Artikel top billede

Emotionel intelligens gør en forskel på bundlinjen

I en tid præget af AI, effektivisering og arbejdspres gør Mikkel Severins ”Sæt mennesker først” op med ideen om, at følelser og forretning er hinandens modsætninger.

Hvordan hænger selvindsigt og evnen til at lytte sammen med topresultater og økonomisk vækst?

Ifølge Mikkel Severin er kombinationen helt afgørende for fremtidig succes.

I sin nye bog ”Sæt mennesker først” kobler han således emotionel intelligens (EQ) direkte til bundlinjen og præsenterer det som et helt nødvendigt strategisk værktøj.

I bogens første del identificerer Mikkel Severin det, han kalder ”det destruktive gennemsnit”. Det er arbejdspladser præget af lav trivsel, stress og middelmådige resultater.

Ifølge Mikkel Severin halter prioriteringen i mange virksomheder, hvor profit stadig kommer før menneskelig bæredygtighed. Det er endda ifølge ham den prioritering, der spænder ben for succes.

Anden del introducerer læseren for de tre kernekompetencer i EQ: selvindsigt, selvkontrol og empati.

Her er fokus dels på individets udvikling, dels på teamets mulighed for at rykke sig organisatorisk og menneskeligt.

Sidste del er en praktisk syvtrinsmodel, som forfatteren selv kalder ”Severin-7”, som beskriver, hvordan EQ kan implementeres strategisk i en virksomhed.

Mikkel Severin trækker i sin bog både på ledelsesforskning, neurovidenskab og egne erfaringer som rådgiver for topledere og bestyrelser.

Som det gælder de fleste ledelsesbøger er også ”Sæt mennesker først” også fyldt med cases baseret på forfatterens arbejde med danske og internationale virksomheder.

Mikkel Severin understreger selv, at bogens tydelige mål er at gøre emotionel intelligens målbart og operationelt og dermed ikke bare endnu en HR-floskel.

Bogen rummer derfor et væld af metoder og øvelser, der er tænkt til både ledere og medarbejdere.

”Sæt mennesker først” adskiller sig dog også fra mange traditionelle ledelsesbøger ved at insistere på, at forandring ikke nødvendigvis tager år.

Ifølge Mikkel Severin kan selv store organisationer mærke effekt inden for få måneder, hvis EQ bliver prioriteret højt.

Det er med andre ord et forsøg på at vise, hvordan menneskecentreret ledelse kan sættes i gang hurtigt og bredt, og så endda uden at gå på kompromis med forretningens mål.

Sæt mennesker først udkom i maj og har allerede sneget sig ind på flere bestsellerlister over ledelsesbøger, hvor flere og flere bøger fokuserer på menneskelige faktorer som et afgørende konkurrenceparameter.