Artikel top billede

Satya Nadella: Dette er er den sværeste beslutning, som jeg har truffet som topchef

Microsoft-topchefen Satya Nadella løfter nu sløret for henholdsvis den sværeste og den bedste beslutning, som han har taget som topchef.

Der er én beslutning, som har været særligt svær at træffe for Microsoft-topchefen Satya Nadella.

Det fortæller han i et interview med Mathias Döpfner, der er topchef for det tyske medieimperium Axel Springer.

"Den beslutning, som jeg tror mange folk taler om, og som var en af de sværeste, jeg har truffet som topchef, var vores exit fra mobiltelefon-markedet," siger Satya Nadella i interviewet, som er publiceret af mediet Business Insider.

Her henviser han til Microsofts beslutning om i 2016 helt at afvikle og afskrive sit opkøb af Nokia.

Tre år tidligere havde Microsoft købt Nokia for 7,2 milliarder dollar i et forsøg på at generobre telefonmarkedet. En mission der aldrig lykkedes.

Når Satya Nadella i dag ser tilbage på den beslutning, er han åben for, at der muligvis havde været andre løsninger end en decideret afvikling.

“Jeg tror, at det havde været muligt at få det til fungere. Måske hvis vi havde forsøgt at genopfinde muligheden for at få pc’er, tablets og telefoner til at spille sammen,” siger han.

Satya Nadella bliver i interviewet også spurgt ind til, hvad der var den bedste beslutning, som han traf i sin tid som topchef.

Her peger han på, at han har ændret den måde, som Microsoft ledes på.

Microsoft var 1975 til 1998 ledet af sin stifter Bill Gates, hvorefter Steve Ballmer, som havde været ansat i Microsoft siden selskabets første år, tog over frem til Satya Nadellas udnævnelse i 2014.

Kunne ikke lede som Bill Gates

Men Satya Nadella forklarer, at det var åbenlyst for ham, at han ikke kunne lede selskabet som hverken Steve Ballmer eller Bill Gates.

“Den bedste beslutning, som jeg har taget handler om vores organisering,” siger han og uddyber:

“Jeg kunne ikke lede selskabet som en grundlægger ville gøre. Jeg havde brug for at lede selskabet med et hold af senior-ledere, der står til ansvar for hele selskabet.”

Her henviser Satya Nadella til, at der i offentligheden gennem mange år var en opfattelse af Microsoft som et selskab, der var meget silo-opdelt.

“Jeg synes, det var en unfair karakteristik. Og vi har været i stand til afkræfte det ved at vise, at vi er et samlet team, som samarbejder. Det gør vi fleksibelt og på hver vores måde, men med nogle meget faste og fælles mål.“