IBM Danmark giver ansatte håndjern på

It-kæmpen IBM binder ansatte til skrivebordene med kontrakter som forbyder medarbejderne at skifte til jobs hos underleverandørerne.

Ansatte hos soft- og hardwaregiganten IBM er bundet til danmarks største it-arbejdsplads af kontrakter som forbyder de ansatte at tage job hos en af firmaets underleverandører.

Til gengæld er det helt i orden at IBM ansætter personale fra samarbejdspartnerne blot et halvt år efter kontraktens udløb.

Det skriver Ingeniøren i dag, efter at avisen er kommet i besiddelse af en IBM-kontrakt.

Endnu et eksempel
Kontrakten er et eksempel på de stærkt omdiskuterede hemmelige aftaler, som Computerworld gennem de seneste uger har sat fokus på.

IBM’s brug af hemmelige aftaler overrasker Tom Togsverd, som er direktør hos Itek.

- De gange jeg har talt med IBM, har jeg haft det indtryk, at de arbejder på en anden måde, siger han til Ingeniøren.

Kontrakten fortæller, at IBM i kontrakten kun er forpligtet til at lade være med at ansætte personale fra underleverandørerne, hvis de arbejder på en konkret opgave til IBM. Dermed er der intet til hinder for at ansætte medarbejdere fra underleverandører, som selv søger job hos IBM.

IBM må godt
Situationen er helt anderledes, når det handler om mulighederne hos underleverandørerne. De må hverken aktivt ansætte medarbejdere fra IBM eller ansætte medarbejdere, som selv søger job.

Ifølge Leif Dyrmose, som er formand for Ansatte Ingeniørers Råd i IDA, betyder kontrakter som disse ikke blot meget for medarbejdernes mobilitet.

- Unge virksomheder har svært ved at få den arbejdskraft, som er bydende nødvendig for deres udvikling, når de får jobklausuler fra store virksomheder, siger han til Ingeniøren.

Ifølge administrerende direktør Mogens Nørgaard hos it-konsulentfirmaet Miracle er der mange store it-virksomheder, som binder de ansatte med kontrakter, der indeholder ansættelsesforbud.

Hold stand
Ofte henviser firmaerne til, at man blot følger internationale retningslinier. Men at det kun efter længere tids kamp lykkedes Miracle at opnå ligeværdige betingelser i deres kontrakter, fortæller, at forklaringen om internationale standarder ikke altid holder.

Ifølge IBM fulgte kontrakterne med de bindende vilkår med, da firmaet for mere end to år siden købte Mærsk Data.

Kommunikationschef hos IBM, Pia Grynderup, vurderer at IBM har rigitg mange kontrakter af denne type i dag. Hun fortæller også til avisen, at det er planen at ændre kontrakterne, men at IBM ikke har nået det endnu.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.