Sun-boss: Europa skyder sig selv i foden

Lanceringen af Sun Grid i USA er første skridt mod ægte utility computing. Men i Europa bliver det nødvendigt at lancere land for land til skade for konkurrenceevnen. Sun-stifter Scott McNealy har besøgt Danmark.

- Integrer al databehandling på et grid. Slå monsteret i dit datacenter ihjel. Udryd kompleksiteten.

Citaterne fløj over scenekanten, da den 51-årige topchef for Sun Microsystems, Scott McNealy i eftermiddag talte for en tætpakket sal i Falconer Centeret på Frederiksberg.

Han var i 1982 en af fire stiftere af it-firmaet, der med hans egne ord udvikler og sælger alt det, der er behov for indenfor datacentrets fire vægge.

Forsyningsservice

Hans tale kredsede hele tiden om at gøre databehandling til en forsyningsservice ligesom el og vand.

Og udover en massiv satsning på udviklingen af kraftige processorer, servere, tynde klienter og software havde han et trumf-argument i ærmet.

Sun Microsystems har netop åbnet for egentlig databehandling efter behov via internettet.

Adgangen til de mange computerkræfter kan ske med en internetopkobling og mod betaling helt ned til timeforbrug – i USA.

For grid-teknologien, som ligger Scott McNealys hjerte så nært, vil få trange vilkår i Europa – set fra et politisk og samfundsøkonomisk perspektiv.

For selv om Scott McNealy efter talen fortalte, at sådan et Sun Grid Compute Utility kan indføres i Europa i løbet af et par måneder, når servicen er ”afluset” i USA, så forhindrer forskellige regler for databehandling og den manglende mulighed for at drive servicevirksomheder på tværs af EU-landenes grænser, at leverandører kan udbyde grid-løsninger i Europa.

Åbne standarder

- Det er godt for Sun – for så sælger vi løsninger i alle lande. Men det er skidt for Europa, fordi det er en barriere for effektiv it-udnyttelse, siger Scott McNealy.

I en tid med en intensiv politisk diskussion om barrierer for vækst i Europa var flere af Sun-bossens pointer om it-anvendelse denne eftermiddag særdeles politiske.

Åbne standarder er et andet af Scott McNealys mantraer.

- Politikerne skal anbefale åbne standarder. Se på den amerikanske delstat Massachusetts, hvor man har vedtaget ODF (open documtent format) som en standard, siger Scott McNealy.

Et politisk krav om åbne standarder vil efter hans mening fører til mere konkurrence, fordi man undgår de proprietære systemer.

Bølge nummer to

- Databehandling som en forsyningsservice handler også om energibesparelse. Vi skal bruge enorme mængder energi bare til at køle vores nuværende løsninger, og i en tid hvor der stadig kommer tre millioner nye bruger på internettet hver uge, eksploderer energiforbruget, derfor skal vi effektivisere databehandlingen, siger Scott McNealy.

Han erkender, at der er en grænse for, hvor meget teknologifirmaerne selv kan gøre – politikerne må spille med. I mellemtiden satser han på at effektivisere verdens datacentre.

Lige nu ser han den anden internetbølge rulle imod ham.

Og selv om nedturen efter dot.com-bølgen nær havde knækket nakken på Sun Microsystems, så erklærede topchefen i Falconer Centeret, at han er klar til Boblen version 2.0, som efter hans mening er godt på vej.

Læs mere fra Scott McNealys besøg i den trykte udgave af Computerworld på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere