WiMAX er ikke længere en udkogt grøntsag

Der satses milliarder af kroner på ambitiøse WiMAX-projekter, og alle de store udstyrsproducenter er kommet på banen. Det er dog uklart, om det kommer til at gøre mest ondt på 3G, fiber eller kobber.

ComputerViews: På få måneder er WiMAX gået fra at være en af mange udkogte grønsager, der flyder rundt i teleindustriens forkortelsessuppe, til at blive en teknologi, som operatører og udstyrsproducenter er klar til at satse milliarder på.

Standarden, der er i familie med WiFi, tilbyder trådløs bredbåndsadgang med en udendørs dækning på omkring seks kilometer fra en basestation.

Den lover mange megabits båndbredde for en brøkdel af prisen for at stille et 3G netværk på benene eller for at grave fiber ud til hver eneste kunde.

Dele af industrien jubler
Dele af teleindustrien er begejstret.

Den amerikanske gigant Sprint lancerede i august en ambitiøs satsning på mobilt WiMAX, bakket op af investeringer på den respektable side af 15 milliarder kroner.

I Sverige har en WiMAX-auktion til næste år trukket 1.441 ansøgninger, oggså i Danmark foreventes It- og Telestyrelsen at uddele en række licenser i begyndelsen af 2007.

Udstyrsproducenterne har fanget signalet.

Alcatel og Samsung slog tidligere på året pjalterne sammen i en WiMAX alliance, Motorola og Intel deltager i Sprints store projekt, og Nokia kom i går på banen med en anbefaling af standarden til de operatører, der ikke har 3G licenser.

Men – vil skeptikeren påpege – det er jo ikke første gang vi bliver lovet, at en trådløs teknologi vil ændre verden.

For en fire-fem år siden var der for eksempel højstemte forventninger til Fixed Wireless Access som et seriøst alternativ til ADSL.

Flere selskaber satsede millioner på det, men med meget begrænset resultat.

Nu er den trådløse teknologi imidlertid blevet bedre, billigere og – måske vigtigst af alt - mobil.

Det er stadig uvist om WiMAX vil tage marked fra 3G, eller om den primært bliver en udfordrer til kobber og fiber.

Men ét er sikkert: Dens hastige udvikling skaber en ny og uforudsigelig dynamik i bredbåndsmarkedet.

ComputerViews er en ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her

Hvis du har forslag eller kommentarer til emner, som du mener, at ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, så send os en e-mail på computerviews@cw.dkdk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.