Radikale skubber regeringen mod digitale valg

Regeringen mangler ambitioner, når det gælder indførelsen af elektroniske valg, mener Det Radikale Venstre. Partiet kræver videnskabsminister Helge Sander (V) og indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på banen.

Den danske regering slæber for meget på fødderne, når det gælder digitaliseringen af valghandlinger i Danmark.

Det mener Det Radikale Venstres digitaliseringsordfører Morten Østergaard, der vil have regeringen til at gå foran og tage initiativ til at sikre flere forsøg med digitale valgsteder.

- Det burde være regeringen selv, der tog initiativet, så nu vil vi give ministrene mulighed for at fortælle, hvad de har af visioner på området, hvis de har nogen, siger han.

Ministre i samråd

Morten Østergaard har kaldt både videnskabsminister Helge Sander (V) og indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd.

Her skal de to ministre redegøre for, om regeringen selv er på vej med initiativer til digitaliseringen af de danske valghandlinger.

- Nu må vi høre, hvad regeringen har af ambitioner. Hvis det stadig virker for fodslæbende, må vi se, om vi kan samle flertal uden om regeringen til at gå videre, siger Morten Østergaard.

Han ser umiddelbart flere fordele ved at arbejde videre med en digitalisering af valghandlingerne, som det blandt andet sker i lande som Schweiz, England og Estland.

- Der vil naturligvis være en barriere, og vi er ikke ude på at udfordre de helt fundamentale ting i vores valg som eksempelvis stemmehemmelighed. Men forbeholdene bør ikke stå i vejen for en dynamisk digitalisering af valghandlingen, siger Morten Østergaard.

Færre tællefejl

De Radikale mener, at fuldstændigt digitale valgsteder vil bane vejen for digitale løsninger, der kan gøre stemmeafgivelsen nemmere for eksempelvis svagtseende og ordblinde via oplæsning.

Endvidere vil digital stemmeafgivelse kunne frigive ressourcer og mindske besværet med stemmeoptælling og fintællinger samt eliminere de menneskelige tællefejl, mener partiet.

- Ved det seneste kommunalvalg genoptalte man i en kommune stemmerne fem gange, før man fandt mandatfordelingen på grund af manuelle optællingsfejl og uenighed om enkelte stemmesedlers gyldighed, siger Morten Østergaard.

Flere mulige modeller

Den radikale digitaliseringsordfører vil ikke lægge sig fast på en bestemt model for digitalisering af valgsteder.

Han forestiller sig blandt andet forsøg med at lade vælgerne stemmer ved computere, som både registrerer stemmen og printer en kvittering til en stemmeboks.

Det vil sikre, at man har stemmerne på print, hvis der efterfølgende er behov for en fintælling.

Morten Østergaard mener, at indførslen af digitale valg som sideeffekt vil fremme den teknologiske udvikling i Danmark.

- Den viden, som et sådan projekt vil kaste af sig på flere forskellige områder, vil bidrage positivt til ambitionen om at placere Danmark forrest i det teknologiske førerfelt, siger Morten Østergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere