300.000 unge snakker med dansk chat-robot

Over 300.000 unge forventes i januar at snakke med 20-årige Spleak via Microsofts beskedtjeneste MSN. Men den unge pige er i virkeligheden en chat-robot udviklet i Danmark.

20-årige Spleak blev født i Frankrig, men bor nu i New York, hvor hun læser på universitet.

Hendes far er fransk, hendes mor britisk og hver måned chatter hun med flere hundrede tusinde mennesker via nettet.

Hvis de kiggede efter, ville de opdage, at Spleak i virkeligheden lever på servere i amerikanske Texas og i København, hvor det danske it-firma IMT Labs i løbet af få år håber at skabe en millionforretning ud af den unge dame.

Spleak er nemlig en såkaldt chatbot, som er i stand til indgå i samtaler via i første omgang Microsofts beskedtjeneste Messenger.

Microsofts ide

Ideen til Spleak fik it-iværksætteren Morten Lund i 2004 efter et besøg hos Microsoft i USA.

Han har sammen med Nicolaj Reffstrup stiftet firmaet IMT Labs, som siden har fået et milliontilskud fra Vækstfonden.

Målet er at bygge Spleak op som et medie, der fungerer via beskedtjenester, hvor unge mennesker i dag bruger meget af deres tid.

- Vi kommer til at bygge et helt community op omkring Spleak, hvor hun bliver stjerne. Hun skal nok få en lillebror eller noget, så det bliver til en familie, og det ultimative vil være, at hun bliver stjerne i en film eller et computerspil og udgiver et album, fortæller Nicolaj Reffstrup.

Ni ansatte i Danmark og 17 i Delhi i Indien arbejder dagligt med at forfine Spleak.

Køber kerneteknologien

Selve kerneteknologien har IMT Labs ikke selv udviklet, men i stedet købt hos det amerikanske firma Conversagent.

- Vi er mere et medieselskab, end vi er et teknologiselskab. Kernen køber vi hos Conversagent, og vi producerer så alle dialoger i et scriptsprog, siger Nicolaj Reffstrup.

En ny aftale med Microsoft betyder, at man i dag blot skal tilføje Spleak som ven i programmet MSN for at komme i gang, og det betyder at antallet af aktive brugere er tredoblet alene fra december til januar.

Nicolaj Reffstrup forventer, at mere end 300.000 personer i løbet af januar vil chatte med Spleak, og erfaringerne viser, at de i gennemsnit bruger mere end 45 minutter.

Mønstergenkendelse

Spleak er både underholdning og søgemaskine. Man kan således spørge chatrobotten om de seneste sportsresultater, om vejret eller om opslag i et leksikon.

Teknologien er baseret på mønstergenkendelse, hvor robotten vender tilbage med en bestemt dialog, når forskellige ord og ønsker optræder.

- Det er ikke kunstig intelligens eller neurale netværk. Det kunne man poste en masse penge i uden at komme nogen steder. Det her er et meget pragmatisk projekt, det er ren og skær logik, siger Nicolaj Reffstrup.

Pengene skal komme fra, at chatrobotten mod betaling leder brugerne videre til bestemte produkter, der passer ind i samtalen.

Flere aftaler

Efter aftalen med Microsoft håber IMT Labs, at Spleak også kan blive tilgængelig i andre beskedtjenester, også kaldet Instant Messaging eller IM.

- Vi skal ud på alle IM-tjenester som Skype og Yahoo og etablere en brugerbase, som er betydelig. Og så skal vi rejse en tredje runde kapital, som sandsynligvis bliver fra amerikanske investorer, fortæller Nicolaj Reffstrup.

Her kan firmaet formentlig trække på erfaringerne fra medstifter Morten Lund, som sidste år tjente en formue på salget af Skype og i dag arbejder hårdt med at gøre sikkerhedsfirmaet Bullguard til en international succes.

Spleak kan afprøves ved at tilføje spleak@hotmail.com som ven i MSN Messenger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere