Århus-forskere bag ny stedkendt telefon

Sammen med forskere fra Aarhus Universitet har Kirk Telecom udviklet trådløse telefoner, der ved, hvor de befinder sig i en bygning.

Giv medarbejderne en ny telefon, og hold styr på, hvor de befinder sig i huset.

Sammen med matematikere og dataloger fra Aarhus Universitet har Kirk Telecom udviklet et nyt system til indendørs positionering.

Telefonen beregner en position ud fra signaler fra de DECT-basestationer, der i forvejen er installeret mange steder til trådløs telefonsnak.

Komplicerede algoritmer

Princippet er nogenlunde det samme som i GPS-navigationsystemer, men signalerne fra GPS-satellitterne kan ikke bruges indendørs.

– Det er ret komplicerede algoritmer og sandsynlighedsberegninger, der skal bruges, så Kirk henvendte sig til os for at få hjælp, siger forskningsadjunkt Lisa Wells, der koordinerer arbejdet med telefonerne på Aarhus Universitet.

Med på projektet har hun to andre forskere, to ph.d-studerende, samt studenterprogrammører og specialeskrivere.

Hidtil største samarbejdsprojekt

Hos Kirk Telecom har man tidligere haft samarbejde med universitetsfolk. Men dette projekt, der kom i stand gennem Alexandra Instituttet, er det hidtil største.

– De har gravet sig ned i den dybere matematik for os. Så med deres ekspertise og den databehandling, de finder frem til, får vi et så godt produkt som muligt, siger Dion Nielsen, programmanager i Kirk Telecoms udviklingsafdeling.

Forskningen på universitetet er støttet af Kirk Telecom og ISIS Katrinebjerg, der er finansieret af midler fra salget af 3G-licenser. Men arbejdet bærer i høj grad også lønnen i sig selv for universitetet.

– Vi er med, fordi der er forskningsmæssige spændende emner i projektet. Og så er det en stor fordel at have kontakt til et firma, der samtidig udvikler produkterne, siger Lisa Wells.

Fængsler og hospitaler

Kirk Telecom har også bedt om hjælp fra universitetets eksperter i brugergrænseflader.

Det er tanken at tilpasse produktet til forskellige fagområder. Især sygehuse og fængsler er i kikkerten.

– Hvis en fængselsbetjent bliver overfaldet af indsatte, kan han trykke på alarmknappen, og så kan de andre i vagtstuen med det samme se, præcist hvor han er henne i fængslet, forklarer Dion Nielsen.

Selvom Kirk ikke er de første, der har udviklet systemer til indendørs positionering, mener Dion Nielsen alligevel, at Kirk har en stor fordel.

– Der findes andre lignende systemer, men de er dyre og kræver installation af nyt udstyr i hele bygningen. Fordi vi bruger de eksisterende basestationer til at bestemme positionen, kan de, der i forvejen bruger vores trådløse telefoner, nøjes med nye telefoner, siger Dion Nielsen.

I øjeblikket er udviklingen nået til prototype-stadiet, og Kirk forventer at være klar det endelige produkt i slutningen af året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere