Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Unsplash/Christian Wiediger)

EU sparker Amazons kæmpeopkøb af iRobot til hjørne: Mangler svar på vigtige spørgsmål

EU-Kommissionen har startet en tilbundsgående undersøgelse af opkøbet, men nu forsinker kommissionen sin undersøgelse, så opkøbet ligeledes bliver forsinket.

Europa-Kommissionen meddelte tilbage i juli, at der ville blive iværksat en tilbundsgående undersøgelse af Amazons opkøb af robotstøvsuger-selskabet iRobot til en værdi i omegnen af 11,6 milliarder kroner.

Undersøgelsen har til formål at kulegrave konsekvenserne for konkurrencen på markedet, hvis opkøbet gennemføres.

”Amazon er både en online markedsplads og en forhandler. Vi er bekymrede for, at Amazon ved at overtage iRobot kan bruge en sådan dobbeltrolle til at udelukke iRobots rivalers adgang til dets markedsplads,” udtalte daværende konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, som lige nu er på orlov, tilbage i juli.

Nu forsinker EU dog sin undersøgelse, og derved forsinkes opkøbet ligeledes, indtil de involverede virksomheder har leveret tilstrækkeligt med informationer.

"Denne procedure i fusionsundersøgelser aktiveres, hvis parterne undlader rettidigt at give en vigtig oplysning, som Kommissionen har anmodet dem om," meddeler kommissionen ifølge Reuters og fortsætter:

"Når de manglende oplysninger er leveret af parterne, startes uret igen, og fristen for kommissionens beslutning justeres derefter."

Uret blev stoppet 8. september, lyder det.

EU-Kommissionen har tidligere meldt ud, at deadline for beslutningen vedrørende opkøbet var den 13. december. Denne er nu udskudt på ubestemt tid, indtil de tilstrækkelige oplysninger er leveret til kommissionen.

Fire aspekter

EU-Kommissionen er særligt bekymret for følgende:

- Amazons online handelsplatform er en meget vigtig kanal for salg af robotstøvsugere, så det kan forvrænge konkurrencen, hvis Amazon vil favorisere en producent.

- Amazon har muligvis evnen og incitamentet til at udelukke IRobots rivaler ved at forhindre dem i at sælge produkter gennem Amazons kanaler. Det kan ske ved at favorisere IRobots produkter i søgninger, forhindre rivalerne i at reklamere eller ved at hæve omkostningerne for konkurrenterne på Amazons platforme.

- Amazon kan derudover også have evnen og evnen og incitamentet til at udelukke IRobots konkurrenter ved at forhindre dem i at få adgang til de eksisterende eller fremtidige applikationsprogrammeringsgrænseflader i Amazons Alexa-software samt 'Works with Alexa' (WWA)-certificeringen.

- Amazon vil med et opkøb få adgang til IRobots data, og det kan ifølge kommissionen blive konkurrenceforvridende.

Det foreslåede opkøb blev anmeldt til EU-Kommissionen 1. juni 2023.