Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Smugkig på fremtidens pc: Lækkede Surface-enheder viser, hvordan fremtidens bærbar vil være

Fremtidens Windows-bærbar ifølge Microsoft vil byde på et væld af AI-evner, høj ydelse og markant længere driftstid.

Meget tyder på, at vi indenfor få uger får en banebrydende kollektion af nye bærbare enheder at se.

Bag dem er Microsoft, som med et kommende kuld af Surface-enheder omsider skulle lykkes med at få styresystemet Windows til at fungere med mobil-verdenens strømoptimerede hardware. Noget som Microsoft har forsøgt sig med i snart tre årtier.

Og, som en vigtig bonus, vil Microsoft samtidig her introducere næste generation af AI-tjenester sammen med den nye enhed.

Meget skal vises frem, når Microsoft afholder event 20. maj i år – dagen før selskabets Build udvikler-messe – nyest læk omkring Surface-kollektionen giver nu en konkret idé om, hvad der kan forventes.

Ny Surface-kollektion på vej

Microsofts nye pc-offensiv består af to nye enheder: En revideret Surface Pro hybrid-enhed samt en ny version af Surface Laptop.

Mediet Windowslatest melder om at enhederne vil debutere med Qualcomms lovende ARM-baserede Snapdragon Elite X processor, mens Surface Pro ligeledes vil debutere med en ny ’Snapdragon X Plus.

Dette er i lighed med, nuværende Intel-baserede varianter, som tilbydes med to processorer i form af Intel Core Ultra i5 og i7 processorer i forskellige prislag.

Elite X processoren får 12 kerner, seks performance-kerner og seks strømoptimerede kerner, mens Plus-processoren fødes med 10 kerner, seks af performance-typen og fire strømoptimerede varianter.

Første test af Elite X viser, at Elite X er i stand til at levere på niveau med Intels og AMD’s nyeste processorer – men gør det ved et lavere strømforbrug, som ifølge lækkede tal står til at være mellem en tredjedel og en halvdel mindre.

Begge står samtidig til at få en kraftig NPU, en særlig delkomponent af chippen møntet på AI-opgaver.

Qualcomm-only

Microsoft har tidligere forsøgt sig med at få Windows styresystemet til at spille med den såkaldte ARM-arkitektur, som i dag dominerer i håndholdte enheder.

Resultatet af bestræbelserne har dog ofte været præget af kompatibilitetsproblemer med sløv ydelse og decideret inkompatibilitet til følge.

Et nyt oversættelseslag tiltænkt den kommende version af Windows 11 skulle dog komme gnidningerne til livs ifølge Microsoft.

Armeret med den nye chip, vil den nye Surface kollektion samtidig byde på eksklusive features, såsom en AI-drevet stifinder, som der kan interageres med via naturlig tale og tekst, for at sortere, finde eller genfinde dokumenter.

Bedre udsyn

Der forventes ikke, at de nye Surface-enheder vil byde på et væsentligt anderledes look end de nyligt annoncerede ’Surface for business’ enheder. Det vil sige at Surface Laptop 6 og Surface Pro 10 vil ligne sig selv.

Alligevel vil man kunne kende de nye enheder på skærmen, da de vil byde på et OLED-display med den tårnhøje kontrast og de frodige farver, der er kendetegnende for teknologien.

De lækkede enheder er samtidig udstyret med 16 gigabyte hukommelse, hvilket tidligere er blevet nævnt som værende et minimum for såkaldte ’AI pc’er’, som skal kunne afvikle AI-tjenester som Microsoft Copilot lokalt.

Med en mobil-baseret processor i maven, giver det mulighed for at tilbyde varianter med et indbygget Qualcomm X65 modem eller et dedikeret modem til opkobling på det lynhurtige 5G-mobilnetværk.

Præcis hvad der kan forventes af konfigurationer, vil med al sandsynlighed blive konkretiseret 20. maj.

Den nuværende Intel-baserede kollektion giver samtidig et fingerpeg om, hvad der skal forventes prismæssigt.

Her debuterer 16 gigabyte modellerne af både Surface Pro 10 og Surface Laptop 6 til erhverv til priser fra 13.399 kroner inklusive moms.