WiMAX er ikke længere en udkogt grøntsag

Der satses milliarder af kroner på ambitiøse WiMAX-projekter, og alle de store udstyrsproducenter er kommet på banen. Det er dog uklart, om det kommer til at gøre mest ondt på 3G, fiber eller kobber.

ComputerViews: På få måneder er WiMAX gået fra at være en af mange udkogte grønsager, der flyder rundt i teleindustriens forkortelsessuppe, til at blive en teknologi, som operatører og udstyrsproducenter er klar til at satse milliarder på.

Standarden, der er i familie med WiFi, tilbyder trådløs bredbåndsadgang med en udendørs dækning på omkring seks kilometer fra en basestation.

Den lover mange megabits båndbredde for en brøkdel af prisen for at stille et 3G netværk på benene eller for at grave fiber ud til hver eneste kunde.

Dele af industrien jubler

Dele af teleindustrien er begejstret.

Den amerikanske gigant Sprint lancerede i august en ambitiøs satsning på mobilt WiMAX, bakket op af investeringer på den respektable side af 15 milliarder kroner.

I Sverige har en WiMAX-auktion til næste år trukket 1.441 ansøgninger, oggså i Danmark foreventes It- og Telestyrelsen at uddele en række licenser i begyndelsen af 2007.

Udstyrsproducenterne har fanget signalet.

Alcatel og Samsung slog tidligere på året pjalterne sammen i en WiMAX alliance, Motorola og Intel deltager i Sprints store projekt, og Nokia kom i går på banen med en anbefaling af standarden til de operatører, der ikke har 3G licenser.

Men – vil skeptikeren påpege – det er jo ikke første gang vi bliver lovet, at en trådløs teknologi vil ændre verden.

For en fire-fem år siden var der for eksempel højstemte forventninger til Fixed Wireless Access som et seriøst alternativ til ADSL.

Flere selskaber satsede millioner på det, men med meget begrænset resultat.

Nu er den trådløse teknologi imidlertid blevet bedre, billigere og – måske vigtigst af alt - mobil.

Det er stadig uvist om WiMAX vil tage marked fra 3G, eller om den primært bliver en udfordrer til kobber og fiber.

Men ét er sikkert: Dens hastige udvikling skaber en ny og uforudsigelig dynamik i bredbåndsmarkedet.

ComputerViews er en ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her

Hvis du har forslag eller kommentarer til emner, som du mener, at ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, så send os en e-mail på computerviews@cw.dkdk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere