Danske aktører rasende over telelogning

Teleindustrien, menneskerettighedsorganisationer og hotelbranchen kritiserer i dugfriske høringssvar den omfattende tele- og internetlogning, som skal bruges til at bekæmpe terror.

Dur ikke.

Så bombastisk er kommentaren fra de aktører, der er blevet bedt om at afgive høringssvar til Justitsministeriet om logningsbekendtgørelsen.

Brancheforeningen Telekommunikations-industrien har afgivet et 10 sider langt høringssvar, hvor bekendtgørelsen får hårde ord med på vejen.

- Den danske lognings-bekendtgørelse kommer før resten af EU, der først har frist i 2009, og samtidig går den langt videre med kravene om logning af internettet, forklarer direktør Ib M. Tolstrup.

Omfatter ikke alle

Telekommunikationsindustrien mener blandt andet, at det er forkert, at bekendtgørelsen kun omfatter udbydere af elektroniske kommunikationsnet og tjenester som for eksempel TDC, Telia, Cybercity og Stofa.

Foretagender som Hotmail, Ofir og Jubii ikke nemlig er omfattet, og det samme gælder virksomhedsservere.

- Dermed får vi måske højst logget omkring 10 procent af de e-mails, der bliver sendt, og det er et ret fundamentalt problem, når formålet er at forhindre terror.

- Forbrydelserne afhænger jo næppe af, hvem der udbyder trafikken, siger Ib M. Tolstrup, direktør i Telekommunikationsindustrien.

Han mener, at proportionerne i bekendtgørelsen skal på plads, så man i det mindste er konsekvente i kravene.

Derfor frygter han også, at den danske bekendtgørelse – hvis den er for forskellige fra de andre EU-landes – kan blive konkurrenceforvridende for den danske teleindustri.

Rammer borgernes privatliv

Dansk Institut for Menneskerettigheder er ligeledes ude med en skarp kritik af logningspligten.

- …dens efterlevelse fører til et systematisk indgreb i samtlige borgeres privatliv, uafhængigt af hvorvidt de er under konkret mistanke eller ej. Det må anses for tvivlsomt, om logning af samtlige borgeres tele- og internettrafik er det mindst indgribende middel til at opnå målet om at bekæmpe kriminalitet, skriver instituttet i høringssvaret.

Brancheorganisationen HTSI og hotel-fagforeningen Horesta råber også vagt i gevær over udkastet.

Hvis det bliver vedtaget i sin nuværende form, vil det nemlig have den konsekvens, at hoteller og cafeer landet over skal registrere gæsternes færden på nettet. Det er både urealistisk og forkert, mener organisationerne.

Erkender ansvar

Hos Telekommunikationsindustrien erkender direktør Ib M. Tolstrup, at terrorbekæmpelse er nødvendig.

- Vi erkender absolut vores ansvar i samfundet som indehaver af en meget vigtig ressource til både forhindring og opklaring af forbrydelser. Men vi vil gerne gøre opmærksom på, hvad konsekvensen er af den her bekendtgørelse, og vi vil gerne kvalitetssikre den, forklarer han.

Logningsbekendtgørelsen er en del af anti-terrorloven fra 2002, der blev vedtaget få måneder efter terrorangrebene i USA den 11. september.

Efter lovens vedtagelse har der været voldsom debat om, hvordan den skal udmøntes i praksis – ikke mindst med hensyn til lognings.

- Det ville være naivt af os at tro, at det er let at ændre det her udkast, men vi synes alligevel, at det er vores pligt, at gøre opmærksom på de ting, der bør forbedres og ændres, forklarer Ib M. Tolstrup.

Justitsministeriet oplyser, at man har modtaget et par håndfulde høringssvar, der nu skal gennemgås af ministeriet. Justitsminister Lene Espersen forventes at underskrive den endelige logningsbekendtgørelse i næste måned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere