ITU: Danske it-uddannelser skal fusioneres

IT-Universitetet takker nej til at blive slået sammen med for eksempel DTU. Hvis der skal fusioneres, så skal det være mellem alle landets it-uddannelser og it-miljøer på universiteterne.

Nedlæg IT-Universitetet og opret i stedet et landsdækkende it-universitet, som rummer al dansk it-forskning og alle videregående it-uddannelser.

Sådan lyder det forslag, som IT-Universitetets ledelse netop har sendt til Helge Sander.

Videnskabsministeren har nemlig bedt danske universiteter om at se på mulighederne for at 'konsolidere' og sammenlægge universiteter og sektorforsknings-institutter.

Vi skal samle hele molevitten

– Der er brug for at revitalisere fokus på it. Derfor foreslår vi, at man tager alle it-resurser på samtlige 12 danske universiteter og samler hele molevitten til et stort universitet, Danmarks IT-Universitet. Så ville det få en størrelse, hvor det begynder at ligne noget, siger Mads Tofte, rektor for IT-Universitetet.

Alle it-relaterede institutter på danske universiteter skulle ifølge forslaget organisatorisk udskilles fra moder-universitetet og styres fra en fælles ledelse for Danmarks IT-Universitet.

Det vil således også betyde, at det nuværende ITU i så fald helt skal nedlægges.

– Vi tror så meget på ideen om et fælles it-universitet, at vi sætter vores eget universitet på spil i processen, forklarer Mads Tofte.

Kan forslaget ikke gennemføres, foretrækker IT-Universitetet at fortsætte som nu, hvor universitetet er et specialiseret universitet.

Et dansk MIT

Diskussionerne om at fusionere universiteter blev skudt i gang af Forskningscenteret Risø, der i december 2005 foreslog en sammenlægning af Risø, DTU, Handelshøjskolen i København, Danmarks Farmaceutiske Universitet og IT-Universitetet.

Forbilledet var det kendte amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Helge Sander var begejstret for ideen om et super-universitet, men ledelsen på IT-Universitetet sagde med det samme nej tak.

I februar bad Videnskabsministeriet så landets universiteter om at sende en mere officiel vurdering af mulighederne for sammenlægninger senest 3. april.

I svaret fra IT-Universitetet afvises en fusion mellem to-tre universiteter. Risikoen for at det slår fejl er for stor, lyder det.

Frygten er, at de kvaliteter ITU har opbygget, bliver tabt på gulvet.

"Der skal ikke meget til at ødelægge et stort optag og en høj andel af kvindelige studerende på et it-studium", står der blandt andet.

– En fusion med et eller to andre universiteter gør ikke rigtig noget. Det rykker ikke it højere op på den nationale dagsorden, snarere tværtimod, så det er ikke lige det, Danmark har brug for, mener Mads Tofte.

Oplæggene fra universiteterne skal nu vurderes i Videnskabsministeriet, der senere på året vil komme med et samlet forslag til eventuelle fusioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere