IBM Danmark giver ansatte håndjern på

It-kæmpen IBM binder ansatte til skrivebordene med kontrakter som forbyder medarbejderne at skifte til jobs hos underleverandørerne.

Ansatte hos soft- og hardwaregiganten IBM er bundet til danmarks største it-arbejdsplads af kontrakter som forbyder de ansatte at tage job hos en af firmaets underleverandører.

Til gengæld er det helt i orden at IBM ansætter personale fra samarbejdspartnerne blot et halvt år efter kontraktens udløb.

Det skriver Ingeniøren i dag, efter at avisen er kommet i besiddelse af en IBM-kontrakt.

Endnu et eksempel

Kontrakten er et eksempel på de stærkt omdiskuterede hemmelige aftaler, som Computerworld gennem de seneste uger har sat fokus på.

IBM’s brug af hemmelige aftaler overrasker Tom Togsverd, som er direktør hos Itek.

- De gange jeg har talt med IBM, har jeg haft det indtryk, at de arbejder på en anden måde, siger han til Ingeniøren.

Kontrakten fortæller, at IBM i kontrakten kun er forpligtet til at lade være med at ansætte personale fra underleverandørerne, hvis de arbejder på en konkret opgave til IBM. Dermed er der intet til hinder for at ansætte medarbejdere fra underleverandører, som selv søger job hos IBM.

IBM må godt

Situationen er helt anderledes, når det handler om mulighederne hos underleverandørerne. De må hverken aktivt ansætte medarbejdere fra IBM eller ansætte medarbejdere, som selv søger job.

Ifølge Leif Dyrmose, som er formand for Ansatte Ingeniørers Råd i IDA, betyder kontrakter som disse ikke blot meget for medarbejdernes mobilitet.

- Unge virksomheder har svært ved at få den arbejdskraft, som er bydende nødvendig for deres udvikling, når de får jobklausuler fra store virksomheder, siger han til Ingeniøren.

Ifølge administrerende direktør Mogens Nørgaard hos it-konsulentfirmaet Miracle er der mange store it-virksomheder, som binder de ansatte med kontrakter, der indeholder ansættelsesforbud.

Hold stand

Ofte henviser firmaerne til, at man blot følger internationale retningslinier. Men at det kun efter længere tids kamp lykkedes Miracle at opnå ligeværdige betingelser i deres kontrakter, fortæller, at forklaringen om internationale standarder ikke altid holder.

Ifølge IBM fulgte kontrakterne med de bindende vilkår med, da firmaet for mere end to år siden købte Mærsk Data.

Kommunikationschef hos IBM, Pia Grynderup, vurderer at IBM har rigitg mange kontrakter af denne type i dag. Hun fortæller også til avisen, at det er planen at ændre kontrakterne, men at IBM ikke har nået det endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere