Massiv støtte til forslag om KMD-opsplitning

Et forslag om at opsplitte den dominerende kommunale it-spiller KMD får massiv opbakning fra konkurrenter og it-organisationer. KMD-ejerne i Kommunernes Landsforening har derimod ingen kommentarer.

Venstre-forslaget om at opsplitte giganten KMD og skabe øget konkurrence på det kommunale it-marked bliver positivt modtaget af brancheorganisationer og it-leverandører.

- Kommunerne kan kun være tjent med en opsplitning af KMD og et frasalg af it-opgaverne, lyder vurderingen fra administrerende direktør Stig Jørgensen, Oracle Danmark.

Det vil øge tempoet mod åbenhed og konkurrence på det kommunale område og gavne samfundet, mener han.

Forslaget om at opsplitte KMD kommer fra borgmester i Randers og it-ordfører for regeringspartiet Venstre, Michael Aastrup Jensen.

Bred støtte

Han har fremsat forslaget på vegne af sin kommune forud for et delegeretmøde hos KMD-ejerne i Kommunernes Landsforening (KL) i næste måned.

Udover en opsplitning ønsker Michael Aastrup Jensen, at KL skal frigive ressourcer til at sætte ekstra skub i processen med at få KMD til at åbne selskabets it-løsninger for konkurrenter.

- Det er et interessant forslag og absolut et skridt i den rigtige retning. Det er et reelt forsøg på at skabe større konkurrence på markedet og ikke alene et ønske om at sælge KMD og erstatte det med et nyt it-monopol, siger afdelingsdirektør Jacob Primault i organisationen Dansk IT.

Også fra organisationen ITEK under Dansk Industri er modtagelsen overvejende positiv.

Tilfredse konkurrenter

- Vi er klar tilhænger af større konkurrence på det kommunale marked. Det kan vi blandt andet få ved at gøre op med den nuværende monopolagtige tilstand, siger chefkonsulent i ITEK, John Sarborg.

Med hensyn til at sætte ekstra skub i udviklingen mod åbne snitflader til KMD's kommunale fagsystemer er der også støtte at hente fra IT-Brancheforeningen.

Her ønsker direktør Jakob Lyngsø imidlertid ikke at tage stilling til KMD's fremtidige ejerskab med henvisning til, at KMD-direktør Lars Monrad-Gylling er formand for foreningen.

Hos den mindre it-leverandør Tabulex, der flere gange har klaget til Konkurrencestyrelsen over KMD, mener direktør Lars Fredsted, at en opsplitning af KMD vil være et skridt i den rigtige retning.

Tavshed hos KL

Samme melding kommer fra e-faktura-leverandøren Itella, hvor administrerende direktør Kim Høgskilde mener, at forslaget fra Randers vil kunne skabe plads til flere aktører og give et mere dynamisk marked med bedre produktudvikling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KMD's administrerende direktør Lars Monrad-Gylling.

Hos KMD henviser pressechef Eva Louise Holm Østergaard til KL, når det drejer sig om spørgsmål om KMD's ejerskab.

KL oplyser via kommunikationschef Steen Dahl Pedersen, at hverken foreningen eller formand Ejgil W. Rasmussen har kommentarer til sagen, før forslaget fra Michael Aastrup Jensen har været drøftet i bestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere