It-dværgs børsplaner vækker undren

Salg af aktier på internettet til halvanden krone stykket skal berede vejen til Københavns Fondsbørs for den lille virksomhed cBrain, som Maconomy-stifteren Per Tejs Knudsen står bag. Hvad skal de dog på børsen? spørger forundrede aktieanalytikere.

En bare tre år gammel virksomhed med en omsætning på kun 5,6 millioner kroner og et overskud på 1,1 million kroner er en usandsynlig børskandidat.

Ikke desto mindre er en introduktion på Københavns Fondsbørs det klare mål for cBrain, har virksomhedens stifter, Per Tejs Knudsen, kundgjort i denne uge og bebudet til første kvartal 2006.

Han har erfaring med børsintroduktioner med Maconomy, som således med hiv og sving fik 240 millioner kroner i kassen fra investorerne, da dotcom-boblen var ved at briste i december 2000. Selskabet har tabt penge lige siden.

Stiftede cBrain i 2003

Per Tejs Knudsen stiftede cBrain i 2003 efter at være sat uden for døren i Maconomy året før, og med serviceorienteret arkitektur – SOA – som salgsslogan søger han nu investorer igen.

Han siger, at formålet med børsnoteringen ikke er at rejse kapital til virksomhedens videre udvikling, men at få den “blåstempling”, det giver at være på fondsbørsen. Samt at han venter årlig vækst i omsætningen på 30-50 procent og en overskudsgrad på 10 procent.

En række eksperter, som Computerworld har talt med, undrer sig over børsplanerne for cBrain.

En professor ved Handelshøjskolen i København, som beder om ikke at blive citeret, siger ligefrem, at “det virker som en spøg”.

Forundringen gælder både, at et så lille selskab har børsambitioner, og den meget atypiske konstruktion for børsintroduktionen, som gennemføres uden mellemkomst af en investeringsbank, men med afsæt i salg af aktier til halvanden krone stykket til private investorer over internettet – for ad den vej at kunne opfylde kapital- og investorkravet til en børsnotering.

– Jeg forstår ikke, hvad et så lille selskab skal på børsen, lyder den umiddelbare kommentar fra Charles Mikkelsen, senioranalytiker med fokus på it-aktier hos investeringsbanken HSH Gudme.

Mangler historik

Han peger på, at cBrain heller ikke har megen historik at vise frem for potentielle investorer.

Samme pointe har analytiker Bo Andresen fra Enskilda Securities, som noterer, at man jo fra investorside har brug for en god track record som dokumentation for, at virksomhedens eksistensgrundlag er sundt.

Han fremhæver i øvrigt betydningen af tillid til ledelsesteamet, når historikken er kort. For, som han siger, det er ledelsen man lægger sine penge i hånden på.

– Snarere end en børskandidat fremstår cBrain som en start-up virksomhed, et risikovilligt investeringsselskab i stil med 2M Invest kunne tilføre kapital og hjælpe til at vokse, siger han.

Både de og andre børsfolk betegner cBrain som en højrisikoinvestering, der i alt væsentlig henvender sig til private investorer.

Man skal kende risikoen

Charles Mikkelsen understreger, at cBrains tiltag er helt fint, så længe al information om selskabet gøres fuldt tilgængeligt i børsprospektet.

– Man skal kende risikoen. Generelt gælder det for de små selskaber, at kursen kan svinge voldsomt, fordi der ikke handles meget i dem, og den manglende likviditet kan udløse store kursfald, når folk ønsker at sælge deres aktier. Af den årsag er der ofte “rabat” på kurserne i de små selskaber, forklarer han – med den tilføjelse, at sådan er situationen ikke i øjeblikket, hvor de små it-aktier – selskaber som Columbus IT Partner, Simcorp og EDB Gruppen – ligger på et meget højt niveau.

– Mange af de små it-aktier, jeg følger, er meget dyre i forhold til de værdiansættelsesprincipper, vi bruger, siger Charles Mikkelsen.

Københavns Fondsbørs' it-indeks er inden for det seneste år steget knap 52 procent mod totalindeksets plus på godt 34 procent.

Ophedet marked

Det er således et allerede ophedet marked, cBrain bevæger sig ind på. Dog i første omgang med salg af aktier til halvanden krone stykket og en maksimum-indsats på 600 kroner, når handelspladsen på nettet i næste uge åbner for risikovillige investorer.

Formålet med de indledende øvelser er at nå Fondsbørsens minimumkrav til egenkapital og investorkreds på henholdsvis 15 millioner kroner og 500 aktionærer.

cBrain har blot omkring halvanden million kroner, svarende til to års overskud, på kistebunden, og investorkredsen begrænser sig til en lille snes partnere og stiftere.

Planen er i første ombæring at sælge 2,2 millioner aktier over nettet og på den måde høste 3,3 millioner kroner, så de første fem millioner er hjemme.

Ved at begrænse den enkeltes satsning sikres en spredning på mange hænder, så man når det tilstrækkeligt høje antal investorer.

Herefter er hensigten at foretage et udbud af aktier i større portioner og på den måde rejse yderligere mindst 10 millioner kroner.

Fast pris på aktier

Per Tejs Knudsens forventning er, at aktietegningen vil ske til en fast pris frem for som man plejer ved børsintroduktioner inden for et kursinterval.

Hvordan partnerne i virksomheden har foretaget værdiansættelsen af den, ønsker han ikke at præcisere.

Institutionelle investorer har han ikke i baghånden, ligesom han erkender, at projektet er for småt til, at en investeringsbank har villet være med.

Men han siger, at "der er jo folk, der synes det er sjovt at tegne aktier for et par hundrede tusinde kroner", og han lægger vægt på, at de kommende investorer hovedsageligt vil falde i kategorien "friends and family".

– Langt de fleste er nogen, jeg kender. Vi har en stor omgangskreds af folk, som synes det kunne være sjovt at være med, siger Per Tejs Knudsen, som blandt andet henviser til selskabets indirekte markedsføring gennem såkaldte cLounge-fester, hvor venner af huset netværker.

Hvad tidspunktet for børsnoteringen angår siger han, at det er både nemmere og billigere i administrationsomkostninger at børsnotere en lille virksomhed.

På spørgsmålet om, hvorvidt han bekymrer sig om at narre penge fra småsparere, som ikke kan gennemskue risikoen, siger han, at "så længe det kun drejer sig om 600 kroner, er det jo ikke så farligt".

– Det er klart, vi er en højrisikoaktie, men vi har også potentiale, og hvis vi ikke kan levere varen, er tabet overskueligt, fortsætter han.

Konkurrencedygtige på kort tid

CBrains hovedprodukt blandt en række såkaldte procesbaserede forretningsløsninger er et dokumenthåndteringssystem, baseret på XML og serviceorienteret arkitektur.

En snes kunder – fra PricewaterhouseCoopers til Det Danske Spejderkorps – tegner sig for 80-90 procent af omsætningen.

Netop serviceorienteret arkitektur (SOA) er, hvad Per Tejs Knudsen hænger sin hat på.

– SOA betyder, at mange små virksomheder kan blive konkurrencedygtige på kort tid. Folk, som kender vores virksomhed og er interesserede i at investere i den, tror på det paradigmeskift i it-arkitekturen, som SOA indebærer. Alle taler om SOA, siger Per Tejs Knudsen.

SOA, der dækker over software som et legoklods-byggesæt, hvor elementer kan “knappes” ind i ethvert system, og der arbejdes med åbne standarder, har storspillere som SAP, Oracle og IBM da også taget til sig.

Og buzz-ordet SOA var i forårets Hype Cycle for Emerging Technologies fra Gartner røget ned i den tunge ende af kurven, det Gartner kalder “grøften af desillusion”, hvor teknologier havner, når hypen dæmpes og fænomenet ryger ud af mediernes søgelys og er på vej til at blive mainstream.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere