Artikel top billede

Streaming: Vanvittigt spændende rumkapløb med ukendt slutning

For All Mankind er et af Apples flagskibe i forsøget på at erobre en større bid af streamingmarkedet – og kaldes med rette for den bedste sci-fi serie lige nu.

Raketinteresserede kender nok allerede Apollo 13, The Right Stuff – film såvel som serie – First Man og måske også Netflixdokumentaren om SpaceX.

Alle er de flotte produktioner, men med én oplagt svaghed: Slutningen kendes længe inden nedtællingen til første lift-off går i gang. Sådan er det ikke i For All Mankind på Apple TV+.

Serien lægger ud med, at hele verden bider negle foran små sort/hvide skærme i juni 1969, mens de ser lugen går op på månelanderen og et menneske, der tager sine første skridt ud på månen.

Men i stedet for Armstrongs velkendte citat kommer en snak på russisk om sejren for det marxistisk/leninistiske samfund. Det er ikke en god dag for hverken Præsident Nixon eller for de svært indebrændte amerikanske astronauter.

For All Mankind kaster historiebøgerne i makulatoren og beskriver et noget alternativt rumkapløb. Her må amerikanerne ikke blot æde ydmygelsen med Sputnik og over, at russerne gennemførte den første bemandede opsendelse – men også over at halse bagefter i jagten på sejren over dem alle.

Der er aktuelt tre sæsoner og Apple har bekræftet, at en fjerde sæson er i vente. Hver sæson springer ti år frem i tid, og hvor virkelighedens rumkapløb stort set gik i stå med månelandingen, er den her kun første skridt på vejen mod stjernerne.

Her er naturligvis stadig alle de obligatoriske scener med anspændte mennesker, der ryger lidt for mange smøger i kontrolrummet. Man ved bare ikke, hvorvidt de om lidt bryder ud i jubel eller i gråd.

Ligeledes er en stor del af kapløbets nøglepersoner også med, lige fra raketprofessor Von Braun og diverse politikere til velkendte astronauter.

I vanlig kontrafaktisk stil leges vildt med tankerne om hvad nu hvis.. Ikke bare i rumsammenhæng, men også på samfundsniveau, og serien er tydeligt ambitiøs, godt tænkt og helt basalt spændende.

For All Mankind er en af den slags serier, som ikke har formået at lave de helt store bølger i bassinet herhjemme, og for mange vil den nok være fuldkommen ukendt. Nok primært fordi Apple TV+ stadig – i hvert fald i Norden – er lilleput sammenlignet med streamingmastodonter som Netflix, Disney+, HBO Max og Amazon Prime.

Men serien har høstet enorm ros. Wired Magazine er eksempelvis gået linen ud og vurderer, at ”For All Mankind Is the Best Sci-Fi of Its Era,” og med tiden har den tiltrukket et ikke ubetydeligt publikum. Det fortjener den også.

Se traileren til første sæson her.

Titel: For All Mankind / kan streames på Apple TV+ (sæson 1-3)