Sun-boss: Europa skyder sig selv i foden

Lanceringen af Sun Grid i USA er første skridt mod ægte utility computing. Men i Europa bliver det nødvendigt at lancere land for land til skade for konkurrenceevnen. Sun-stifter Scott McNealy har besøgt Danmark.

- Integrer al databehandling på et grid. Slå monsteret i dit datacenter ihjel. Udryd kompleksiteten.

Citaterne fløj over scenekanten, da den 51-årige topchef for Sun Microsystems, Scott McNealy i eftermiddag talte for en tætpakket sal i Falconer Centeret på Frederiksberg.

Han var i 1982 en af fire stiftere af it-firmaet, der med hans egne ord udvikler og sælger alt det, der er behov for indenfor datacentrets fire vægge.

Forsyningsservice
Hans tale kredsede hele tiden om at gøre databehandling til en forsyningsservice ligesom el og vand.

Og udover en massiv satsning på udviklingen af kraftige processorer, servere, tynde klienter og software havde han et trumf-argument i ærmet.

Sun Microsystems har netop åbnet for egentlig databehandling efter behov via internettet.

Adgangen til de mange computerkræfter kan ske med en internetopkobling og mod betaling helt ned til timeforbrug – i USA.

For grid-teknologien, som ligger Scott McNealys hjerte så nært, vil få trange vilkår i Europa – set fra et politisk og samfundsøkonomisk perspektiv.

For selv om Scott McNealy efter talen fortalte, at sådan et Sun Grid Compute Utility kan indføres i Europa i løbet af et par måneder, når servicen er ”afluset” i USA, så forhindrer forskellige regler for databehandling og den manglende mulighed for at drive servicevirksomheder på tværs af EU-landenes grænser, at leverandører kan udbyde grid-løsninger i Europa.

Åbne standarder
- Det er godt for Sun – for så sælger vi løsninger i alle lande. Men det er skidt for Europa, fordi det er en barriere for effektiv it-udnyttelse, siger Scott McNealy.

I en tid med en intensiv politisk diskussion om barrierer for vækst i Europa var flere af Sun-bossens pointer om it-anvendelse denne eftermiddag særdeles politiske.

Åbne standarder er et andet af Scott McNealys mantraer.

- Politikerne skal anbefale åbne standarder. Se på den amerikanske delstat Massachusetts, hvor man har vedtaget ODF (open documtent format) som en standard, siger Scott McNealy.

Et politisk krav om åbne standarder vil efter hans mening fører til mere konkurrence, fordi man undgår de proprietære systemer.

Bølge nummer to
- Databehandling som en forsyningsservice handler også om energibesparelse. Vi skal bruge enorme mængder energi bare til at køle vores nuværende løsninger, og i en tid hvor der stadig kommer tre millioner nye bruger på internettet hver uge, eksploderer energiforbruget, derfor skal vi effektivisere databehandlingen, siger Scott McNealy.

Han erkender, at der er en grænse for, hvor meget teknologifirmaerne selv kan gøre – politikerne må spille med. I mellemtiden satser han på at effektivisere verdens datacentre.

Lige nu ser han den anden internetbølge rulle imod ham.

Og selv om nedturen efter dot.com-bølgen nær havde knækket nakken på Sun Microsystems, så erklærede topchefen i Falconer Centeret, at han er klar til Boblen version 2.0, som efter hans mening er godt på vej.

Læs mere fra Scott McNealys besøg i den trykte udgave af Computerworld på fredag.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud 2018 - outsourcing eller on premise?

Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage. Det handler om at ruste sig til at kunne gøre idéer til digital innovation til virkelighed. På denne konference kan du blive klogere på, hvordan man kan satse strategisk på cloud-modellen. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

20. september 2018 | Læs mere


The New World of Data

Få styr på de nye muligheder og de nyeste tendenser inden for næste generations IT-infrastruktur. Bliv inspireret af de ledende teknologiaktører og hør hvordan TopDanmark og Rambøll har draget fordel af de nye muligheder både i relation til de tekniske og økonomiske aspekter samt en optimeret brugeroplevelse.

25. september 2018 | Læs mere


Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Premium
C2IT opkøber dansk it-konsulenthus: Tidligere Sentia-boss med ledende roller i begge selskaber har forhandlet prisen
Interview: Michael Meister er del af ledelsen i både C2IT og Softhuset, som lægges sammen. Den tidligere Sentia-direktør har forhandlet prisen og varetaget Softhusets interesser i forhandlingerne, men fortsætter i C2IT efter handlen.
Computerworld
En slags nekrolog: Den fikse, kompakte smartphone er endegyldigt død
Det her bliver lidt af en af en nekrolog. Men med ugens iPhone-lancering ser fremtiden skidt ud for dem, der foretrækker en mobil, som kan betjenes med en hånd.
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Hop på digitaliseringstoget nu – få de bedste råd fra eksperterne
Det er ikke længere et spørgsmål om du skal digitalisere, men hvornår du skal digitalisere. Transformationen er i fuld gang og i dette Whitepaper kan du se en rapport, som inkluderer en Q&A med nogle af de mest innovative firmaer i UK. Du kan blandt andet høre eksperternes mening om hvilke teknologier der er vigtige at investere i, og hvordan digital transformation ser ud i deres industri og en perspektivering til hvordan fremtiden kommer til at se ud.