Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Yannis Ntousiopoulos)

Værst i Norden: Danske arbejdsgivere er de dårligste til at give ansatte træning i kunstig intelligens

Selvom antallet af danske fuldtidsansatte, der eksperimenterer med kunstig intelligens, er højere end i andre nordiske lande, så halter Danmark bagefter, når det kommer til virksomhedernes tilbud om AI-træning til deres ansatte.

Selvom Danmark fører an i Norden, når det kommer til fuldtidsansatte, der eksperimenterer med kunstig intelligens, så er det kun en lille del af de ansatte, der har modtaget tilbud om træning inden for området.

Det viser en undersøgelse udført af analyseinstituttet YouGov i samarbejde med softwarevirksomheden Salesforce.

Det er helt konkret 23 procent af de adspurgte fuldtidsansatte, der eksperimenterer med kunstig intelligens i deres arbejde, mens det kun er 19 procent af de ansatte, der har fået tilbud om træning inden for kunstig intelligens, hvilket er det laveste antal i hele Norden.

Jan Simonsen, dansk landechef hos Salesforce, advarer om, at denne mangel på AI-træning udgør en potentiel sikkerhedsrisiko for virksomhederne.

Han påpeger, at i mange organisationer er de ansatte efterladt til sig selv, når det kommer til den nye teknologi.

“I mange organisationer er de ansatte efterladt til sig selv, når det kommer til ny teknologi, hvorfor de vælger at eksperimentere på egen hånd. Hvis vi skal realisere potentialet inden for generativ kunstig intelligens, er det afgørende, at man har det rigtige udgangspunkt og øger fokus på AI-træning," siger Salesforce-landechefen i meddelelsen.

Manglende træning udgør sikkerhedsrisiko

Undersøgelsen viser også, at det ikke kun er på træningsfronten, hvor danske virksomheder halter bagud.

Også når det kommer til sikkerhed og etik i forbindelse med AI, ligger de danske ansatte dårligere end deres nordiske naboer.

Dette ses tydeligt ved, at danske ansatte er overrepræsenteret i kategorien 'ved ikke', når de skal svare på, hvad sikker og etisk brug af AI indebærer.

Det hænger ifølge Jan Simonsen sammen med den manglende træning inden for kunstig intelligens og kan derfor også udgøre en sikkerhedsrisiko.

“Manglende bevidsthed om sikkerhed og etik i forbindelse med AI kan udgøre en risiko for
angreb, dataintegritet og fortrolighed samt manglende forståelse af sikkerhedsprotokoller.
Det vil resultere i uetisk brug af teknologien og i værste fald underminere tilliden til
AI-systemer,” udtaler Jan Simonsen.

Ingen klare retningslinjer

Undersøgelsen, der blev gennemført i midten af oktober 2023 viser også, at mere end halvdelen af de adspurgte danskere (51 procent) mener, at AI er en 'game changer', mens 69 procent af de adspurgte mener, at den kunstige intelligens vil gøre dem mere produktive i deres arbejde.

Undersøgelsen viser dog samtidig, at det kun gør sig gældende for 10 procent af de adspurgte, at deres arbejdsgiver har klart definerede retningslinjer for brugen af AI, mens 46 procent siger, at de ikke mener, at deres arbejdsplads har en klar holdning til brugen af kunstig intelligens.