Lovstrid koster bredbåndskunder dyrt

ADSL-kunder betaler frem til udgangen af 2006 op mod én milliard kroner for meget til TDC. Det mener konkurrenten Cybercity, hvis krav om et indgreb og afklaring bakkes op politisk.

Danske ADSL-kunder har betalt over 500 millioner kroner for meget til TDC i årene 2000-2004 – og overbetalingen vil inden udgangen af 2006 runde én milliard kroner.

Det mener Cybercity, der har regnet beløbet ud på baggrund af nye tal fra IT- og Telestyrelsen.

Selskabet kritiserede i denne uge IT- og Telestyrelsen og Videnskabsministeriet for at have været alt for langsomme til at få en løsning på problemet.

Indtil for nylig så det ellers ud til, at en sådan ændring ville komme med i den revision af teleloven, som Folketinget tager stilling til i dag, men Videnskabsministeret har taget løsningen ud af loven igen i sidste øjeblik.

Stærkt kritisabelt

Socialdemokratiets it-ordfører Magnus Heunicke mener, at det er stærkt kritisabelt, at dobbeltdæknings-problematikken ikke er medtaget i lovforslaget, fordi en løsning på problemet dermed forsinkes.

– Vi skylder forbrugerne en løsning på det her nu. Forbrugerne har betalt for meget til TDC i lang tid, og jeg kan godt forstå, at de finder det mystisk, at de er tvunget til at blive ved med at betale overpris for deres bredbåndsinternet, siger han.

Den påståede overbetaling sker, fordi IT- og Telestyrelsen regulerer den pris, TDC’s konkurrenter betaler, når de lejer sig ind på TDC’s kobbernetværk for at levere bredbånd via såkaldte delt rå kobber-forbindelser.

Her har IT- og Telestyrelsen, ifølge Cybercity, regnet forkert i forhold til TDC's relle udgifter og sat prisen for højt. Så højt, at de danske internetkunder i årevis har betalt overpriser.

– Der er gået alt for lang tid, uden at man har fundet en løsning. Man har kendt til problemet i et halvt år, og det er en velkendt problematik, så vi havde forventet, at myndighederne var klar med et indgreb nu, siger Jesper Hansen, der er udviklingsdirektør i Cybercity.

Ingen syltekrukke

Hos Videnskabsministeriet mener kontorchef Sune Rahn, at myndighederne har gjort, hvad de kunne for at få en løsning i hus hurtigst muligt.

– Sagen er ikke havnet i en syltekrukke, siger han.

Løsningen er udeblevet på grund af en strid mellem styrelsen og branchen, og Magnus Heunicke er utilfreds med, at hårdknuden forsinker et lovindgreb.

– Det har hele tiden været tanken, at vi kunne vedtage noget nu, der satte en stopper for ekstrabetalingen. Men nu er det hele blevet forsinket, siger han og fremhæver, at dobbeltdækningen, og dermed ekstrabetalingen til TDC, allerede blev konstateret af IT- og Telestyrelsen i sommer.

Henning Sørensen, der er afdelingschef i TDC’s regulatoriske afdeling, mener ikke, at der er nogen dobbeltdækning på delt rå kobber.

– De tal for dobbeltdækningen, som Cybercity fremlægger, er grebet ud af luften, og dem kan vi ikke genkende. Det er underligt at fremføre kritikken, når Cybercity selv har afvist ministeriets løsningsforslag og dermed medvirket til, at det er taget ud af lovforslaget, siger han.

Hos IT- og Telestyrelsen afviser kontorchef Jakob Willer, at embedsmændene har smølet med at få bredbåndsindgrebet gennemført.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere