Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Det her er det smarte Garmin-træningsur til alle jer Excel-romantikere derude

Fandt du også glæde i din allerførste graflommeregner fra Texas Instruments? Og bliver du helt varm når du ser en graf over puls-zoner? Så er Garmins intelligente sportsur Forerunner 265 skabt til dig.

Midt i en nytårsfortsæt-tid er det oplagt at genfinde træningstøjet under bunken af nissehuer og de julefrokost-udspilede bukser og trøjer.

Men når vintervejret truer ens lyst til at trodse elementerne i termoløbe- eller cykeltrøjen, må der godt søges om lidt hjælp til at gøre sæsonopstarten lidt mere interessant. En slags digital medvind på løberuten.

Her er en oplagt kompagnon dagens testemne: Garmins Forerunner 265 - et sportsur, som samtidig bijobber som smartwatch.

En to-i-ener - men med ekstra tryk på de sportsprægede funktioner.

Noget mere at se på

Modsat tidligere generationer af hvad der er Garmins vel nok mest populære serie indenfor GPS-ure til løbetræning, debuterer 265-generationen, ligesom storebror Forerunner 965, med en funklende AMOLED-touchskærm.

Altså er du her fri for den slags halvsløje ’transflektive’ displays, der knap nok gider at vise farver frem og lyse op i mørke.

Her får du endda samme 1,1 eller 1,3” skærm som i Forerunner 255, som funkler med den kontrast- og farverrigdom, som kun OLED-teknologien besidder.

Skærmstørrelsen afhænger dog stadig af, hvorvidt du vælger 42- eller 46 mm-varianten. Her testes den mindre 42 mm-type.

Bagsiden af medaljen er dog, at OLED ikke kan lyse igennem, når solen for alvor skinner – et problem, som den reflekterende teknologi i 255 ikke har.

Men i vintersolen har jeg dog ikke døjet med at læse skærmen med den nye skærm – til gengæld glædes jeg over, at alt det, der fremvises, ellers står flot i langt de fleste omgivelser.

Hvad du til heller ikke får med Forerunner-ure, er et ur, som du kan flashe og imponere selskabet med. Uret virker solidt i al sin hærdede mat-børstede plast, men der ingen point for stil at få her.

Det eneste, der kan styles med, er et udvalg af ferske plastic-pangfarver, som bedre kan matche lycra-tøjet end kontor-outfittet.

Til gengæld er vægten lav, og remmen er behagelig – ganske som du vil have det på en løbetur.

Remmen kan også nemt udskiftes med standard 20 mm-remme, hvis du skulle få lyst til at se på andet.

Det du også får, er fem knapper til at styre uret mod beskedne to eller tre i typiske smartwatches, hvilket pludseligt giver utrolig meget mening, når der skal opereres med handsker her i vinterkulden.

Den slags har Apple Watch-designerne i solrige Californien ikke tænkt synderligt over.

Selve uret er opgivet til fem atmosfærers tryk, hvilket rækker til svømmepølen, men frarådes til decideret dykning.

Også et smartwatch

Garmin dedikerer først og fremmest sine produkter til sport, men det betyder ikke, at smartwatch-funktionerne helt er overset.

Her fungerer uret glimrende som notifikationsforlænger til din iPhone eller Android, mens det tracker lystigt dine skridt, puls, søvn, stressniveau, hjerterytme og både spiller og fjernstyrer musikken samt lader dig betale med uret med Garmin Pay.

Mobilopkobling, opkald og stemmestyring er dog for avanceret til uret – der henviser Garmin i stedet til nyeste generation af Venu 3-smarturet, hvor der i øvrigt slet ikke er mulighed for 4G-forbindelse. Her bruger jeg dog bare min mobil i stedet.

Selve smartwatch-oplevelsen er kvik og enkel nok, men man støder hurtigt på begrænsninger såsom udvalget af apps og en ikke helt gnidningsfri interface.

Det er der en enkel og meget forståelig grund til: Garmin-styresystemet her er nemlig yderst skrabet for at bruge minimalt med strøm.

Resultatet er et ur, som kan klare sig op til to uger mellem opladningerne og hvorfor du er nærmest sikret aldrig at skulle løbe tør for elektroner og pludselig være den ulykkelige ejer af et styk selvdød elektronik om håndleddet - midt i din nye personlige rekord på 21 kilometer.

De to uger kan endda godt opnås i praksis.

Så snart du slår ’always on’ mode og tager et dagligt træningspas, barberes den tid ned til lidt under det halve.

Af samme grund har jeg valgt at leve uden ’always’ on-funktionen og kan regne med uret i godt en uge – selv med en-to dages daglige træningspas på i alt halvanden time.

Uret oplades via en dedikeret USB-kabel, desværre er der ingen trådløs opladning at få – men jeg tager mig til takke med den fantastiske driftstid i stedet.

Excel-trænernes våde drøm

Nu kommer vi til Forerunner 265’s hofdisciplin: Sport og motion.

Her skal indledningsvis bemærkes, at Forerunner er et løbeur, men også er meget mere end det.

Cykling svømning, alskens cardio- og fitness-maskiner, yoga, ski, golf, roning, samt et væld af ketsjer- og holdsports. Mulighederne er mere end mangfoldige.

Hver enkel sport kan samtidig få dedikerede, selvvalgte datafelter og træningsstatistikker, om end det er tydeligt at særligt løbe-, svømme- og cykle-aktiviteterne får mere avancerede træningstilbud at vælge imellem.

De to væsentligste sensorer, dem til GPS- og pulsmåling, er yderst effektive og har nøjagtigt registreret min puls samt mine cykel og løbe-ruter igennems Københavns boligkarréer efter den brugte 10 sekunder på at få sit GPS-fix.

Har du mobilen med, opnås lokationens nærmest øjeblikkeligt og endnu mere nøjagtigt - men det er lidt snyd, da mobilens sensorer tages i brug.

Garmins helt store force kommer i app’en hvor der kan nørdes træningstal som, personlig udvikling, coaches og udfordres til den helt store guldmedalje.

Har din indre Excel-nørd flere tal-abstinenser, kan du få fuld forløsning i Garmins udvidede web-univers ’Connect’ – hvor du kan få detaljerede rapporter over træningseffekt, udvikling i puls, VO2 og restitutionsgrafer.

Særligt interessant er også Garmins restitutionsfunktion, som nøje registrerer intensiteten af dine workouts, og hvordan dit pulsleje opfører sig for at kunne enten nøde dig til at tage en tur til eller opfordre til at tage den med ro, for at undgå overtræning.

Tal- og kilometer-knuser

Hvorvidt Garmin Forerunner 265 er sports- og smart-uret til dig kommer meget an på din tilgang til livet.

Omtaler din venner dig lidt som ’ingeniør’-typen eller fandt du dengang glæde i det at få din første graf-lommeregner, er det slet ikke utænkeligt at du, ligesom undertegnede, vil finde glæde i at nøjagtigt at optimere og fintune din træning.

Og her er Forerunner 265 din oplagte følgesvend, når fedtet skal brændes og skiftes ud med muskelmasse.

Men man skal tage sig i agt.

For nogle vil den overflod af informationer være overvældende, svært tilgængeligt og endda intetsigende.

Til jer, og der er mange af jer derude, findes der bedre alternativer i de mere motionsorienterede og tilgængelige smart-ure, som markedet ellers byder på fra Apple, Samsung, Google eller Fitbit.

Prisen på 3.150 kroner for 265 skal dog også nævnes. For det er 1.200 kroner dyrere end Forerunner 255 – et ur der dog døjer med en sløj skærm i hverdagen.

Valget er i mine øjne enkelt: Tal- og kilometer-knuseren Forerunner 265 kan det hele – og det er værd at betale mere for.


Loading ikon