Artikel top billede

Den nye supercomputer ABCI-Q. (Foto: sakairyotaphotooffice)

Nvidia åbner og driver verdens største supercomputer til kvanteforskning

Den nye supercomputer skal give forskere mulighed for at "realisere kvanteteknologiens potentiale," lyder det.

Nvidia har annonceret åbningen af Global Research and Development Center for Business by Quantum-AI Technology (G-QuAT).

Dette nye center skal huse og hoste mastodonten ABCI-Q – verdens største forskningssupercomputer dedikeret til kvantecomputing.

Nvidia meddeler, at ABCI-Q, som skal stå i Japan, markerer et markant skridt mod realiseringen af praktiske, accelererede kvantesystemer.

Supercomputeren ABCI-Q leveres af Japans National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), som er en japansk, statslig forskningsinstitution.

ABCI-Q er udstyret med 2.020 NVIDIA H100-GPU’er, der er forbundet via NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netværksplatformen.

Supercomputeren er integreret med Nvidia Cuda-Q, en open source-baseret hybridcomputingplatform.

"Den sømløse kobling af kvantehardware og AI-supercomputing vil fremskynde realiseringen af kvanteteknologiens potentiale for alle," udtaler Tim Costa, chef for computer-aided engineering, quantum og Cuda-X hos Nvidia, i en meddelelse og fortsætter:

"Nvidias samarbejde med AIST vil katalysere fremskridt inden for områder som kvantefejlkorrektion og udvikling af applikationer – centrale elementer i udviklingen af brugbare, accelererede kvantesupercomputere."

ABCI-Q er integreret med en superledende kvanteprocessor fra Fujitsu, en kvanteprocessor med neutrale atomer fra QuEra og en fotonisk processor fra OptQC. Dette muliggør hybride kvante-GPU-beregninger på tværs af flere typer qubits.

"ABCI-Q vil gøre det muligt for forskere i Japan at udforske de grundlæggende udfordringer, som kvanteteknologier står over for, og fremskynde vejen mod praktiske anvendelser," siger Masahiro Horibe, vicedirektør for G-QuAT og AIST, i meddelelsen og fortsætter:

"NVIDIA’s accelererede computingplatform i ABCI-Q vil give forskerne mulighed for at eksperimentere med de overgangssystemer, der er nødvendige for at drive kvantecomputing fremad."