Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

Så meget vand sluger Microsofts datacentre hver gang du bruger ChatGPT

Det går ud over klimaet, når du bruger ChatGPT, viser en ny undersøgelse, som kortlægger, hvilket vandforbrug tjenester baseret på kunstig intelligens har.

Det er ikke uden konsekvenser for klimaet, når du bruger tjenester som ChatGPT.

Således bruger Microsoft datacenter i Iowa, der driver ChatGPT og andre tjenester baseret på kunstig intelligens, cirka en halv liter vand hver gang en bruger gennemfører en session som indeholder mellem fem og 50 forespørgsler.

Det fremgår, ifølge nyhedsbureauet AP, af de foreløbige resultater fra en videnskabelig undersøgelse, som University of California har gennemført.

Indirekte vandforbrug fra eksempelvis elektricitetsværker, som forsyner datacentrene indgår også som en del af det vandforbrug, der beregnes i undersøgelsen.

Vandforbrug boomer

Ifølge Microsofts seneste miljø-rapport steg selskabets vandforbrug med hele 34 procent fra 2021 til 2022.

Og ifølge forskerne fra University of California hænger den stigning sammen med Microsofts samarbejde med OpenAI og andre tjenester drevet af presset fra kunstig intelligens.

“Det er rimeligt at antage, at størstedelen af den vækst er på grund af kunstig intelligens. Inklusiv partnerskaber med OpenAI og de voldsomme investeringer i generativ kunstig intelligens,” siger Shaolei Ren, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Microsoft meddelte dog allerede i 2021, at selskabet i 2024 planlægger at reducere vandforbruget i sine datacentre med 95 procent, hvilket svarer til 5,7 milliarder liter vand om året.