Artikel top billede

(Foto: John Schnobrich, Unsplash)

CIO’er er begyndt at opgive pilotprojekter: Køber standard AI som hyldevarer i stedet

For rigtig mange it-afdelinger ude i virksomhederne fungerer det ikke at bygge egne AI-løsninger, så de er i stedet gået over til at købe standardvarer.

Efter at tusindvis af proof-of-concept-projekter inden for AI er gået i vasken, reducerer mange virksomheder nu deres interne satsninger til fordel for standard-hyldevarer inden for AI, som bliver købt af de store tech-leverandører.

I en undersøgelse fra Gartner tilbage i 2023 var det omkring halvdelen af de deltagende virksomheder, der udviklede egne løsninger, men dette har nu ændret sig. Nu er tallet nemlig faldet til 20 procent.

Det skriver vores søstermedie ComputerSweden.

Flere organisationer kører stadig enkelte pilotprojekter, men den aftagende hype omkring generativ AI betyder, at mange CIO’er vender sig mod leverandører for at få opfyldt deres AI-behov.

Det gælder uanset, om det er udbydere af store sprogmodeller eller traditionelle softwareleverandører, der har indbygget AI i deres produkter.

Mange AI-projekter, der blev igangsat i 2024 eller før, er nu under revision på grund af de mange mislykkede pilotprojekter, siger John-David Lovelock, analytiker hos Gartner, til mediet.

Ifølge en undersøgelse fra IDC ender 88 procent af pilotprojekter inden for AI ikke med en bredere implementering i organisationen – samtidig har CIO’er svært ved at definere, hvornår et pilotprojekt er succesfuldt.

"Sidste år, da CIO’er arbejdede med proof-of-concept-projekter og fik masser af hjælp fra tjenesteudbydere og interne ressourcer, var der en ret høj fejlrate selv blandt virksomheder, der ellers havde et godt AI-fundament," siger John Lovelock og fortsætter:

"Men for virksomheder uden den baggrund var fejlraten over 50 procent højere."

ComputerSweden har også talt med Scott Wheeler, der er Cloud Practice Lead hos Asperitas Consulting.

Han genkender tendensen. Langt størstedelen af konsulenthusets kunder bruger nu hyldevarer inden for AI.

Ifølge Wheeler er mange virksomheder, der har forsøgt at bygge deres egne AI-værktøjer, stødt på problemer på grund af mangel på ekspertise og budget.

"For de fleste er det simpelthen ikke umagen værd," siger han og fortsætter:

"Man skal have den nødvendige hjernekraft til at gøre det ordentligt – og de mennesker er i høj kurs. Derudover skal man have tid og andre ressourcer oveni."

Initiativer er slået fejl

Ifølge Eamonn O’Neill, CTO hos Lemongrass, en leverandør af managed services, har det hårde pres fra topledelse og bestyrelser om at lancere AI-projekter ført til mange fejlslagne initiativer.

"Der var det her oprindelige drive for at prøve noget af – og det er i sig selv ikke dårligt."

"Men når man først havde gennemført POC’erne, var reaktionen: ”Det er faktisk ikke særlig brugbart”, fordi kvaliteten var for lav. Ingen syntes at vide, hvordan man skulle bruge det rigtigt," siger han til mediet.

I stedet for at CIO’er opsøger AI-værktøjer, de kan bygge eller købe, er det nu softwareleverandørerne, der presser deres AI-udvidelser på CIO’erne, siger Gartners John Lovelock.

I nogle tilfælde får CIO’erne ikke noget valg, når det kommer til AI-tilføjelser, lyder det.

"I år vil stort set alle softwareprodukter have en generativ AI-funktion – hvis de ikke allerede har det."

"Sælgerne vil ringe til deres kunder og sige: ”Vi har generativ AI”, og i nogle tilfælde vågner du op til en lidt højere regning og en ny knap i programmet," siger han.