Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Computerworld)

Kom din laptops irriterende overophedning til livs: Derfor har Windows’ vågetilstand drillet de seneste 10 år

Der er stadig udbredt bøvl med Windows' indbyggede slumretilstand. Men der er nogle løsninger, som kommer problemer som overophedning til livs.

Windows-bærbare gemmer på en potentiel bombe, som typisk udløses den morgen, forud for et vigtigt møde, hvor du vil sikre dig at alt bare fungerer.

Derfor har du troligt sikret dig at lade maskinen helt op aftenen før, klappet sammen og puttet væk for natten – for så at opdage, at din bærbar befinder sig i mærkværdigt overophedet tilstand i din taske næste morgen.

Batteriet er nu nede på en brøkdel af dens fuldt opladede stand, og du er nu langt fra sikker på at kunne klare dig igennem dagen uden at skulle forbi en stikkontakt.

Problemet er udbredt, som en enkel Google-søgning vil afsløre.

Skylden er placeret et sted mellem Microsoft og pc-producenterne, og løsningen er derude – om end den ikke altid er lige effektiv.

Vågeblus i udu

Det der sker, når din maskine gemmes af vejen er, at Microsoft Windows oftest vil forsøge at gå i en særlig vågeblus-indstilling, hvor maskinen bruger minimalt med strøm, men stadigvæk er i stand til hurtigt at starte op igen.

Det er en indstilling kaldet ’slumretilstand’ eller ’Modern Standby’, tidligere kendt som ’Connected Standby’.

Indstillingen har rødder helt tilbage til Windows 8.1 og dermed over 10 år på bagen, hvor hensigten var, at en bærbar (eller en af de nu afdøde Windows-baserede mobiltelefoner) hurtigt skulle vågne op og være klar til at servere opdateret indhold – ligesom din mobil er i stand til at gøre det.

Det kræver dog af hardwaren, at den er i stand til at slumre så let, at den kan aktiveres af og til og gå tilbage i sin vågetilstand uden at bruge løs af strømmen.

Problemet er, at pc- og komponentproducenter den dag i dag fortsat døjer med at få tøjlet strømforbruget under den særlige våge-tilstand.

De kraftige grafikkort, processorer samt lager- og hukommelseskomponenter kan hurtigt sprænge strømmebudgettet og driller bare en af komponenternes firmware-installationer, kan det forhindre hele maskinen i at gå tilbage i sin dvale. Hvilket så udløser misæren.

Tre halve løsninger

Problemet kan dog kommes til livs, men ingen af løsningerne er uden kompromisser.

Men med disse kommer du da tættere på at undgå at hive en overophedet bærbar op af tasken.

Sørg for at dit system er opdateret

Dette træk er ingen garanti, da det kræver, at samtlige af dit systems komponenter er opdaterede, men også at samspillet er sikret, hvilket ikke kan garanteres.

Men du øger dine chancer for at omgå problemet ved at sørge for dit system er opdateret.

Træk stikket, før du slukker

Problemet med slumre-tilstanden kan ofte aktiveres ved, at computeren lukkes, før strømstikket trækkes ud.

Det får systemet til fejlagtigt at tro, at det har et givent strømbudget at arbejde med, mens det reelt skifter over til batteriforsyning *efter* at vågetilstanden er slået til.

Og så har du balladen igen. Husk derfor at trække strømstikket, før du slukker eller lukker låget på din pc.

Dvale fremfor vågeblus

Det mest drastiske, men også mest effektive, greb til at stoppe alle former for vågeblus-induceret overophedning er ved helt at droppe funktionen.

Windows’ gemmer nemlig på andre dvale-indstillinger, som er langt mere effektive, da de reelt slukker for maskinen og dermed forhindrer at processer går amok under våge.

Her skal du aktivere en ældre, men langt mere effektiv indstilling, i form af Windows’ dvale-tilstand.

Denne kan tilgås inde i Windows gammeldags ’Kontrolpanel’, som du får frem ved at søge efter ’kontrol’ i Windows-søgefeltet.

Her skal du navigere frem til ’Hardware og Lyd’, videre til ’Strømstyring’ og der vælge ’Vælg hvad tænd/sluk knapperne gør’.

Når du er inde, vil du få en oversigt over hvilken tilstand din maskine skal tilgå alt efter, om det kører på batteri eller strømforsyning samt alt efter hvorvidt du trykker på power- eller slumre-knap samt lukker låget på din maskine.

Vil du være 100 procent sikker på aldrig at opleve slumre-problemer igen, kan du indstille maskinen til at gå i dvale fremfor at slumre.

Personligt har jeg haft held med alene at bede den gå i dvale, når maskinen kører på batteristrøm.

Her skal bemærkes, at der er en klar ulempe ved dvale-tilstanden.

For da det er en dybere form for søvn for maskinen, vil den være 10 til 30 sekunder om at starte op.

Ovenstående metoder kan anvendes på både Windows 8-, 10- og 11-maskiner.


Loading ikon