Raket med dansk satellitcomputer eksploderet

Computerteknologi udviklet på Aalborg Universitet eksploderede onsdag aften i en raket i luften over en affyringsbase i Kasakhstan. En stor nedtur, lyder det skuffet fra projektkoordinator Dan Bhanderi.

En raket med forskellige former for satellitudstyr eksploderede onsdag aften efter 86 sekunder i luften over en affyringsbase i Kasakhstan.

Ombord var blandt andet en satellit med en mini-computer udviklet på Aalborg Universitet. Computeren skulle med et meget lille strømforbrug levere meget stor regnekraft.

Satellitcomputeren havde en gruppe russiske studerende programmeret til at udføre beregninger direkte i rummet og til at sende data hjem via satellitnettet Globalstar, fortæller projektkoordinator Dan Bhanderi fra Aalborg Universitet.

86 sekunder i luften

- Vi har udviklet en lille computer, som de studerende efterfølgende har programmeret til at styre en række instrumenter til forskellige videnskabelige eksperimenter, siger Dan Bhanderi.

Han betegner det som ærgerligt, at projektet nu er afsluttet med en eksplosion efter kun 86 sekunder på vej mod himmelrummet.

- Det er selvfølgelig en stor nedtur for både os og russerne at flere års arbejde på den måde forsvinder på et øjeblik, siger han.

Ombord på raketten var 15 minisatellitter, og den mislykkede raketopsendelser berører derfor studerende og forskere på universiteter i en række lande.

Den danske satellitcomputer er udviklet på Aalborg Universitet, der selv fik en studentersatellit i luften for to år siden.

Siden er det strømmet ind med henvendelser med tilbud om samarbejde inden for satellitudvikling, fortæller Dan Bhanderi.

Den ålborgensiske satellitcomputer er under stadig udvikling. Næste generation skal bruges ombord på en satellit, som Aalborg Universitet forventer at sende op i foråret 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere