, der efter alt at dømme ikke er direkte relateret til Anonymous, men derimod en gruppe, som tilsyneladende har en helt anden politisk agenda," siger han.

På den ene side kan det formodes, at gruppen har islamisk baggrund, fordi den kæder sine aktioner sammen med koranafbrændingerne, der har fundet sted i både Danmark og Sverige.

"Samtidig med det, er der også nogle tråde over mod Killnet. Og Killnet er jo en pro-russisk DDoS-gruppe, som har lavet talrige DDoS-angreb mod tilfældige mål rundt omkring Europa. Det vil sige sundhedssektor, forskellige infrastrukturkritiske virksomheder og infrastrukturkritiske statslige myndigheder," lyder det.

Peter Kruse vil dog ikke lægge hovedet på blokken og gætte på, om koblingen er helt reel.

Koblingen lader dog til at være god nok. Den berygtede russiske hackergruppe skrev 19. februar i år, at Anonymous Sudan er blevet en del af Killnet.

"Fra nu af bliver Anonymous Sudan officielt medlem af Killnet! Holdet har bevist sin styrke på verdensscenen. Så gutter, lad os støtte vores nye brødre og ønske dem held og lykke i denne krig," lyder det i en besked på Telegram, som også er blevet delt af Anonymous Sudan.

Ifølge sikkerhedsfirmaet er det særligt i Norden – faktisk Sverige helt specifikt – hvor gruppen har været mest aktiv. Men nu har gruppen altså udset Danmark som deres kommende mål.

Gruppen har ramt danske, svenske og hollandske lufthavne, ministerier og styrelser, banker og Fintech virksomheder og universiteter. 45 af de ramte mål har været danske, mens hele 242 har været svenske.

Ifølge Torben Clemmensen, it-sikkerhedsspecialist hos Tethris, har gruppen på trods af sit navn ikke tilknytning til den kendte hackergruppe, der blot hedder Anonymous, og det mener han blandt andet på grund af de mål, Anonymous Sudan rammer.

Netop det, at sundhedssektoren rammes, viser, at der er taler om en lidt speciel gruppe i den negative forstand, lyder det.

"Gruppen har blandt andet angrebet hospitaler, hvilket den rigtige Anonymous-gruppe aldrig vil gøre. Det er imod deres ’hacker-kodeks,’ og samtidig er Anonymous som udgangspunkt pro-vestlig, hvor Anonymous Sudan har tråde, der fører tilbage til KillNet, en prorussisk og statsstøttet hackergruppering," udtaler han.

Over 40 banker, 40 hospitaler og 90 lufthavne har været ramt. I langt de fleste tilfælde har angrebets betydet kortvarige driftsforstyrrelser, hvorefter hjemmesiderne igen er oppe at køre, lyder det fra Tehtris.