Sun-boss: Europa skyder sig selv i foden

Lanceringen af Sun Grid i USA er første skridt mod ægte utility computing. Men i Europa bliver det nødvendigt at lancere land for land til skade for konkurrenceevnen. Sun-stifter Scott McNealy har besøgt Danmark.

- Integrer al databehandling på et grid. Slå monsteret i dit datacenter ihjel. Udryd kompleksiteten.

Citaterne fløj over scenekanten, da den 51-årige topchef for Sun Microsystems, Scott McNealy i eftermiddag talte for en tætpakket sal i Falconer Centeret på Frederiksberg.

Han var i 1982 en af fire stiftere af it-firmaet, der med hans egne ord udvikler og sælger alt det, der er behov for indenfor datacentrets fire vægge.

Forsyningsservice
Hans tale kredsede hele tiden om at gøre databehandling til en forsyningsservice ligesom el og vand.

Og udover en massiv satsning på udviklingen af kraftige processorer, servere, tynde klienter og software havde han et trumf-argument i ærmet.

Sun Microsystems har netop åbnet for egentlig databehandling efter behov via internettet.

Adgangen til de mange computerkræfter kan ske med en internetopkobling og mod betaling helt ned til timeforbrug – i USA.

For grid-teknologien, som ligger Scott McNealys hjerte så nært, vil få trange vilkår i Europa – set fra et politisk og samfundsøkonomisk perspektiv.

For selv om Scott McNealy efter talen fortalte, at sådan et Sun Grid Compute Utility kan indføres i Europa i løbet af et par måneder, når servicen er ”afluset” i USA, så forhindrer forskellige regler for databehandling og den manglende mulighed for at drive servicevirksomheder på tværs af EU-landenes grænser, at leverandører kan udbyde grid-løsninger i Europa.

Åbne standarder
- Det er godt for Sun – for så sælger vi løsninger i alle lande. Men det er skidt for Europa, fordi det er en barriere for effektiv it-udnyttelse, siger Scott McNealy.

I en tid med en intensiv politisk diskussion om barrierer for vækst i Europa var flere af Sun-bossens pointer om it-anvendelse denne eftermiddag særdeles politiske.

Åbne standarder er et andet af Scott McNealys mantraer.

- Politikerne skal anbefale åbne standarder. Se på den amerikanske delstat Massachusetts, hvor man har vedtaget ODF (open documtent format) som en standard, siger Scott McNealy.

Et politisk krav om åbne standarder vil efter hans mening fører til mere konkurrence, fordi man undgår de proprietære systemer.

Bølge nummer to
- Databehandling som en forsyningsservice handler også om energibesparelse. Vi skal bruge enorme mængder energi bare til at køle vores nuværende løsninger, og i en tid hvor der stadig kommer tre millioner nye bruger på internettet hver uge, eksploderer energiforbruget, derfor skal vi effektivisere databehandlingen, siger Scott McNealy.

Han erkender, at der er en grænse for, hvor meget teknologifirmaerne selv kan gøre – politikerne må spille med. I mellemtiden satser han på at effektivisere verdens datacentre.

Lige nu ser han den anden internetbølge rulle imod ham.

Og selv om nedturen efter dot.com-bølgen nær havde knækket nakken på Sun Microsystems, så erklærede topchefen i Falconer Centeret, at han er klar til Boblen version 2.0, som efter hans mening er godt på vej.

Læs mere fra Scott McNealys besøg i den trykte udgave af Computerworld på fredag.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Fire gange større end næststørste leverandør: Offentlige indkøbere bør følge Ateas dominerende markedsposition tæt
Atea er fire gange større end den næststørste hardware-leverandør til det offentlige. Situationen skal følges skarpt af offentlige indkøbsorganisationer, så det ikke ender med dårlig konkurrence, lyder opråbet.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Digitalisering i verdensklasse: Lær af finanssektorens erfaringer og nye syn på infrastruktur
Digitaliseringen buldrer afsted i erhvervslivet, men få brancher er så langt fremme som finanssektoren i bestræbelserne på digital transformation. Det har resulteret i en masse erfaringer om blandt andet hybrid infrastruktur, som andre kan drage nytte af. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.