MP3-lytning tæt på tv kan give høreskade

En 15-årig norsk pige har mistet hørelsen på det ene øre, fordi ledningen fra hendes mp3-afspiller kom for tæt på et tv-apparat.

Det kan være rigtig farligt at høre mp3-afspiller, mens man er i nærheden af et tændt fjersyn med traditionelt billedrør.

Der kan nemlig opstå gnistudladninger, som kan give varigt høretab, hvis ledningen fra en mp3-afspillers ørepropper kommer for tæt på en tv- skærm.

Det viser en undersøgelse fra fysisk institut ved Universitetet i Oslo, som er omtalt i Computerworlds svenske søsterblad.

En 15-årig norsk pige mistede tidligere på året hørelsen på det ene øre, fordi ledningen fra hendes mp3-afspiller kom for tæt på en tv-skærm.

Elektromagnetisk udladning

Hændelsen fik det norske Direktorat for Sikkerhed og Beredskab til at bede fysisk institut ved Universitetet i Oslo om at lave en undersøgelse for at finde en forklaring på fænomenet.

Og den undersøgelse viser nu, at der med et tv-apparat med et almindeligt billedrør kan ske en elektromagnetisk udladning, som kan ledes ind i øret via ørepropperne, hvis ledningen kommer for tæt på billedrøret.

Problemet opstår, fordi magnetfeltet fra tv-skærmen opbyger en stor spændingsforskel i ledningen til øretelefonen.

Den store spændingsforskel kan få en gnist til at sprænge fra øreproppen til øret, og det får luften i øret til at blive varmet op i et sådant tempo, at der kan opstå en trykbølge i øregangen.

Ikke kun mp3-afspillere

Fænomenet gælder ikke kun mp3-afspillere, men alt udstyr som bruger ørepropper som er placeret inde i øret, som eksempelvis bærbare cd-afspillere og mobiltelefoner.

Derfor opfordrer Universitetet i Oslo til stor forsigtighed i forbindelse med anvendelsen af disse produkter, når et tv med almindeligt billedrør er tændt i nærheden.

Problemet er ikke aktuelt ved brug af lcd- eller plasmafladskærme, da de nyere skærme anvender en anden teknologi.

Knald på 130 decibel

- Det er en meget speciel situation. Men hvis det kan opstå, er det noget man må gøre noget ved, siger Thomas Ulrich Christiansen fra Center for Anvendt Høreforskning ved DTU.

Beregningerne fra universitetet i Oslo viser, at trykbølgen kan resultere i knald på 120 til 130 decibel og teoretisk helt op til 150 decibel. Og det er overraskende højt, mener Thomas Ulrich Christiansen.

- 120 decibel er på smertegrænsen. Det er meget højt. Vi ved, at der er grænser for hvor mange decibel, man kan tåle. Hvis det her er rigtigt, så synes jeg, at man bliver nødt til at gøre noget ved det, siger Thomas Ulrich Christiansen.

Læs den norske rapport her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere