Artikel top billede

(Foto: Apple TV)

Streaming: Krig om råstoffer i det ydre rum

Apple TV+ blænder snart op for fjerde sæson af den spændende og meget flotte kontrafaktiske serie For All Mankind, og her er endnu engang krig på kniven ude i rummet, hvor ingen som bekendt kan høre dig skrige.

Amerikanerne var svært indebrændte, da det lykkedes Sovjet at sætte det første menneske på månen i 1969.

Til gengæld fik nederlaget dem til at sætte alle sejl til for at gøre rumkapløbet til en permanent satsning og slå de fordømte russere på andre felter.

Så de kom hurtigt efter brøleren og fik endda etableret en permanent base deroppe, komplet med minedrift og det hele. Eller.. Sådan gik det i hvert fald til i ”For All Mankind.”

10. november blænder på Apple TV+ op for fjerde sæson af rumserien, hvor alt mildest talt ikke er forløbet helt som i virkelighedens verden.

Vi har tidligere skrevet om serien, der blandt andet er karakteriseret ved at springe cirka 10 år frem for hver sæson, og i fjerde sæson er vi nu nået til 2003.

Her er permanente, bylignende baser på Månen, kæmpestore rumstationer, et Sovjet der lever i bedste velgående og masser af billig fusionsenergi.

Menneskeheden har også taget sine første skridt på Mars og er nu ved at lægge an til at bygge permanente, selvforsynende baser på den røde planet.

Det er i sagens natur ikke til at vide præcis, hvad der sker i næste sæson.

Men baseret på traileren er der endnu engang lagt op til konflikt mellem stormagterne, der alle gerne vil lægge deres hænder på et ekstremt værdifuldt råstof, man har opdaget endnu længere ude i rummet.

For All Mankind maler et billede af udviklingen indenfor moderne rumfart, som er forløbet langt mere interessant end i virkeligheden, hvor tingene i lange stræk gik nærmest i stå efter månen først var erobret.

Ligeledes har serien været god til at fortælle spændende menneskelige historier og væve ”virkelige” politikere og begivenheder ind i sin kontrafaktiske fortælling.

Til gengæld får den også berettiget kritik for nogle gange at tage lidt let på videnskabelige fakta – samt for at holde nærmest krampagtigt fast i sine hovedpersoner (selv om der dog har været en vis udskiftning de seneste sæsoner).

Alle forbehold til trods er For All Mankind dog stadig noget af det bedste science-fiction, man kan streame lige nu.

Særligt efter den sjette og foreløbig sidste sæson af den på alle måder fremragende og dybt anbefalelsesværdige The Expanse sluttede for et par år siden.

Titel: For All Mankind.

Apple TV+, 4. sæson har premiere 10. november.