Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Danmark åbner nyt europæisk testcenter for kunstig intelligens

Et milliard kroner stort EU-projekt skal sætte skub i AI-udviklingen i Europa, og et af rødderne til den nye udvikling bliver plantet i Danmark med et nyt AI-testcenter.

Tirsdag blev fire europæiske testcentre, som skal udvikle vores viden og forbrug af ansvarlig anvendelse af kunstig intelligens (AI), lanceret.

Scenen for den nye EU-satsning var i København, og et af de fire testcentre kommer også til at ligge i Danmark.

Det danske center, Test- og Eksperimenteringsfacilitet (TEF), skal fokusere på AI-løsninger til smart city-området, lyder det.

Testcenteret skal konkret fungere som et laboratorium, hvor virksomheder får hjælp til at teste og afprøve deres AI-baserede produkter og tjenester.

Disse test kan være på alt fra overvågning af dansk kritisk infrastruktur - som spildevandsforsyningen eller telesektoren til afprøvelse af AI-baseret trafikstyring eller andre former for byplanlægning.

Med 1,65 milliarder i ryggen fra EU, har de fire centre det fælles mål at bidrage til sikkerheden og tilliden til fremtidens AI-løsninger, samt give de europæiske virksomheders konkurrenceevne inden for kunstig intelligens et boost.

En af de aktører, som skal samarbejde med det nye TEF-center er den danske organisation D-mærket, som er en dansk mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse.

D-mærket skal være med til at sikre, at de konkrete AI-baserede løsninger, der udvikles i centeret, lever op til krav om ’Privacy & Security by Design’ og 'Trustworthy AI by Design'.

Fra D-mærkets officielle Linkedin-profil skriver organisationen:

"Kunstig intelligens er en vigtig og potent teknologi, som kræver digital ansvarlighed fra virksomheder og det offentlige, så kunder, forbrugere og borgere kan bevare den høje grad af tillid til digitale løsninger, også når de bygger på AI."

Med til at lancere TEF og de tre andre centre var digitaliseringsminister Marie Bjerre (S) samt repræsentanter fra blandt andet Danmarks Tekniske Universitet og EU-Kommissionen.

Selve det danske anlæg skal samle de stærkeste parter på området inden for EU og dækker fra starten i alt 11 EU-lande.